altΗ Χρ. Κατσαβριά μίλησε για την ελληνική γλώσσα, τους φιλέλληνες και την Ελληνική Διασπορά

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στις «Ελληνικές Ημερίδες 2017», που οργάνωσαν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας

η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) καιη Ελληνική Κοινότητα του Τάραντα «Μαρία Κάλλας», από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017.
Οι ημερίδες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, των πρεσβειών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ιταλία, της Νομαρχίας Απουλίας, της Περιφέρειας Τάραντο και του Γενικού Επιτελείου Πολέμου της Ν. Ιταλίας. Οι συζητήσεις συνοδεύτηκαν από μία σειρά πολιτιστικών δράσεωνκαι ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους με έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Αναπτύχθηκαν3 μεγάλες θεματικές που αφορούσαν στην ελληνική διασπορά, την ελληνική γλώσσα και τον φιλελληνισμό, επάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, το χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής. Ανάμεσά τους, η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. ΕυριδίκηΚουρνέτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
Η κ. Κατσαβριά μίλησε με θέμα “9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, επισημαίνοντας ότι «η εξελικτική διαδρομή τηςελληνικής γλώσσας, την καθιστά φορέα της πλούσιας ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων».Υπογράμμισε επίσης ότι στην αρχαία Ελλάδα, “η επιστήμη, η φιλοσοφία και η δημοκρατία άνθισαν στο πλαίσιο της ελληνικής γλώσσαςη οποία κατέστησε δυνατό το πέρασμα από το μύθο στο λόγο. Από την αιχμαλωσία στη θεϊκή βούληση, στην εμπιστοσύνη προς τις ανθρώπινες δυνατότητες”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά: “Στο DNA του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι καταγεγραμμένες οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές απέκτησαν νόημα στην ελληνική γλώσσα. H καθιέρωση, από την ελληνική Πολιτεία, της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, σηματοδοτεί την πίστη όλων των Ελλήνων, στην Ελλάδα – την Κύπρο και παντού, ότι όλος ο κόσμος δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλλίτερο μέλλον. Ιδιαίτερα σήμερα, που στο παγκόσμιο πλέον χωριό, η βία της ανισότητας και της αδικίας τείνουν να γίνουν καθεστώς. Μπορούμε να αναζητήσουμε το αληθινό στην ελευθερία της σκέψης, στο σεβασμό του διαφορετικού, στη δίκαιη σχέση ανθρώπων και λαών, στην προστασία των φυσικών πόρων και των προϋποθέσεων της ζωής”.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε επίσης για την ελληνική διασπορά, τονίζοντας ότι: “Ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ελληνισμού στη διαχρονική του πορεία και αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή του Ελλαδικού χώρου στον κόσμο. Ο ελληνισμός αυτός,επιβιώνει και παράλληλα αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Η πλούσια δράση των Ελλήνων εδώ στον Τάραντακαι όλη την Ιταλία, είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Η ΟΕΚΑΙ, η Πρόεδρός κ. Όλγα Νάσση και όλα τα στελέχη της, δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες της Διασποράς. Οι Απόδημοι Έλληνες υπερασπίζονται με θέρμη τις εθνικές μας υποθέσεις κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους. Γίνονται τέλος, πόλος έλξης φιλελληνικών αισθημάτων από τους λαούς με τους οποίους συμπορεύονται καθημερινά αλλά και πομπός που μεταδίδει τα μηνύματα των διαχρονικών αρχών και των αξιών του ελληνισμού”.
Στο σημείο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στον φιλελληνισμό, τους φιλέλληνες καθώς και στην πνευματική και την ιστορική του βάση.
Έκανε μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον δήμαρχο της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, που προσέφερε το μισθό του για τη στήριξη του ελληνικού λαού, το 2011, ο οποίος σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους, συνόψισε το νόημα του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως εξής: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε. Από το μήνα αυτό θα καταβάλλω το μισθό μου υπέρ του ελληνικού λαού. Και όσοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης και της Ιταλίας, ας μην ξεχάσουν το χρέος τους, ένα χρέος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης».

Η κ. Κατσαβριά, ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας:“Τελικά, και κάπως μεταφορικά, θα μπορούσαμε να συγκλίνουμε στον αρχαιοελληνικό ορισμό του φιλέλληνα, που σήμαινε την αγάπη των ίδιων των Ελλήνων για την Ελλάδα. Εάν λοιπόν η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τότε είναι και η πατρίδα όλων μας.
Εμείς οι νεοέλληνες,είμαστε και φιλέλληνες, και φιλοιταλοί, και φίλοι όλων των λαών. Παραμένουμε δε, προσηλωμένοι, στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης”.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.42
Δύση: 18.44
Σελήνη
9 ημερών
1081
Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο κατανικούν μετά από σφοδρή μάχη τα ελληνικά στρατεύματα στο Δυρράχιο.
1522
Αποκεφαλίζονται στην Αίγυπτο οι νεομάρτυρες Γαβριήλ και Κερμιδώλης.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα, το Αμύνταιο και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Ελληνικό ναυτικό άγημα και διλοχία πεζικού απελευθερώνουν τη Θάσο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Ίμβρο.
Το ελληνικό τορπιλοβόλο 11 βυθίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό "Φετίχ Μπουλέντ".
1914
Η Ιταλία καταλαμβάνει τη νήσο Σάσσωνα με αφορμή την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό.
1944
Η Ελληνική Κυβέρνηση επιστρέφει στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υψώνει την Ελληνική Σημαία στην Ακρόπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: - Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»