alt2 πρώτα βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό

Το 4ο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υλοποίησε τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει ως βασική επιδίωξη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Κύπρου, την ανθρωπογεωγραφία της, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τέλος το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Τα νήπια ασχολήθηκαν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με το θέμα της Κύπρου(γλώσσα-μαθηματικά-περιβάλλον-εικαστικά) και με τη χρήση εργαλείων web2 προσέγγισαν τα αξιοθέατα, τα ιστορικά-θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Είδαν τα φυλάκια των κυανόκρανων έμαθαν για τα γεγονότα του 1974 και τη διχοτόμηση και άκουσαν για τις δράσεις του ΟΗΕ.

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήσαμε δύο έργα στις κατηγορίες σποτ και ταινία μικρού μήκους.

Στο σποτ με τίτλο ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ αποτυπώνεται η επιθυμία για τη μελλοντική προοπτική της Κύπρου. Δυο παιδιά που δέχονται την επίδραση το μεν ένα της ελεύθερης, το δε άλλο της κατεχόμενης Κύπρου, αποφασίζουν να διαγράψουν τη διαχωριστική γραμμή και να γεμίσουν το χάρτη με κόκκινες καρδιές. Αποχωρούν πιασμένα από το χέρι και επιστρέφουν ντυμένα γιορτινά με ανθοδέσμη. Παρουσιάζονται πρώτα στην πλευρά την κατεχόμενη και δίνονται δεκτά με χειροκρότημα. Παρουσιάζονται και στην ελεύθερη Κύπρο και γίνονται και εκεί δεκτά με χειροκρότημα ως ένδειξη αποδοχής. Στη συνέχεια ρίχνουν πίσω την ανθοδέσμη (όπως γίνεται στο γάμο) και προχωρούν ανοίγοντας μαζί την πόρτα του σχολείου ανοίγοντας καταυτόν τον τρόπο το μέλλον της Κύπρου. Υψώνουν την κυπριακή σημαία και περνούν από κάτω όλα τα παιδιά αποδεχόμενα έτσι την από κοινού πορεία των δύο πλευρών αδελφωμένοι σε μια Κύπρο ελεύθερη ανεξάρτητη χωρίς στρατό κατοχής, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η μουσική που το συνοδεύει είναι: «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό» (τους στίχους έχει γράψει η Τουρκοκύπρια Νεσιέ Γιασίν και το μελοποίησε ο Μάριος Τόκας) και η «Λευτεριά».

Στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους δώδεκα ήρωες πεσόντες και αγνοούμενους της ΠΕ Καρδίτσας, στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου το 1974. Οι οικογένειες μας παραχώρησαν φωτογραφίες των ηρώων. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το μνημείο που υπάρχει στην πλατεία στρατολογίας, προσφορά των Κυπρίων της πόλης μας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υπέρτατη θυσία. Οι μανάδες προσέρχονται και καταθέτουν κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο και η Δόξα με την Ελευθερία προσκαλούν τους πεσόντες και αγνοούμενους σε χορό. Χορεύουν το τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» και ακούγονται όλα τα ονόματα με την ιαχή Παρών για τον καθένα ήρωα. Γονατίζουν στο μνημείο και η Ρωμιοσύνη που ανασυντάχθηκε και πετιέται (συνοδεία του αντίστοιχου τραγουδιού) σκεπάζει με τη γαλανόλευκη τους πεσόντες και με την κυπριακή σημαία τους αγνοούμενους.

Γιατί ποτέ δεν πέθαναν ποτέ δε σκοτωθήκαν
τη Λευτεριά ερωτεύτηκαν την Κύπρο παντρευτήκαν!
Η Ρωμιοσύνη βοηθάει να φυσήξει ένας αέρας που θα φέρει και δροσιά κι αποστασιά και η Ελευθερία αποκαθηλώνει το χάρτη με τη διαιρεμένη Κύπρο και αποκαλύπτεται η ελεύθερη ανεξάρτητη χωρίς Αττίλα Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνη με τη διακήρυξη και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Τα ποιήματα που ακούγονται γράφτηκαν για την ταινία από τις-ους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την ταινία και περιγράφουν τα γεγονότα, τον ηρωισμό και την αξία της αυτοθυσίας των παλληκαριών της ΕΛΔΥΚ.

Η μουσική που συνοδεύει την ταινία είναι.
1.Ο ταμένος (τραγουδισμένο από το Μ. Θεοδωράκη σε ηχογράφηση στο Παρίσι στα χρόνια της εξορίας του)
2.Παιδιά τη Σαμαρίνας (παραδοσιακό ερμηνεύει ο Η. Κλωναρίδης)
3.Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις (απόσπασμα από συναυλία Μ. Θεοδωράκης)
4.Καρτερούμεν (στίχοι Δ. Λιπέρτης μουσική Δ. Λάγιος τραγούδι Γ. Νταλάρας)
5.Ναοί στο σχήμα του ουρανού (Άξιον Εστί Οδ. Ελύτη Μ. Θεοδωράκη)
Κι στα δύο έργα η καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος απένειμε το πρώτο βραβείο στην κάθε κατηγορία. Σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19 Απριλίου στη Λευκωσία θα γίνει η απονομή των βραβείων για τα σχολεία που διακρίθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.32
Δύση: 18.39
Σελήνη
16 ημερών
1821
Οι Δεληγιανναίοι κηρύσσουν την Επανάσταση στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
1829
Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, με το οποίο προτείνεται η ίδρυσις Ελληνικού Κράτους.
1919
Το 3ο και 5/42 Ελληνικά ΣΠ συνάπτουν σκληρή μάχη στην Κουμπάνκα - Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».