altΗ Χρ. Κατσαβριά μίλησε για την ελληνική γλώσσα, τους φιλέλληνες και την Ελληνική Διασπορά

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στις «Ελληνικές Ημερίδες 2017», που οργάνωσαν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας

η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) καιη Ελληνική Κοινότητα του Τάραντα «Μαρία Κάλλας», από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017.
Οι ημερίδες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, των πρεσβειών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ιταλία, της Νομαρχίας Απουλίας, της Περιφέρειας Τάραντο και του Γενικού Επιτελείου Πολέμου της Ν. Ιταλίας. Οι συζητήσεις συνοδεύτηκαν από μία σειρά πολιτιστικών δράσεωνκαι ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους με έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Αναπτύχθηκαν3 μεγάλες θεματικές που αφορούσαν στην ελληνική διασπορά, την ελληνική γλώσσα και τον φιλελληνισμό, επάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, το χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής. Ανάμεσά τους, η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. ΕυριδίκηΚουρνέτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
Η κ. Κατσαβριά μίλησε με θέμα “9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, επισημαίνοντας ότι «η εξελικτική διαδρομή τηςελληνικής γλώσσας, την καθιστά φορέα της πλούσιας ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων».Υπογράμμισε επίσης ότι στην αρχαία Ελλάδα, “η επιστήμη, η φιλοσοφία και η δημοκρατία άνθισαν στο πλαίσιο της ελληνικής γλώσσαςη οποία κατέστησε δυνατό το πέρασμα από το μύθο στο λόγο. Από την αιχμαλωσία στη θεϊκή βούληση, στην εμπιστοσύνη προς τις ανθρώπινες δυνατότητες”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά: “Στο DNA του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι καταγεγραμμένες οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές απέκτησαν νόημα στην ελληνική γλώσσα. H καθιέρωση, από την ελληνική Πολιτεία, της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, σηματοδοτεί την πίστη όλων των Ελλήνων, στην Ελλάδα – την Κύπρο και παντού, ότι όλος ο κόσμος δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλλίτερο μέλλον. Ιδιαίτερα σήμερα, που στο παγκόσμιο πλέον χωριό, η βία της ανισότητας και της αδικίας τείνουν να γίνουν καθεστώς. Μπορούμε να αναζητήσουμε το αληθινό στην ελευθερία της σκέψης, στο σεβασμό του διαφορετικού, στη δίκαιη σχέση ανθρώπων και λαών, στην προστασία των φυσικών πόρων και των προϋποθέσεων της ζωής”.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε επίσης για την ελληνική διασπορά, τονίζοντας ότι: “Ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ελληνισμού στη διαχρονική του πορεία και αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή του Ελλαδικού χώρου στον κόσμο. Ο ελληνισμός αυτός,επιβιώνει και παράλληλα αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Η πλούσια δράση των Ελλήνων εδώ στον Τάραντακαι όλη την Ιταλία, είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Η ΟΕΚΑΙ, η Πρόεδρός κ. Όλγα Νάσση και όλα τα στελέχη της, δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες της Διασποράς. Οι Απόδημοι Έλληνες υπερασπίζονται με θέρμη τις εθνικές μας υποθέσεις κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους. Γίνονται τέλος, πόλος έλξης φιλελληνικών αισθημάτων από τους λαούς με τους οποίους συμπορεύονται καθημερινά αλλά και πομπός που μεταδίδει τα μηνύματα των διαχρονικών αρχών και των αξιών του ελληνισμού”.
Στο σημείο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στον φιλελληνισμό, τους φιλέλληνες καθώς και στην πνευματική και την ιστορική του βάση.
Έκανε μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον δήμαρχο της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, που προσέφερε το μισθό του για τη στήριξη του ελληνικού λαού, το 2011, ο οποίος σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους, συνόψισε το νόημα του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως εξής: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε. Από το μήνα αυτό θα καταβάλλω το μισθό μου υπέρ του ελληνικού λαού. Και όσοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης και της Ιταλίας, ας μην ξεχάσουν το χρέος τους, ένα χρέος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης».

Η κ. Κατσαβριά, ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας:“Τελικά, και κάπως μεταφορικά, θα μπορούσαμε να συγκλίνουμε στον αρχαιοελληνικό ορισμό του φιλέλληνα, που σήμαινε την αγάπη των ίδιων των Ελλήνων για την Ελλάδα. Εάν λοιπόν η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τότε είναι και η πατρίδα όλων μας.
Εμείς οι νεοέλληνες,είμαστε και φιλέλληνες, και φιλοιταλοί, και φίλοι όλων των λαών. Παραμένουμε δε, προσηλωμένοι, στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης”.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.07
Δύση: 20.42
Σελήνη
8 ημερών
641
Θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς.
1453
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη.
1825
Ο Ιμπραήμ πασάς επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη.
1878
Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1919
Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η ευχάριστη είδηση

Μια βδομάδα μετά το γάμο, η γυναίκα ξυπνάει τον άντρα της, πριν καλά καλά χαράξει.
- Αγάπη μου, έμαθα τα ευχάριστα νέα και σε ξύπνησα άρον άρον να σου τα πω. Σε λίγο καιρό θα είμαστε τρεις στο σπίτι.
Παρά το άγριο ξύπνημα, ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας σχηματίζεται στο πρόσωπο του άντρα.
- Αλήθεια κούκλα μου; Είσαι σίγουρη για το χαρμόσυνο αυτό νέο;
- Ναι, διάβασε το τηλεγράφημα που μόλις μου ήρθε:
- "Έρχομαι απόψε με το τρένο των δέκα STOP Φιλιά STOP Η μαμά σου STOP".