altΤον τελευταίο χρόνο επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων μια σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η πρώτη απόπειρα αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, ξεκίνησε το 2001.

Η προσπάθεια εκείνη δεν ακολουθήθηκε από τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, με αποτέλεσμα ο χώρος να παρουσιάζει και σήμερα πολλά προβλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρω την αλληλοεπικάλυψη πολλών γνωστικών αντικειμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αδυναμία λειτουργίας αρκετών ιδρυμάτων λόγω μεγέθους, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και έλλειψης υποδομών.

Αυτή η κυβέρνησηπροσπάθησε να θεραπεύσει ορισμένες από τις αδυναμίες που εντόπισεαυξάνοντας τη χρηματοδότηση, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να παρέχουν διδακτορικές σπουδές και καλύπτοντας 1000 νέες θέσεις ΔΕΠ.
Ωστόσο δεν επιλύθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα κάποιον τμημάτων ΤΕΙ, η ελκυστικότητα τους και η διεθνοποίηση τους.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η στρατηγική του Ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και η επανεξέταση του γεωγραφικού χάρτη των σχολών και των τμημάτων με στόχο να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι, αφού εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων, αυτά να είναι σε θέση να χαράξουν τέτοια στρατηγική, ώστε να συμβάλλουν καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να απασχολεί και τους φορείς τοπικά. Δεν μπορεί η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου να επικεντρώνεται στο ζήτημα της συγχώνευσης των Πανεπιστημίων και των  ΤΕΙ και φυσικά δενπρέπει να σταματά στη μεταφορά Τμημάτων από ένα Νομό σε άλλον.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού ιδρύματος που εκτός των Σχολών και των τμημάτων θα περιλαμβάνει και ένα Κέντρο έρευνας ,καινοτομίας και ανάπτυξης (Ιάσων), με ινστιτούτα έρευνας σε όλους τους Νομούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο νομός μας διεκδικεί ως οφείλει, να μην ζημιωθεί από τις αλλαγές, και όσον αφορά τον αριθμό των τμημάτων και των σχολών αλλά κυρίως διεκδικεί ένα Πανεπιστήμιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Οι αλλαγές που ξεκινούν είναι σημαντικές και έχουν δυναμική.Οι τοπικοί φορείς, οφείλουμε να εξετάζουμε τη μεγάλη εικόνα και να μην εγκλωβιζόμαστε σε μικροκομματικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες.
Το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου είναι  ευθύνη μας και πρέπει με ψυχραιμία να αγωνιζόμαστε για αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 17.30
Σελήνη
16 ημερών
815
Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
1842
Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
1848
Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».