altΤι υποστήριξαν ο επενδυτής και οι αντιδρώντες μιλώντας στο Ράδιο Παλμός

Σ. Κατσέλης: Που ήταν εδώ και μια δεκαετία, αφότου ξεκινήσαμε την επένδυση, οι αντιδρώντες; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών
Χ. Φασούλας: Δεν γνωρίζαμε για τα αιολικά στα Άγραφα

Του Γιώργου Μπανάτσα

Η εγκατάσταση δυο αιολικών πάρκων στα Άγραφα και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων συζητήθηκαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο Παλμός 104.2.

altΣτο Γιώργο Μπανάτσα και στην πρωινή ζώνη μίλησαν ο κ. Σ. Κατσέλης εκπρόσωπος των εταιριών που θέλει να κατασκευάσει τα δύο αιολικά πάρκα καθώς επίσης από την πλευρά των αντιδρώντων, κ. Χρήστος Φασούλας, από το δίκτυο για την προστασία των Αγράφων. Ο κ. Κατσέλης υπογράμμισε εισαγωγικά ότι οι επενδυτές (οι οποίοι όπως είπε έχουν εμπειρία και από άλλα αιολικά πάρκα που έχουν εγκαταστήσει στην Ελλάδα και όπου όλα λειτουργούν χωρίς προβλήματα) σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσαν σε μια επένδυση αν αντιλαμβανόταν ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες. «Ζητήσαμε και πήραμε, όταν ξεκινήσαμε, τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών την οποία συνεχίζουμε να έχουμε. Εξάλλου για αυτό προχωράμε την επένδυση. Δεν είμαστε ούτε ανάλγητοι, ούτε αδιαφορούμε για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, ούτε θέλουμε να αλώσουμε τα Άγραφα. Όσα λέγονται από την πλευρά των αντιδρώντων είναι υπερβολές και ψέματα. Αλήθεια που ήταν αυτοί όλα αυτά τα χρόνια που προχωρούσε η επένδυσή μας και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι κακοποιείται το περιβάλλον; Ποιά συμφέροντα άραγε εξυπηρετούν» αναρωτήθηκε ο κ. Κατσέλης μιλώντας στο Ράδιο Παλμός 104.2. Σε ότι αφορά την αντίδραση από κάποιους φορείς υποστήριξε ότι έχουν παραπληροφορηθεί και αναρωτήθηκε γιατί κανένας δεν τον κάλεσε στις εκδηλώσεις αντίδρασης που έγιναν για να εξηγήσει τη θέση της εταιρίας.
Αναλυτικά η θέση του επενδυτή περιλαμβάνει και τα παρακάτω όπως αυτά ακούστηκαν στο Ράδιο Παλμος.

alt«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως γίνονται διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των δυο αιολικών πάρκων στα Άγραφα, χωρίς όμως να προσκληθούμε και εμείς να εκφράσουμε την άποψή μας.

Έτσι λοιπόν κατανοώντας την ανησυχία και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε υποχρέωση μας να κάνουμε σωστή ενημέρωση προς αυτήν.

Το 2008 με την κοινή υπουργική απόφαση 49828 / 3-12-2008 εκδόθηκε ο Ειδικός Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ ο οποίος βελτιώθηκε με τον Νόμο 3851/ 4-6-2010.

altΣχεδιάστηκε με διάφορα κριτήρια, ένα εξ αυτών ήταν πως στις περιοχές αυτές δεν υπήρχε προοπτική ανάπτυξης και γενικά προοπτική να γίνουν επενδύσεις. Έτσι λοιπόν προκρίθηκε η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Στις περιοχές αυτές έβαλαν και τα Άγραφα. Τότε θα μπορούσαν οι φορείς ή πολίτες ή το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων να ζητήσουν να εξαιρεθούν τα Άγραφα. Όμως δεν το έκαναν. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Και μην ισχυριστούν ότι δεν το έμαθαν, διότι όλα αυτά βγήκαν σε δημόσια διαβούλευση. Αν υπήρχαν αντιδράσεις δεν θα ερχόμασταν στα Άγραφα. Θα επενδύαμε αλλού.

 Έτσι λοιπόν το 2008 ξεκινήσαμε την διαδικασία αδειοδότησης των δυο αιολικών πάρκων.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ζητήσουμε από τον Δήμο Αγράφων την σύμφωνη γνώμη του για την εγκατάσταση των δυο Αιολικών πάρκων.

Έτσι λοιπόν πρώτα ερωτήθηκαν οι τοπικές κοινότητες Βραγγιανών- Αγράφων - Τροβάτου κλπ. Οι όποιες γνωμοδότησαν θετικά. Είπαν ναι στην εγκατάσταση.

Στην συνέχεια γνωμοδότησε θετικά με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αγράφων. Είπε ναι στην εγκατάσταση. Δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν τα έργα αυτά. Το ίδιο ακριβώς έγινε στην συνέχεια με τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο λίμνης Πλαστήρα. Έρχονται λοιπόν τώρα δυο οικολογικές οργανώσεις και ζητούν - απαιτούν να μην γίνουν τα έργα δηλαδή παρεμβαίνουν στην απόφαση των κατοίκων.

Εδώ τώρα μπαίνει το ερώτημα. Νομιμοποιούνται ; έχουν το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο ; Ποιοι αποφασίζουν για αυτόν τον τόπο; Οι κάτοικοι μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους ή δυο οικολογικές οργανώσεις.

Δηλαδή οι κάτοικοι των Αγράφων που αποφάσισαν την εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων θέλουν την καταστροφή του τόπου τους και έρχονται κάποιοι οικολόγοι να σώσουν αυτόν τον τόπο. Οξύμωρο νομίζω», επισήμανε ο κ. Κατσέλης. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν φροντισε από την πρώτη στιγμή να δώσει δημόσιες διευκρινήσεις απάντησε πως δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχε τέτοια παραπληροφόρηση.

Και ο επενδυτής συνέχισε λέγοντας:

Το 2012 με υπουργική απόφαση έλαβαν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, μετά από πολύ αυστηρές μελέτες, που αφορούσαν το περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα. Αφού πρώτα έδωσαν έγκριση τα Δασαρχεία Καρδίτσας και Ευρυτανίας, μετά οι Διευθύνσεις Δασών των Νομών και στην συνέχεια οι Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας αντίστοιχα, τηρώντας αυστηρά όλες τις διαδικασίες. Δηλαδή, κάνοντας ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο για τυχόν αντιρρήσεις. Τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανέναν φορέα.

Αν τότε υπήρχαν αντιδράσεις είναι βέβαιο πως θα αποσύραμε το ενδιαφέρον μας για την επένδυση αυτή, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα, μετά από έξι χρόνια, γιατί έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έχουν παραγγελθεί ανεμογεννήτριες αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, φυσικά πρόσωπα, δημόσια πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί φορείς που πιθανόν θα άρουν τις αποφάσεις τους ή θα παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να λάβουν υπ όψη, πως θα ζητηθούν αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη, διότι τώρα πια έχουν ξοδευθεί δεκάδες εκατομμύρια.

Την έγκριση για την κατασκευή του έργου την έδωσε η Ελληνική Πολιτεία δια του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αφού πρώτα έδωσε έγκριση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας αντίστοιχα.

Οι ανεμογεννήτριες που θα είναι 40 στον αριθμό, με πυλώνες 80 μέτρων θα εγκατασταθούν σε δυο κορυφογραμμές της Ευρυτανίας που δεν φαίνονται ούτε από την Καρδίτσα, ούτε από την Λίμνη Πλαστήρα και δεν είναι στην Κοιμωμένη. Επίσης, σαν βλάστηση δεν έχουν ούτε θάμνο. Κάτι που αποδεικνύεται από φωτογραφίες ή από μια επί τόπου επίσκεψη.
Η γραμμή μεταφοράς του ρεύματος θα κατασκευαστεί στο νομό Καρδίτσας και είναι μια γραμμή σαν όλες τις άλλες που υπάρχουν για τις ανάγκες της ΔΕΗ. Έχει σχεδιαστεί με πολύ προσοχή ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Δηλαδή θα κατασκευαστεί κατά μήκος υφιστάμενης οδοποιίας, έτσι τα δένδρα που θα κοπούν θα είναι ελάχιστα, γιατί και οι πυλώνες θα τοποθετηθούν σε ξέφωτα που έχουν επιλεγεί. Επίσης σε όποια παρέμβαση γίνεται, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, θα γίνει 100% αποκατάσταση, είτε αφορά διανοίξεις δρόμων είτε κοπή δένδρων με δενδροφυτεύσεις εγκεκριμένες και επιβεβλημένες από τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Τις αποκαταστάσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να τις κάνουν οι ιδιοκτήτριες εταιρείες και κανένας άλλος φορέας.

Είναι ψευδές πως τα αιολικά πάρκα εμποδίζουν την δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Στην Ευρώπη τα αιολικά πάρκα που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, συνυπάρχουν με τουριστικές μονάδες. Από ότι γνωρίζω όμως από το 2008 μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις δεν υπάρχει. Εξάλλου ποιος θα επενδύσει στην κορυφή των Αγράφων;
Είναι επίσης ψευδές πως τα έργα παίρνουν επιδότηση. Ούτε στην κατασκευή αλλά ούτε και στην τιμή πώλησης του ρεύματος υπάρχει επιδότηση.

 Η επένδυση είναι της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι 900 χιλ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 3% των εσόδων. Εκ των οποίων το 1,7% θα πηγαίνει στους δήμους και το 1,3% πιστώνεται ως έκπτωση απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών.

Επίσης θα βελτιωθεί η οδοποιία της περιοχής και θα υπάρχει μόνιμη πρόσβαση ακόμα και τον χειμώνα. Θα κατασκευαστούν δρόμοι και άλλα έργα υποδομής που δεν θα αφορούν το έργο, αλλά σαν αντισταθμιστικά οφέλη.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής θα εργαστεί κόσμος (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί πολλών ειδικοτήτων ). Τέσσερις Κατασκευαστικές εταιρείες, μπετόν, σίδερα για τις βάσεις και ότι άλλο χρειάζεται θα είναι από την περιοχή. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα πέσουν στην τοπική αγορά.

Παρόλα αυτά δεχόμαστε αήθεις επιθέσεις, συκοφαντίες και λάσπη. Εδώ οφείλω να υπογραμμίσω το εξής. Οι εταιρείες επιφυλάσσονται κατά παντός νομίμου δικαιώματός τους για, συκοφαντική δυσφήμιση, για διασπορά ψευδών ειδήσεων και λανθασμένο επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Τέλος κλείνοντας θέτω ένα μεγάλο ερώτημα; Γιατί όλες αυτές οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν τώρα και όχι όταν έπρεπε. Ποιά τα κίνητρα; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται; Τι κρύβεται από πίσω ;

Η τοποθέτηση του κ. Φασούλα
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Φασούλας για να εξηγήσει τις αντιδράσεις και να απαντήσει στον κ. Κατσέλη. Ο κ. Φασούλας υποστήριξε τα παρακάτω:
Κατ’ αρχήν για μας που ασχολούμαστε με την υπόθεση των αιολικών στα Άγραφα γνώμονας μας κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών είναι η άδολη αγάπη για το περιβάλλον της περιοχής μας και πως αυτό θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αντίθετα ο κ. Κατσέλης λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος . Άρα ως προς τα κίνητρα μας χωρίζει άβυσσος.
Δεν πρόκειται για απλές φιλικές στο περιβάλλον ΑΠΕ, δεν είναι 2-3 Α/Γ που μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν ένα χωριό και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, αλλά 40 Α/Γ με 80μ.πυλώνα και 45 μ. πτερύγιο = 120μ . Πρόκειται για βιομηχανικά συγκροτήματα στην κορυφογραμμή των βουνών της περιοχής της Νιάλας που μεταβάλλουν το σημερινό τοπίο όπως διαμορφώθηκε με το πέρασμα των αιώνων σε βιομηχανική ζώνη. Μια περιοχή που είναι, αλίμονο, χαρακτηρισμένη Natura. Το περιβάλλον δεν θα μπορέσει με τίποτα να αποκατασταθεί.
Εκτός των δύο αιολικών του κ.Κατσέλη στα Καρδιτσιώτικα Άγραφα προορίζονται να εγκατασταθούν περισσότερες από 300 Α/Γ σε 25 αιολικά πάρκα και στα Ευρυτανικά περισσότερες από 350 Α/Γ σε 28 αιολικά πάρκα , δεσμεύοντας το 80% των κορυφογραμμών και ανοίγοντας χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων στις απάτητες βουνοπλαγιές για την εξυπηρέτηση των δικτύων τους.
Οι αδειοδοτήσεις των δύο αιολικών άρχισαν από το 2008, εμείς στην Καρδίτσα τότε, μπορεί να μην αντιδράσαμε σθεναρά αλλά στην Ευρυτανία, χώρο εγκατάστασης των δυο αιολικών, από το 2007 με την διαβούλευση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ (υπουργ.αποφαση) όλοι οι τότε Δήμοι αντέδρασαν και δήλωσαν ότι τα Αιολικά και τα Μικρά Υδροηλεκτρικά είναι ανεπιθύμητα στην περιοχή τους. Αυτό όμως δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους οι επενδυτές.
Η διαβούλευση πριν το 2014 ήταν ελλειμματική και όχι όπως σήμερα για αυτό και βελτιώθηκε ο νόμος και έχουμε καταφέρει να πάρουν αρνητική γνωμοδότηση όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των αιολικών που έχουν έρθει για έγκριση από την Περιφ. Θεσσαλιας και αφορούν τον Ν. Καρδίτσας.
Δεν αμφισβητούμε τις άδειες του κ. Κατσέλη αλλά οι ΜΠΕ στις οποίες στηρίχθηκαν είναι γεμάτες με ανακρίβειες, με εσφαλμένα στοιχεία και εσφαλμένα συμπεράσματα μόνο και μόνο για να μπορεί κάποιος να τις εγκρίνει και φυσικά δεν έχουν εκπονηθεί από κάποιον αντικειμενικό μελετητή αλλά κατά παραγγελία από τις εταιρείες.

Για τις ΜΠΕ
Περιγράφει απαξιώτικά την περιοχή εγκατάσταση ως κυρίως «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερης αισθητικής ή γεωλογικής αξίας» για τις περιοχές επέμβασης του δικτύου μεταφοράς ρεύματος, ενώ το δασαρχείο Καρδίτσας έδωσε άδεια για επέμβαση για το δίκτυο Υψηλής Τάσης σε έκταση 289 στρ. από τα οποία το 93,6% (271 στρ) είναι δάση ελάτης δρυός κλπ. Με διάνοιξη 29 χιλ. νέων δρόμων για το δίκτυο μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί για συντηρήσεις. Συνολικά μαζί με τους χώρους εγκατάστασης καταστρέφονται 430 στρ. δάσους που είναι αποθήκη άνθρακα. Η αναδάσωση που προτείνεται δεν θα αποδώσει ούτε μετά από 50 έτη.
Στα γεωλογικά ορθά επισημαίνει ότι τα πετρώματα της περιοχής είναι Φλύσχης με μεγάλη επιφανειακή αποσάρθρωση και τα ρέματα της περιοχής την εποχή των βροχών έχουν έντονη στερεοπαροχή (δηλαδή ήδη κατεβάζουν χώματα όταν βρέχει). Ενώ στα συμπεράσματα με την διάνοιξη τόσων χιλιομέτρων δρόμων και αποψίλωσης των δασών αναφέρει ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση!
Τα μετεωρολογικά στοιχεία της μελέτης είναι από τον σταθμό της Λαμίας και λένε για μέση τιμή θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 5,4 βαθμοί που δεν έχουν καμία σχέση με τις περιοχές στα «Καμάρια» και στον «Αγ. Νικόλαο» με τα 1800μ υψόμετρο που επικρατεί πολικό ψύχος. Αν οι ανεμογεννήτριες που θα μπουν είναι προσαρμοσμένες στις καιρικές συνθήκες της Λαμίας τον πρώτο χειμώνα θα είναι άχρηστες. Στο σημειο αυτό παρενέβη ο επενδυτής και αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Φασουλας κόπτεται και για την προστασία των ανεμογεννητριών. Ωστόσο ο κ Φασούλας συνέχισε με τις επισημάνσεις του.
Η ΜΠΕ δεν έχει ανεμολογική μελέτη, που είναι απαραίτητη και τα ανεμολογικά στοιχεία βάσει των οποίων βγαίνουν τα θεαματικά έσοδα για να υπολογίσει τι θα δώσει στον Δήμο Αγράφων για αντισταθμιστικά.

Στις επιπτώσεις ο κ. Φασούλας υπογράμμισε:
Καταστροφή του δάσους (αποθήκη διοξειδίου) χωρίς όφελος ή μόνον ιδιωτικό.
Καταστροφή των βοσκοτόπων και της κτηνοτροφίας με αποκάλυψη του υπεδάφους των κορυφογραμμών με αποτέλεσμα την διάβρωση από τις βροχές και τις κατολισθήσεις στους οικισμούς από κάτω και την πλήρωση με φερτές ύλες του Καρυτσιώτη και της Λίμνης Πλαστήρα.
Σημαντική ζημιά στην ορνιθοπανίδα ειδικά των αρπακτικών.
Μείωση θέσεων εργασίας στον τουρισμό και την κτηνοτροφία.
Καταστροφή της προοπτικής ήπιας ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.
Τα ανταποδοτικά δεν καταβάλλονται από τις εταιρείες των αιολικών λόγω ελλειμματικού λογαριασμού πληρωμών ΛΑΓΗΕ.

Μας στηρίζουν όποιοι φορείς έχουν ασχοληθεί και έχουν ενημερωθεί για το τι πρόκειται να γίνει όπως Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Ορνιθολογική και Καλλιστώ, το ΕΒΕ , σύλλογοι ορειβατικοί, κυνηγών, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί, κτηνοτρόφων και τα κόμματα που πήραν θέση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όλη αντιπολίτευση του Δήμου Καρδίτσας και Δ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Δεν μπορούμε να τους ξεγελάσαμε όλους αυτούς.

Αναλυτικά το α' μέρος της συζήτησης κλικ εδώ

Αναλυτικά το β' μέρος της συζήτησης κλικ εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.38
Δύση: 19.14
Πανσέληνος
1821
Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας αλλά ηττώνται.
1827
Μάχη στον Ανάλατο και καταστροφή των Ελληνικών δυνάμεων.
1897
Ήττα του Ελληνικού Στρατού στα Φάρσαλα και κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1914
Ανακωχή των δυνάμεων της Αυτονόμου Ηπείρου και της Αλβανίας.
1941
Αρχίζει η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή του προς Κρήτη και Αίγυπτο.
1944
Μαρτυρικός θάνατος 318 κάτοικων της Κοινότητας Πύργων Κοζάνης από τα γερμανικά στρατεύματα.
1956
Πυρκαγιές σε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία από Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"