altΟ Δήμος Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων  Καρδίτσας και τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Καρδίτσας συνδιοργανώνουν, εκδήλωση παρουσίασης ενός ξεχωριστού βιβλίου του φιλολόγου συγγραφέα Χαρίλαου Ντούλα για το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα γενικά και τη Θεσσαλία ειδικότερα με τίτλο: «Το κοινωνικό  Έπος των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας» -109 χρόνια από την εξέγερση στην Καρδίτσα και το Κιλελέρ

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για τη μικροϊδιοκτησία στο δυτικό- θεσσαλικό κάμπο, την αρπαγή και τσιφλικοποίησή της από τον Αλή – Πασά, την κατάληψη …παραχώρηση …απελευθέρωση ( ; ) της Θεσσαλίας το 1881, τους τσιφλικάδες (ιδιώτες, κράτος, μοναστήρια, ευεργέτες, καταπιεστές και τουρκόφρονες), την ελονοσία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το πρώιμο αγροτικό κίνημα στο δυτικό θεσσαλικό κάμπο και μετά σε όλη τη Θεσσαλία, τις οδυνηρές συνέπειες των εξώσεων, τις συνθήκες ζωής των κολίγων, το Μαρίνο Αντύπα, τις απόπειρες λύσης του αγροτικού ζητήματος, την κορύφωση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών Καραγκούνηδων και τις οργανωμένες εξεγέρσεις ή το Κοινωνικό τους Έπος, τη δυσφήμηση των αρχαίων Θεσσαλών, των Νεοελλήνων γενικά και των Καραγκούνηδων ειδικά από πληρωμένους κατά κανόνα κονδυλοφόρους.
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ένας διακεκριμένος Καρδιτσιώτης (μελετητής και ο ίδιος, του αγροτικού προβλήματος) με πλούσιο πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο ο κ. Βασίλης Μπρακατσούλας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Αρχοντής  πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας .
Η παρουσίαση του βιβλίουέχει ενταχθεί τιμητικά στις παράλληλες εκδηλώσεις του 35ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και  θα γίνει την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019  και ώρα 19:30 στο Παυσίλυπο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image
  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη
16 ημερών
740
Θάνατος του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ Ισαύρου. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Ε΄.
860
Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο, λεηλατεί τις ακτές και επιτίθεται κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1470
Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων του Μεχμέτ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της.
1821
Οι κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου Ηπείρου κηρύσσουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγ. Βασίλειο.
Μάχη της Λαγκάδας.
1913
Άρνηση των Βουλγάρων να αποσύρουν τα τμήματά τους από τη Θεσσαλονίκη και εξαναγκασμός τους σε παράδοση.
1914
Οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων εγκρίνουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρρυ (ύψ. 440).
1956
Εμπρησμός δασώδους περιοχής στην Τρόοδο από τους Άγγλους με σκοπό την σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».