altΤον τελευταίο χρόνο επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων μια σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η πρώτη απόπειρα αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, ξεκίνησε το 2001.

Η προσπάθεια εκείνη δεν ακολουθήθηκε από τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, με αποτέλεσμα ο χώρος να παρουσιάζει και σήμερα πολλά προβλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρω την αλληλοεπικάλυψη πολλών γνωστικών αντικειμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αδυναμία λειτουργίας αρκετών ιδρυμάτων λόγω μεγέθους, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και έλλειψης υποδομών.

Αυτή η κυβέρνησηπροσπάθησε να θεραπεύσει ορισμένες από τις αδυναμίες που εντόπισεαυξάνοντας τη χρηματοδότηση, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να παρέχουν διδακτορικές σπουδές και καλύπτοντας 1000 νέες θέσεις ΔΕΠ.
Ωστόσο δεν επιλύθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα κάποιον τμημάτων ΤΕΙ, η ελκυστικότητα τους και η διεθνοποίηση τους.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η στρατηγική του Ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και η επανεξέταση του γεωγραφικού χάρτη των σχολών και των τμημάτων με στόχο να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι, αφού εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων, αυτά να είναι σε θέση να χαράξουν τέτοια στρατηγική, ώστε να συμβάλλουν καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να απασχολεί και τους φορείς τοπικά. Δεν μπορεί η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου να επικεντρώνεται στο ζήτημα της συγχώνευσης των Πανεπιστημίων και των  ΤΕΙ και φυσικά δενπρέπει να σταματά στη μεταφορά Τμημάτων από ένα Νομό σε άλλον.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού ιδρύματος που εκτός των Σχολών και των τμημάτων θα περιλαμβάνει και ένα Κέντρο έρευνας ,καινοτομίας και ανάπτυξης (Ιάσων), με ινστιτούτα έρευνας σε όλους τους Νομούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο νομός μας διεκδικεί ως οφείλει, να μην ζημιωθεί από τις αλλαγές, και όσον αφορά τον αριθμό των τμημάτων και των σχολών αλλά κυρίως διεκδικεί ένα Πανεπιστήμιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Οι αλλαγές που ξεκινούν είναι σημαντικές και έχουν δυναμική.Οι τοπικοί φορείς, οφείλουμε να εξετάζουμε τη μεγάλη εικόνα και να μην εγκλωβιζόμαστε σε μικροκομματικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες.
Το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου είναι  ευθύνη μας και πρέπει με ψυχραιμία να αγωνιζόμαστε για αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.49
Δύση: 20.07
Πανσέληνος
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».