altΑπό το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησαν  την Παρασκευή (9/2/2018) εκπαιδευτική  επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε τρεις βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό και τη δική τους μοναδική ιστορία.

Αρχικά οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο ναό του πολιούχου της πόλης  Αγίου Δημητρίου, ο  οποίος το 1988   ανακηρύχθηκε «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESKO. ο ρυθμός του είναι πεντάκλιτη βασιλική (5ος αιώνας). Στο κάτω μέρος του ναού (κατακόμβη) βρίσκεται το μέρος, όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Ροτόντα (ναός Αγίου Γεωργίου). Η Ροτόντα είναι  ένα επιβλητικό πλινθόκτιστο κυκλικό οικοδόμημα,  γεμάτο ιστορία ανά τους αιώνες: Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία.
Τέλος, οι μαθητές θαύμασαν το ναό της του Θεού Σοφίας, έναν από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης, ο οποίος λειτουργεί ως καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο μουσείο Βυζαντινής ιστορίας, όπου ξεναγήθηκαν σε χώρους με μοναδικά εκθέματα που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Τα ψηφιδωτά, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, οι βυζαντινές εικόνες, η θρησκευτική αρχιτεκτονική, τα σπάνια βιβλία και συγγράμματα, οι κώδικες καθώς και τμήματα παλαιών χριστιανικών ναών και τάφων αποτέλεσαν μοναδική εμπειρία ιστορικής γνώσης για τους μαθητές.
Τους μαθητές και μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Καβάλλα Αφροδίτη (θεολόγος) και οι φιλόλογοι Αλεξίου Βασίλειος, Πούλιου Αλεξάνδρα, Πυργιώτη Αικατερίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.52
Δύση: 17.23
Σελήνη
10 ημερών
1829
Ελληνικός στολίσκος κυριεύει δύο τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας.
1878
Εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα εισέρχονται στην Κεντρική Θεσσαλία.
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει ιταλικό πετρελαιφόρο στην Αδριατική.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».