altΗ ώρα της αλήθειας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση της «συμμαχίας» των καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των δημοσίων προσώπων της Λάρισας κόντρα στη «συμμαχία» των καθηγητών του Πανεπιστημίου και των παραγόντων του Βόλου για το νέο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η σύγκρουση αυτή είναι πολύ σκληρή και οι μεγάλες πιέσεις έχουν αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Επομένως η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για την Καρδίτσα.

Μόνον ακαδημαϊκά κριτήρια και αναπτυξιακοί στόχοι δεν μπαίνουν στο τραπέζι των φανερών και υπογείων συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων.
Υπερισχύουν ο τοπικισμός , τα ατομικά και συλλογικά – κλαδικά -συμφέροντα.

Από τη μια οι καθηγητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου
ενδιαφέρονται αφ’ ενός να διασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερα ατομικά και συλλογικά προνόμια ο καθένας για τον εαυτό του και τον κλάδο του και αφ’ ετέρου οι καθηγητές του ΤΕΙ υποστηρίζουν τη Λάρισα ενώ οι καθηγητές του Πανεπιστημίου το Βόλο. Γιατί εκεί στο σύνολο τους, έχουν τις έδρες τους, την κατοικία τους, τις οικογένειες τους και γενικότερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΕΙΡΟ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟ
Από την άλλη υπάρχει η αντιπαράθεση των πόλεων Λάρισας – Βόλουμε διπλό στόχο. Αρχικά οι παράγοντες των δύο πόλεων ενδιαφέρονται – παραδοσιακά στη Θεσσαλία – πως θα ενισχύσουν τις αγορές αυτών των πόλεων.
Περισσότεροι φοιτητές σημαίνει περισσότερο προσωπικό και χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε είδους που ενισχύουν τον πληθυσμό και την αγορά της κάθε πόλης. Έχουν πραγματικά «εκπαιδευτεί» και τα έχουν καταφέρει για πολλές δεκαετίες εδώ στη Θεσσαλία και για αυτό χουν αποκτήσει μια νοοτροπία διεκδικήσεων και απαιτήσεων, που είναι πρωτοφανής.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι σε αυτή την φανερή και υπόγεια αντιπαράθεση Λάρισας-Βόλου για την κατανομή των Σχολών γίνεται επιπλέον και ένας έμμεσος αλλά ξεκάθαρος αγώνας για το ποια πόλη θα έχει τον πρώτο λόγο στη Θεσσαλία και ποιος θα πάρει τα περισσότερα στο λεγόμενο Αγροτοδιατροφικό Τομέα της οικονομίας. Έτσι άρχισαν και εδώ οι προσπάθειες και τα τοπικιστικά και μικροπολιτικά παρασκήνια μεταξύ Λάρισας και Βόλου για το ποιος , απλά , θα πάρει τα περισσότερα ιδιαίτερα στον Αγροτικό Τομέα της οικονομίας που είναι κυρίαρχος στη Θεσσαλία και έχει μέλλον και προοπτικές.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τις Σχολές και τα Τμήματα του Αγροτικού Τομέα αλλά τώρα προστέθηκε μία νέα ορολογία ο «Αγροτοδιατροφικός Τομέας» που χρησιμοποιείται τώρα κατά αποκλειστικότητα. Ο Αγροτικός τομέας έγινε Αγροτοδιατροφικός, γιατί στοχεύουν στα τμήματα της Καρδίτσας.

Φαίνεται,δ,ε ότι στα βασικά σημεία, στα ζητήματα αυτά, στις κατανομές «τα βρήκαν» , αφήνοντας απέξω την Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα στο Βόλο το μεγάλο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στη Λάρισα τα υπόλοιπα. Δηλαδή στη Λάρισα τα τμήματα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Επιστημών Ζωικής Παραγωγής, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Επιστημών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, το ΑβερώφειοΑγροτοδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Σχολή Γαλακτομίας και Τυροκομίας και τα διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τεχνικών Γεωργίας Ακρίβειας και Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Είναι δε όλα αυτά πολύ σημαντικά για το παρόν της Καρδίτσας αλλά κυρίως για το μέλλον του νομού μας και της ευρύτερης περιοχής μας.
Γιατί στη Θεσσαλία δεν είναι μόνον η Λάρισα και ο Βόλος και γιατί σήμερα ο νομός μας είναι ένα σημαντικό ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εάν το προτεινόμενο σχέδιο γίνει αποδεκτό και η Καρδίτσα -
γενικότερα η Δυτική Θεσσαλία - υποβαθμίσει το ρόλο της ως ένα αγροτοδιατροφικό κέντρο τότε σε ποιο άλλο τομέα της οικονομίας μπορεί να αναπτυχθεί και να έχει προοπτικές;

Αλλά και η Ελλάδα θα χάσει γιατί έχει ανάγκη να ενισχύει την υπάρξει ισχυρών πόλων με παράδοση στο παρελθόν και μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον στον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα. Πράγματι δε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελληνική γεωργία είναι πως η προστιθέμενη αξία για κάθε ένα εργαζόμενο στον Αγροτικό Τομέα, που παίζει μεγάλο ρόλο, είναι πολύ μικρή. Καθώς στη Σουηδία αγγίζει τα 60.000 ευρώ κατά έτος, που είναι το υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη, Στην Ιταλία και την Ισπανία βρίσκεται στο 40.000 ευρώ κατά έτος ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα 12.000ευρώ. Γίνεται επομένως αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να παρέμβει στα πράγματα και να αλλάξει τακτική στα Ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα δίνοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Είναι επομένως ολοφάνερο πόση μεγάλη αξία έχει η ίδρυση και καλή λειτουργία μιας Σχολής, που θα έχει ως αντικείμενο τα τρόφιμα σε όλο το εύρος και τις διαστάσεις. Η Σχολή αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει στην Καρδίτσα και να έχει σαν βάση εκκίνησης τα υπάρχοντα τμήματα
«Διατροφής και Διαιτολογίας» και «Τεχνολογίας Τροφίμων».

Στην Καρδίτσα λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ, που είναι κατάλληλα να αναπτυχθούν σαν Πανεπιστημιακές Σχολές στον κατάλληλο τόπο και παρόλα αυτά κάνουν ότι είναι δυνατό να τα πάρουν ή να τα αλλάξουν κατεύθυνση και να τα υποβαθμίσουν. Παρόλα αυτά όχι μόνον δεν προτείνεται η ίδρυση μιας τέτοιας κατεύθυνσης, Σχολής αλλά τα τμήματα μπήκαν στο στόχαστρο
παραγόντων άλλων γειτονικών περιοχών.

Άποψή μου είναι πως εφόσον τα Τμήματα λειτουργούν στην κατάλληλη πόλη με ισχυρή αγροτική οικονομία και αγροτική παράδοση, στο κέντρο της Ελλάδας και συγχρόνως βρίσκονται στην στις πρώτες θέσεις στην προ τίμηση των σπουδαστών πρέπει να παραμείνουν εδώ.

Η ίδρυση, στο νέο Πανεπιστήμιο, μίας Σχολής με κατεύθυνση τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα στην Καρδίτσα είναι εφικτή και κυρίως αναγκαία για το νέο Πανεπιστήμιο και την ανάπτυξη της χώρας μας. Μία Σχολή με δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να δέσουν με την περιοχή μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Συμπληρωματικά αναφέρω ότι η ίδρυση μιας Σχολής και στην Καρδίτσα- από μόνη της- είναι ορθή πράξη στην κατανομή των Σχολών στη Θεσσαλία γιατί δεν υπάρχει κάποιος λόγος να εξαιρείται μόνον η πόλη μας από την κατανομή των νέων Σχολών.

Ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι ο νομός χωρίς την ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας θα καταστραφεί οικονομικά και πληθυσμιακά γιατί δεν μπορεί πουθενά αλλού να προσφέρει και διακριθεί σε μεγάλο βαθμό πέραν του πρωτογενούς του Αγροτοδιατροφικού Τομέα.

Δεν εξυπηρετεί επομένως σε κάτι άλλο,πέραν των μικροσυμφερόντων και των τοπικιστικών υπερβολών να σχεδιάζεται η Ανάπτυξη του νέου Πανεπιστημίου και γενικότερα το μέλλον της Θεσσαλίας με αρνητικά βήματα στον πρωτογενή τομέα του νομού Καρδίτσας.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να δεχθεί τις οποιοσδήποτε προτάσεις με τοπικιστικά κριτήρια, που βασίζονται σε παλαιοκομματικές λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Κυρίως όμως όλοι οι τοπικοί παράγοντες – αιρετοί και μη – της
Καρδίτσας πρέπει να αντιληφθούν ότι οι διαδικασίες για την κατανομή των τμημάτων και των Σχολών δεν αφορά μόνον τον αριθμό των σπουδαστών, που είναι και αυτό σημαντικό,αλλά αυτή τη φορά σε μεγάλο βαθμό και το παραγωγικό μέλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού Καρδίτσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.23
Δύση: 18.02
Σελήνη
13 ημερών
1795
Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος από την Κωνσταντινούπολη απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην Μυτιλήνη.
1826
Τρία Μεσολογγίτικα πλοία τρέπουν σε φυγή 32 τουρκικά.
1907
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους ο Μακεδονομάχος Βαρθολομαίος Προσαλέντης.
1908
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους στον Νικήτα Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας.
1914
Αρχίζει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Βόρειο Ήπειρο.
1919
Το 7ο ΣΠ καταλαμβάνει την πόλη Νικολάιεφ της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1957
Μάχη στο Πελένδριο της Κύπρου, όπου έπεσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δημήτριος Χριστοδούλου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».