altΆρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά για το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η επίσκεψη του Υπ. Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στη Θεσσαλία εντάσσεται στα πλαίσια της διαβούλευσης με τις κοινωνίες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα ωφελήματα από αυτή την επίσκεψη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρόταση του Υπουργείου στηρίζεται στη Στρατηγική του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Στρατηγική διέπεται από δύο αρχές: α) την αρχή της συνέργειας των φορέων τόσο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) όσο και της έρευνας, β) την αρχή της συγκρότησης ισχυρών Πανεπιστημίων που θα διακρίνονται διεθνώς, θα παρέχουν άρτιες σπουδές σε αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα και θα αποτελούν διαβατήρια για τους κατόχους τους στην αγορά εργασίας.

Η Στρατηγική αυτή αποτελεί το αναγκαίο κλειδί για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης αφού τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα στον πλήρη βαθμό μία κουλτούρα συνεργασίας. Επιπρόσθετα τα ΤΕΙ θεωρούνται υποδεέστερης κατηγορίας ιδρύματα σε σχέση με τα Πανεπιστήμια. Βεβαίως, χάρη στις προσπάθειες πολλών ακαδημαϊκών, υπάρχουν αναβαθμισμένα τμήματα ΤΕΙ, που ξεπέρασαν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς στελέχωσης και της έλλειψης ακαδημαϊκών δυνατοτήτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα υπερβούμε τις άγονες, μέχρι σήμερα, προσπάθειες αναβάθμισης των ΤΕΙ. Επιχειρούμε μια γενναία μεταρρυθμιστική τομή προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρά, έγκυρα, καινοτόμα ιδρύματα, για το καλό των παιδιών, των τοπικών οικονομιών και της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, ενθαρρύνουμε και προωθούμε τις συνέργειες και την ανακατάταξη γνωστικών αντικειμένων.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου – η οποία είναι προϊόν διαβούλευσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα αποτελέσει το 2ο πιο ισχυρό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας με 34 Τμήματα. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο με άριστες προοπτικές, πολλές εκατοντάδες προσωπικό (ερευνητές και διδάσκοντες) και πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαπούς, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, νέους ερευνητές. Σε αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προστεθούν και τα ερευνητικά κέντρα που ιδρύονται σ’ όλες τις πόλεις. Αυτά τα κέντρα θα προσελκύσουν πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, θα παράγουν γνώση και θα προσφέρουν τεχνογνωσία. Και μόνο η παρουσία των ανθρώπων αυτών θα προσδώσει νέα δυναμική στην περιοχή.

Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους, είναι εθνικός πλούτος και πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος άγονες και στείρες κριτικές. Σε κάθε περίπτωση, όλα μαζί τα Τμήματα μπορούν να συνεισφέρουν και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία και ζωντάνια, σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας. Επομένως, κάθε σκέψη για τοπικιστικές προσεγγίσεις, ακυρώνεται στην πράξη. Η προστιθέμενη αξία της γνώσης δεν μένει στην Καρδίτσα ή τα Τρίκαλα, είναι για όλους.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα τέσσερα αναβαθμισμένα Τμήματά του στην Καρδίτσα, αποτελεί ποιοτικό άλμα για τον τόπο μας, την οικονομική και την κοινωνική του ανάπτυξη, την εξασφάλιση μιας δίκαιης προοπτικής για όλους – και κυρίως για τα παιδιά μας. Δημιουργούνται Πανεπιστημιακές δομές σύγχρονες, με αναφορά στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του τόπου – δομές οι οποίες θα ενσωματώσουν και τη διετή μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση που αποτελεί τη μαγιά για την ώθηση των οικονομιών μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας.
 
Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αγκαλιάσουμε το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό κίνημα. Δεν υπάρχει καλό ή κακό Τμήμα για την Καρδίτσα. Όλα είναι Τμήματα Πανεπιστημίου, χώροι εκκόλαψης νέων επιστημόνων, χώροι όπου θα σπουδάσουν τα παιδιά μας και τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Αγκαλιάζοντας τα Πανεπιστημιακά Τμήματα τώρα στο στάδιο αυτό της γέννησής τους αγκαλιάζουμε και το μέλλον των παιδιών μας. Νομίζουμε το μέλλον αυτό πρέπει να διαγραφεί μακριά από στείρες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Το νέο Πανεπιστήμιο δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Είναι του τόπου μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.45
Δύση: 16.59
Σελήνη
8 ημερών
1025
Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος.
1821
Κατάληψη του Αγίου Όρους από τους Τούρκους επί 9 χρόνια.
1827
Ο Άστιγξ, επιβαίνοντας του ατμοκίνητου πλοίου "Καρτερία", καταλαμβάνει την νησίδα Βασιλάδι στο Μεσολόγγι.
1828
Ο Άγγλος Στρατηγός Τζωρτζ, με την σύμπραξη Ελληνικού στολίσκου, απελευθερώνει τη Βόνιτσα.
1942
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" και το αγγλικό "Πέταρντ" καταβυθίζουν το ιταλικό υποβρύχιο "Βάρσιεκ" στην περιοχή Βεγγάζης Λιβύης.
1955
Ο πρώτος νεκρός ήρωας του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνος της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, Χαρ. Μούσκος, πέφτει μαχόμενος στους αρχαίους Σόλους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η λίμνη

Ένας αγρότης είχε ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα με μια ωραία λίμνη στο πίσω μέρος του. Μια μοναχική βραδιά αποφάσισε να πάει μια βόλτα μέχρι την λίμνη. Καθώς πλησίαζε, κάνοντας το τρίτο τσιγάρο, άκουσε φωνές και γέλια. Όταν έφτασε είδε πολλά γυμνά νεαρά κορίτσια να παίζουν μέσα στα νερά. Μόλις όμως κατάλαβαν την παρουσία του, πήγαν στα βαθιά για να μην φαίνονται.
Ένα από τα κορίτσια του φώναξε: «Δεν πρόκειται να βγούμε αν δεν φύγεις».
Και απαντάει κι αυτός: «Ναι, σιγά μην ήρθα για να σας δω να κολυμπάτε γυμνές. Απλά εγώ ήρθα για να ταΐσω τον κροκόδειλο.