altΥιοθετήθηκε η πρωτοβουλία της ΕΣΗΘΣΤΕ-Ε και των άλλων περιφερειακών Δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), εκφράζει την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι στο νέο νόμο που ψηφίστηκε μόλις χθες από την Ελληνική Βουλή

και αφορά στην «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», συμπεριλήφθηκε η διάταξη που αφορά του δημοσιογράφους ως συνεργάτες δημάρχων.
Αίτημα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, που στηρίχθηκε ένθερμα από όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις, ήταν να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα, ώστε οι δήμοι που έχουν επαρκές αντικείμενο προβολής έργου και κατάλληλη οικονομική δυνατότητα, να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να προσλαμβάνουν σε οργανικές θέσεις (συνεργάτης δημάρχου) επαγγελματίες δημοσιογράφους για τα δημοτικά γραφεία τύπου, που θα είναι τακτικά μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών.
Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα γραφεία τύπου Ο.Τ.Α στελεχώνονταν με μη επαγγελματίες που απλά ήταν φιλικά πρόσωπα στους αιρετούς, ενώ δεν έλειπαν και τα περιστατικά αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς τους η οποία δεν μπορούσε να ελεγχθεί δεοντολογικά από τις Eνώσεις μας.
Επίσης, υπήρχαν περιπτώσεις που σε τέτοιες θέσεις υπηρετούσαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά εργάζονταν με ασαφές εργασιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, στο άρθρο 78 (Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης), παράγραφος 6 αναφέρονται τα εξής:
«Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 163, όπως η παρ. αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 213 του ν. 4555/2018, αντικαθίσταται ως εξής: «Η πλήρωση μίας από τις θέσεις που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια μπορεί να γίνεται με πρώην δήμαρχο, ή με απόφοιτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εμπειρία, ή επαγγελματική ειδίκευση σε θέματα σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποδεικνύονται σύμφωνα με την περίπτ. γ` της παρ. 3, ή με δημοσιογράφο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είτε είναι μέλος αναγνωρισμένης στην Ελλάδα επαγγελματικής δημοσιογραφικής οργάνωσης, είτε έχει διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία που αποδεικνύεται από την καταβολή των εισφορών του στον οικείο ασφαλιστικό φορέα με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, οι θέσεις που πληρούνται αποτελούν θέσεις ειδικού συνεργάτη δημάρχου».
Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε προηγηθεί συνάντηση την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 με την Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, ύστερα από πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και του Προέδρου της κ. Δ. Χορταργιά.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ), κ. Έλενα Ριζεάκου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, κ. Κ. Κορτέσης, ενώ την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης εκπροσωπούσε  ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε.
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων επέδωσαν υπόμνημα με έτοιμη διατύπωση σχετικής τροπολογίας και η κ. Μ. Χρυσοβελώνη από την πλευρά της, εξέφρασε τότε την άποψη ότι το αίτημα είναι σωστό τεκμηριώνοντας την θέση της με βάση την αυτοδιοικητική της εμπειρία. Η ίδια μάλιστα είχε δεσμευτεί ότι θα το προωθήσει προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και θα το στηρίξει με θέρμη όπως και έπραξε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, στους δύο νομικούς του συμβούλους, καθώς επίσης και στην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη και στο νομικό της σύμβουλο.
Ευχαριστεί επίσης την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ), την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), για την ένθερμη στήριξη στο αίτημα που υπέβαλλε και τονίζει ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ θα συνεχιστεί στα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, στα μέτρα στήριξης του Τύπου, του Ασφαλιστικού, αλλά και στο πλαίσιο του Γενικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Το Δ.Σ.
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image
  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη
16 ημερών
740
Θάνατος του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ Ισαύρου. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Ε΄.
860
Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο, λεηλατεί τις ακτές και επιτίθεται κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1470
Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων του Μεχμέτ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της.
1821
Οι κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου Ηπείρου κηρύσσουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγ. Βασίλειο.
Μάχη της Λαγκάδας.
1913
Άρνηση των Βουλγάρων να αποσύρουν τα τμήματά τους από τη Θεσσαλονίκη και εξαναγκασμός τους σε παράδοση.
1914
Οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων εγκρίνουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρρυ (ύψ. 440).
1956
Εμπρησμός δασώδους περιοχής στην Τρόοδο από τους Άγγλους με σκοπό την σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».