altΕνδιαφέρουσα εκδήλωσημε θέμα την ιστορία της ευρύτερης περιοχή της Iτέας από τα νεολιθικά χρόνια ως τη σύγχρονη εποχή, οργάνωσε ο Αγροτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ιτέαςμε τον φιλόλογο και συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή. Στην εκδήλωση συμμετείχε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά και ειδικά στην   Ιτέα, στη Λεύκη, στα Ορφανά, στο Πέτρινο, στη Συκεώνα και  στην Αστρίτσα.
 
Τόνισε  και τα νεότερα μνημεία του Δήμου που ξεχωρίζουν όπως η τοξωτή γέφυρα της Ιτέας, το κονάκι Κοέν στην Αστρίτσα , το τούρκικο κονάκι στο Πέτρινο, καθώς και το σπήλαιο Δρακότρυπας στο λόφο Γκόρμπα.
Η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία και το ρόλο των περιφερειακών μουσείων και τόνισε τα εξής:
«Τα μουσεία δημιουργήθηκαν τη στιγμή που η κοινωνία αντιλήφθηκε το τέλος ή την εξαφάνιση αυτού του πολιτισμού και συγκρότησε με τον τρόπο αυτό στη μνήμη, τη ζωντανή παράδοση του τόπου. Η σημασία των μουσείων αυξάνεται κυρίως κατά τις μεγάλες ιστορικές τομές, και σήμερα ζούμε μια μεγάλη τομή, γιατί τα μουσεία κυρίως ετοιμάζουν το προσκλητήριο της επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, και αναλαμβάνουν το ρόλο της διαιώνισης της μνήμης.
Τα μουσεία της επαρχίας, εκπροσωπούν την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν στην πνευματική ζωή, με τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο και την αισθητική που προσφέρουν στους επισκέπτες. Το λαογραφικό μουσείο, αποτελεί την επιβεβαίωση της τοπικής πραγματικότητας, του καθημερινού και της ιστορίας.
Τα μουσεία της επαρχίας που βρίσκονται σε χωριά, όπως το δικό σας, χαρακτηρίζονταιαπό την ιδέα του περιφερειακού, που συχνά είναι συνώνυμο με το ανέφικτο.Επιδιώκουν μια τροχιά ανάπτυξης, αλλά ξέρουν ότι ποτέ δεν θα πετύχουν όπως τα κεντρικά μουσεία. Χαιρετίζω στο πρόσωπο των μελών του συλλόγου σας, αυτή την περιφερειακή αγάπη, τον αγώνα και την αγωνία τόσων ανθρώπων και φορέων που πασχίζουν για την πραγματοποίηση του ανέφικτου και πετυχαίνουν. 
Τα μουσεία αποτελούν μια  απόπειρα γραφής με τα αντικείμενα, όπου τα πράγματα τοποθετούνται ομιλητικά και πραγματικά, μεταφέρνοντάς  μας στον πραγματικό χώρο της παράδοσης αλλά και στον φανταστικό χώρο της εμπειρίας και του ονείρου, και λειτουργεί ως μία πρακτική ανασηματοδότηση και αναδημιουργία του παρελθόντος μας.
Στην κατεύθυνση της προώθησης μιας νέας και αποτελεσματικής μουσειακής πολιτικής, κινείται και ο Δήμος Παλαμά, τον οποίο συγχαίρω για την πρωτοβουλία του, το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς.
Πραγματικά σας τιμά  η αγάπη για τον τόπο σας, την ιστορία και τον πολιτισμό. Είστε μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ της παράδοσης, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.»
 
Χρυσούλα ΚατσαβριάΣιωροπούλου
Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 17.09
Πρώτο Τέταρτο
1821
Ψήφισμα για την σύσταση του Αρείου Πάγου από την συνέλευση της ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
1826
Νικηφόρος μάχη στον Ελικώνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: - Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»