altΗ χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας ήταν το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη υπό τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Βασίλη Μαγκλάρα, στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, ο Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμούλης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Φουντάς.
Συζητήθηκε η πρόταση που κατέθεσαν ο Πρύτανης κ. Πετράκος και ο Καθηγητής κ. Σταμούλης η οποία, σε πρώτη φάση,  αφορά στην ανάπτυξη αυτόνομων ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) για τις ανάγκες των αγροτών. Η πρόταση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, προκειμένου να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του αγροτικού παραγωγικού ιστού. Αυτή η πρώτη εφαρμογή θα έχει ως  κύριους αποδέκτες τους παραγωγούς, προκειμένου να επεκτείνουν  τις δυνατότητές τους στις παραγωγικές δομές και τις καλλιέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα οι αγρότες θα μπορούν να έχουν άμεση και ακριβή εικόνα μιας μεγάλης έκτασης, της τάξεως των 20 τετραγωνικών χλμ, και μάλιστα να την συνδέουν με δεδομένα διαφορετικών χρονικών περιόδων, έτσι ώστε να μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα και να λαμβάνουν αποφάσεις γύρω από τα θέματα της υγείας της φυτικής παραγωγής, του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής, της εκτιμώμενης απόδοσής της αλλά και για την έκταση καταστροφών, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σε όλη την υπό επισκόπηση περιοχή.
Η συγκεκριμένη πρόταση είχε τη θετική ανταπόκριση τόσο του κ. Μαγκλάρα όσο και του κ. Κασίμη οι οποίοι συμφώνησαν σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση που αφορά στη δημιουργία αυτού του καινοτόμου εργαλείου για την αγροτική παραγωγή, να εφαρμοστεί πιλοτικά στο Νομό Καρδίτσας. Οι σχετικές εξαγγελίες θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη ώρα 12 μμ, στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος. Οι υπουργοί, κ.κ. Νίκος Παππάς και  Ευάγγελος Αποστόλου, θα υπογράψουν και το Μνημόνιο Συνεργασίας, για το συγκεκριμένο έργο, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Πετράκο.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας
Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.29
Δύση: 18.41
Πρώτο Τέταρτο
1078
Εκθρόνιση του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα.
1449
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Άρτα και προβαίνουν σε θηριωδίες κατά των Ελλήνων κατοίκων.
1657
Οι Τούρκοι σκοτώνουν τον πατριάρχη Παρθένιο Γ΄ από την Χίο.
1821
Οι Μανιάτες και οι Μεσσήνιοι επαναστάτες δίνουν τον όρκο της Ελευθερίας.
1854
Ο Γεώργιος Φιλάρετος υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως στην Πλατανιά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο πιο γρήγορος μπαμπάς...

Στην αυλή του σχολείου, τρία παιδιά συζητάνε για τη... μεγαλοσύνη των μπαμπάδων τους και τα κατορθώματά τους.
- Ο μπαμπάς μου, λέει το ένα, είναι τόσο γρήγορος, που πετάει ένα βέλος με το τόξο του κι αρχίζει να τρέχει και φτάνει στο στόχο πριν απ το βέλος.
- Αυτό δεν είναι τίποτα, λέει το δεύτερο. Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι κυνηγός. Πυροβολεί με την καραμπίνα του και αρχίζει να τρέχει προς το θήραμα και το φτάνει πριν το χτυπήσουν τα σκάγια.
- Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι πιο γρήγορος απ όλους. Είναι δημόσιος υπάλληλος και σχολάει στις 3:30, αλλά είναι σπίτι απ τις τρεις παρά τέταρτο.