altΟκτώ χρόνια περιφερειακής αυτοδιοίκησης έφεραν πενιχρά αποτελέσματα, με τη Θεσσαλία στάσιμη και το θεσμό δίχως πνοή.

Ο θεσμός δεν αξιοποιήθηκε για να δώσει την νέα πνοή συμμετοχικού σχεδιασμού και ενδυνάμωσης των τοπικών δυνάμεων που αναμενόταν.

Η περιφερειακή αρχή περιορίστηκε στο να αναπαράγει το ίδιο πελατειακό σύστημα που την ανέδειξε, διαιρώντας παρά ενώνοντας, κρατώντας σε απόσταση παρά φέρνοντας κοντά τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της κοινότητας της Θεσσαλίας.
Η Θεσσαλία κάτω απ τη σημερινή ηγεσία υπηρέτησε ένα παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο που συνολικά είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγική αποδιάρθρωση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την πολιτισμική υποτίμηση, για χάρη εξυπηρέτησης μικροκομματικών και πελατειακών συμφερόντων.
Έχει έρθει, λοιπόν, ο χρόνος για πραγματικές, ριζικές αλλαγές που θα πάνε τον τόπο μπροστά, με όραμα, πραγματική συμμετοχή και άμεσα ωφελούμενη τη Θεσσαλική κοινωνία.
Όσοι υπογράφουμε είμαστε πολίτες που παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα το πώς διοικείται και διαχειρίζεται τα ζητήματα που την αφορούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθεί η τοπική δημοκρατία, να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες της Θεσσαλίας και να αλλάξει το αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο. Η απλή αναλογική, ως εμβληματική δημοκρατική τομή, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά προϋποθέτει την οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών, οι οποίες με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν την κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας φωνή και ουσιαστικό ενδιαφέρον στις εκλογές για τις νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές, ενδυναμώνοντας το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με νέους που νοιάζονται για το μέλλον.
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δημιουργήσουμε νικηφόρο σχήμα στην περιοχή μας με προγραμματικό πλαίσιο που θα εγγυηθεί τον καθοριστικό ρόλο του για προοδευτικές εξελίξεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη δεν επιτρέπει αλαζονικές συμπεριφορές, απαιτεί έναν νέο πολιτικό πολιτισμό της συνεργασίας, του διαλόγου και της σύνθεσης. Αυτό μπορεί να συντελεσθεί μόνο στη βάση ουσιαστικών προγραμματικών προτεραιοτήτων που θα απαντούν στις ανάγκες των Θεσσαλών, με το μάτι στο μέλλον, στις επόμενες γενιές. Οι άξονες πάνω στους οποίους επιδιώκουμε να οικοδομηθεί το νικηφόρο σχήμα στην περιοχή μας είναι:
- Η διαμόρφωση αναπτυξιακού σχεδίου που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Είναι αναγκαίο αυτό να γίνει με οικολογική ευαισθησία και συνείδηση ότι στους πολίτες πρέπει να διασφαλιστούν υψηλής ποιότητας αγαθά.
- Η θεσμοθέτηση τακτικής λογοδοσίας.
- Η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ζωής των πολιτών.
- Η συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Η συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε κάλεσμα για μια περιφερειακή κίνηση που θα έχει σαφή προοδευτικά χαρακτηριστικά και κοινωνικό πρόσημο. Μια κίνηση που θα εργασθεί για τομές και συνθέσεις, τόσο πριν, όσο και μετά τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Μία κίνηση που θα επιδιώκει την ανατροπή ιδεών , συμπεριφορών και προσώπων που ευθύνονται για το αποτυχημένο διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειάς μας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αράπκουλε Δέσποινα (Δημοτική σύμβουλος Λάρισας, πρώην Δήμαρχος Γιάννουλης)
Δεληγιάννης Κώστας (Γεωπόνος)
Καριπίδης Γιάννης (Οφθαλμίατρος)
Κουτσοδόντης Νίκος (Λογιστής)
Μπετσιμέα Ρίτσα (Συνταξιούχος νοσηλεύτρια)
Μπουλασίκης Σπύρος (Ελεύθερος επαγγελματίας)
Νικητόπουλος Τάκης (Εμπορικός αντιπρόσωπος)
Σαϊτης Στέλιος (Συνταξιούχος εκπαιδευτικός)
Σαρρής Μάνθος (Ελεύθερος επαγγελματίας)
Σταυρίδης Σταύρος (Μηχανολόγος μηχανικός)
Τσιόπας Χρήστος (Αντιδήμαρχος δήμου Τυρνάβου)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αντωνιάδης Γιάννης (Πολιτικός μηχανικός – Στέλεχος ΟΣΕ)
Δοδότσιου Κατερίνα-Αποστολία (Ναταλί)(Έμπορος)
Ζαφειροπούλου Μυρτώ (Συνταξιούχος)
Ζώγας Γιώργος (ε.α. Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού)
Κατσούρας Σταύρος (Εκπαιδευτικός)
Κλείτσας Γιάννης (Συνταξιούχος μηχανικός Τ.Ε.)
Λάζος Στέφανος (Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός)
Πολάτου Μαρία (Συνταξιούχος)
Χρονάκη Μυρτώ (Αρχιτέκτων, διδάκτωρ ΑΠΘ, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Κομπόλια Αγγέλα (Οικονομολόγος)
Μουργελάς Χαράλαμπος (Βιοκαλλιεργητής)
Μπάτζιος Χρήστος (Έμπορος)
Παπάς Αθανάσιος (Ιδιωτικός Υπάλληλος)
Ραχιώτης Παναγιώτης (Μεταλλειολόγος, Πολιτικός μηχανικός)
Στάλιας Θεοδόσης (Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Χαρτοποίλου Πέρυ (Δικηγόρος)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Βαρελάς Χρήστος (Πολιτικός μηχανικός)
Ευθυμίου Αγγέλα (Συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος)
Καλαμπαλίκης Θωμάς (Εκπαιδευτικός – Δημοτικός σύμβουλος Μουζακίου)
Καντερές Κωνσταντίνος (Γεωπόνος)
Καρέλα Γιάννα (Συνταξιούχος φροντιστής)
Μακρής Μάριος (Γεωπόνος)
Μπανάσιου –Λάππα Αλεξία (Δικηγόρος)

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 17.30
Σελήνη
16 ημερών
815
Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
1842
Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
1848
Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».