altΑπό το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησαν  την Παρασκευή (9/2/2018) εκπαιδευτική  επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε τρεις βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό και τη δική τους μοναδική ιστορία.

Αρχικά οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο ναό του πολιούχου της πόλης  Αγίου Δημητρίου, ο  οποίος το 1988   ανακηρύχθηκε «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESKO. ο ρυθμός του είναι πεντάκλιτη βασιλική (5ος αιώνας). Στο κάτω μέρος του ναού (κατακόμβη) βρίσκεται το μέρος, όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Ροτόντα (ναός Αγίου Γεωργίου). Η Ροτόντα είναι  ένα επιβλητικό πλινθόκτιστο κυκλικό οικοδόμημα,  γεμάτο ιστορία ανά τους αιώνες: Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία.
Τέλος, οι μαθητές θαύμασαν το ναό της του Θεού Σοφίας, έναν από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης, ο οποίος λειτουργεί ως καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο μουσείο Βυζαντινής ιστορίας, όπου ξεναγήθηκαν σε χώρους με μοναδικά εκθέματα που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Τα ψηφιδωτά, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, οι βυζαντινές εικόνες, η θρησκευτική αρχιτεκτονική, τα σπάνια βιβλία και συγγράμματα, οι κώδικες καθώς και τμήματα παλαιών χριστιανικών ναών και τάφων αποτέλεσαν μοναδική εμπειρία ιστορικής γνώσης για τους μαθητές.
Τους μαθητές και μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Καβάλλα Αφροδίτη (θεολόγος) και οι φιλόλογοι Αλεξίου Βασίλειος, Πούλιου Αλεξάνδρα, Πυργιώτη Αικατερίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.16
Δύση: 20.52
Σελήνη
10 ημερών
356 π.Χ.
Γεννιέται ο Μέγιστος των Ελλήνων, Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας, στην Πέλλα.
1906
Οι Βούλγαροι πυρπολούν την Στενήμαχο και σφάζουν πολλούς Έλληνες κατοίκους.
1943
Οι κατεχόμενοι Αθηναίοι διαδηλώνουν λόγω της αναγγελθείσας επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία.
1974
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάσσει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Στο ίδιο βαγόνι

Στο ίδιο κουπέ ενός τρένου βρίσκονταν ένας Έλληνας και ένας Γερμανός. Απέναντι τους κάθονταν μια γριά 80 χρόνων και μια γκομενάρα 20. Την λιγουρεύονταν ο Έλληνας με τον Γερμανό αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν η γριά μπροστά. Κάποια στιγμή το τρένο περνάει μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ και ξαφνικά ΣΠΛΑΑΑΤΣ!! Ακούγεται μια σφαλιάρα που έπεσε. Σκέφτεται ο Έλληνας:
- "Ατιμος ο Γερμανός πήγε να βάλει χέρι στην κοπέλα και αυτή τον χαστούκισε."
Σκέφτεται ο Γερμανός:
- "Εγώ την σφαλιάρα κατά λάθος."
Σκέφτεται η κοπέλα:
- "Αυτοί οι δυο μαλάκες πήγαν να μου βάλουν χέρι αλλά κατά λάθος το έβαλαν στη γριά."
Σκέφτεται η γριά:
- Γερμανέ απ' την Κατοχή στη χρωστούσα!"