altΆρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά για το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η επίσκεψη του Υπ. Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στη Θεσσαλία εντάσσεται στα πλαίσια της διαβούλευσης με τις κοινωνίες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα ωφελήματα από αυτή την επίσκεψη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρόταση του Υπουργείου στηρίζεται στη Στρατηγική του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Στρατηγική διέπεται από δύο αρχές: α) την αρχή της συνέργειας των φορέων τόσο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) όσο και της έρευνας, β) την αρχή της συγκρότησης ισχυρών Πανεπιστημίων που θα διακρίνονται διεθνώς, θα παρέχουν άρτιες σπουδές σε αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα και θα αποτελούν διαβατήρια για τους κατόχους τους στην αγορά εργασίας.

Η Στρατηγική αυτή αποτελεί το αναγκαίο κλειδί για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης αφού τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα στον πλήρη βαθμό μία κουλτούρα συνεργασίας. Επιπρόσθετα τα ΤΕΙ θεωρούνται υποδεέστερης κατηγορίας ιδρύματα σε σχέση με τα Πανεπιστήμια. Βεβαίως, χάρη στις προσπάθειες πολλών ακαδημαϊκών, υπάρχουν αναβαθμισμένα τμήματα ΤΕΙ, που ξεπέρασαν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς στελέχωσης και της έλλειψης ακαδημαϊκών δυνατοτήτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα υπερβούμε τις άγονες, μέχρι σήμερα, προσπάθειες αναβάθμισης των ΤΕΙ. Επιχειρούμε μια γενναία μεταρρυθμιστική τομή προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρά, έγκυρα, καινοτόμα ιδρύματα, για το καλό των παιδιών, των τοπικών οικονομιών και της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, ενθαρρύνουμε και προωθούμε τις συνέργειες και την ανακατάταξη γνωστικών αντικειμένων.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου – η οποία είναι προϊόν διαβούλευσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα αποτελέσει το 2ο πιο ισχυρό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας με 34 Τμήματα. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο με άριστες προοπτικές, πολλές εκατοντάδες προσωπικό (ερευνητές και διδάσκοντες) και πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαπούς, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, νέους ερευνητές. Σε αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προστεθούν και τα ερευνητικά κέντρα που ιδρύονται σ’ όλες τις πόλεις. Αυτά τα κέντρα θα προσελκύσουν πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, θα παράγουν γνώση και θα προσφέρουν τεχνογνωσία. Και μόνο η παρουσία των ανθρώπων αυτών θα προσδώσει νέα δυναμική στην περιοχή.

Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους, είναι εθνικός πλούτος και πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος άγονες και στείρες κριτικές. Σε κάθε περίπτωση, όλα μαζί τα Τμήματα μπορούν να συνεισφέρουν και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία και ζωντάνια, σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας. Επομένως, κάθε σκέψη για τοπικιστικές προσεγγίσεις, ακυρώνεται στην πράξη. Η προστιθέμενη αξία της γνώσης δεν μένει στην Καρδίτσα ή τα Τρίκαλα, είναι για όλους.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα τέσσερα αναβαθμισμένα Τμήματά του στην Καρδίτσα, αποτελεί ποιοτικό άλμα για τον τόπο μας, την οικονομική και την κοινωνική του ανάπτυξη, την εξασφάλιση μιας δίκαιης προοπτικής για όλους – και κυρίως για τα παιδιά μας. Δημιουργούνται Πανεπιστημιακές δομές σύγχρονες, με αναφορά στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του τόπου – δομές οι οποίες θα ενσωματώσουν και τη διετή μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση που αποτελεί τη μαγιά για την ώθηση των οικονομιών μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας.
 
Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αγκαλιάσουμε το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό κίνημα. Δεν υπάρχει καλό ή κακό Τμήμα για την Καρδίτσα. Όλα είναι Τμήματα Πανεπιστημίου, χώροι εκκόλαψης νέων επιστημόνων, χώροι όπου θα σπουδάσουν τα παιδιά μας και τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Αγκαλιάζοντας τα Πανεπιστημιακά Τμήματα τώρα στο στάδιο αυτό της γέννησής τους αγκαλιάζουμε και το μέλλον των παιδιών μας. Νομίζουμε το μέλλον αυτό πρέπει να διαγραφεί μακριά από στείρες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Το νέο Πανεπιστήμιο δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Είναι του τόπου μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image
  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη
16 ημερών
740
Θάνατος του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ Ισαύρου. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Ε΄.
860
Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο, λεηλατεί τις ακτές και επιτίθεται κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1470
Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων του Μεχμέτ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της.
1821
Οι κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου Ηπείρου κηρύσσουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγ. Βασίλειο.
Μάχη της Λαγκάδας.
1913
Άρνηση των Βουλγάρων να αποσύρουν τα τμήματά τους από τη Θεσσαλονίκη και εξαναγκασμός τους σε παράδοση.
1914
Οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων εγκρίνουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρρυ (ύψ. 440).
1956
Εμπρησμός δασώδους περιοχής στην Τρόοδο από τους Άγγλους με σκοπό την σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».