alt2 πρώτα βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό

Το 4ο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υλοποίησε τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει ως βασική επιδίωξη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Κύπρου, την ανθρωπογεωγραφία της, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τέλος το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Τα νήπια ασχολήθηκαν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με το θέμα της Κύπρου(γλώσσα-μαθηματικά-περιβάλλον-εικαστικά) και με τη χρήση εργαλείων web2 προσέγγισαν τα αξιοθέατα, τα ιστορικά-θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Είδαν τα φυλάκια των κυανόκρανων έμαθαν για τα γεγονότα του 1974 και τη διχοτόμηση και άκουσαν για τις δράσεις του ΟΗΕ.

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήσαμε δύο έργα στις κατηγορίες σποτ και ταινία μικρού μήκους.

Στο σποτ με τίτλο ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ αποτυπώνεται η επιθυμία για τη μελλοντική προοπτική της Κύπρου. Δυο παιδιά που δέχονται την επίδραση το μεν ένα της ελεύθερης, το δε άλλο της κατεχόμενης Κύπρου, αποφασίζουν να διαγράψουν τη διαχωριστική γραμμή και να γεμίσουν το χάρτη με κόκκινες καρδιές. Αποχωρούν πιασμένα από το χέρι και επιστρέφουν ντυμένα γιορτινά με ανθοδέσμη. Παρουσιάζονται πρώτα στην πλευρά την κατεχόμενη και δίνονται δεκτά με χειροκρότημα. Παρουσιάζονται και στην ελεύθερη Κύπρο και γίνονται και εκεί δεκτά με χειροκρότημα ως ένδειξη αποδοχής. Στη συνέχεια ρίχνουν πίσω την ανθοδέσμη (όπως γίνεται στο γάμο) και προχωρούν ανοίγοντας μαζί την πόρτα του σχολείου ανοίγοντας καταυτόν τον τρόπο το μέλλον της Κύπρου. Υψώνουν την κυπριακή σημαία και περνούν από κάτω όλα τα παιδιά αποδεχόμενα έτσι την από κοινού πορεία των δύο πλευρών αδελφωμένοι σε μια Κύπρο ελεύθερη ανεξάρτητη χωρίς στρατό κατοχής, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η μουσική που το συνοδεύει είναι: «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό» (τους στίχους έχει γράψει η Τουρκοκύπρια Νεσιέ Γιασίν και το μελοποίησε ο Μάριος Τόκας) και η «Λευτεριά».

Στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους δώδεκα ήρωες πεσόντες και αγνοούμενους της ΠΕ Καρδίτσας, στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου το 1974. Οι οικογένειες μας παραχώρησαν φωτογραφίες των ηρώων. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το μνημείο που υπάρχει στην πλατεία στρατολογίας, προσφορά των Κυπρίων της πόλης μας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υπέρτατη θυσία. Οι μανάδες προσέρχονται και καταθέτουν κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο και η Δόξα με την Ελευθερία προσκαλούν τους πεσόντες και αγνοούμενους σε χορό. Χορεύουν το τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» και ακούγονται όλα τα ονόματα με την ιαχή Παρών για τον καθένα ήρωα. Γονατίζουν στο μνημείο και η Ρωμιοσύνη που ανασυντάχθηκε και πετιέται (συνοδεία του αντίστοιχου τραγουδιού) σκεπάζει με τη γαλανόλευκη τους πεσόντες και με την κυπριακή σημαία τους αγνοούμενους.

Γιατί ποτέ δεν πέθαναν ποτέ δε σκοτωθήκαν
τη Λευτεριά ερωτεύτηκαν την Κύπρο παντρευτήκαν!
Η Ρωμιοσύνη βοηθάει να φυσήξει ένας αέρας που θα φέρει και δροσιά κι αποστασιά και η Ελευθερία αποκαθηλώνει το χάρτη με τη διαιρεμένη Κύπρο και αποκαλύπτεται η ελεύθερη ανεξάρτητη χωρίς Αττίλα Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνη με τη διακήρυξη και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Τα ποιήματα που ακούγονται γράφτηκαν για την ταινία από τις-ους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την ταινία και περιγράφουν τα γεγονότα, τον ηρωισμό και την αξία της αυτοθυσίας των παλληκαριών της ΕΛΔΥΚ.

Η μουσική που συνοδεύει την ταινία είναι.
1.Ο ταμένος (τραγουδισμένο από το Μ. Θεοδωράκη σε ηχογράφηση στο Παρίσι στα χρόνια της εξορίας του)
2.Παιδιά τη Σαμαρίνας (παραδοσιακό ερμηνεύει ο Η. Κλωναρίδης)
3.Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις (απόσπασμα από συναυλία Μ. Θεοδωράκης)
4.Καρτερούμεν (στίχοι Δ. Λιπέρτης μουσική Δ. Λάγιος τραγούδι Γ. Νταλάρας)
5.Ναοί στο σχήμα του ουρανού (Άξιον Εστί Οδ. Ελύτη Μ. Θεοδωράκη)
Κι στα δύο έργα η καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος απένειμε το πρώτο βραβείο στην κάθε κατηγορία. Σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19 Απριλίου στη Λευκωσία θα γίνει η απονομή των βραβείων για τα σχολεία που διακρίθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.05
Δύση: 20.45
Τελευταίο Τέταρτο
1794
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από τη Θεσσαλονίκη.
1821
Οι Υδραίοι διορίζουν τον Γιακουμάκη Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Σύσταση της Γερουσίας της Πελοποννήσου από την Συνέλευση των Καλτεζών.
1826
Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.
1919
Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.
1941
Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ διατάζει την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».