altΠαρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 11π.μ.

Ένα ταξίδι με οδηγό τους χάρτες και τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις των ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και του 19ου αιώνα. Ένα πέρασμα από τον ελλαδικό χώρο λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και των πρώτων χρόνων αμέσως μετά.

Εργαλείο πλοήγησης μεταξύ άλλων και η Χάρτα του Ρήγα, ένα εμβληματικό έργο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που σηματοδοτεί την επανεμφάνιση της ελληνικής χαρτογραφίας - ένα εντυπωσιακό εκδοτικό εγχείρημα που προσφέρει πολύτιμες και πολυεπίπεδες γεωγραφικές και ιστοριοδιφικές πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα συμπυκνώνει το πολιτικό όραμα και υποστηρίζει την διάδοση των επαναστατικών ιδεών του συντάκτη του.
Σταθμοί ανατροφοδότησης σε αυτήν την διαδρομή αποτελούν και οι εκδοτικές απόπειρες λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η πρώτη εκδόση (1825) του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού. Εικαστικές αποτυπώσεις γεγονότων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, όπως τα κατέγραψαν δυτικοευρωπαίοι καλλιτέχνες. Ο Φιλελληνισμός που εκδηλώνεται και τροφοδοτείται με κείμενα και εικαστικά τέχνεργα. Προσωπογραφίες των αγωνιστών της Επανάστασης που γίνονται εκ του φυσικού. Η μνημειακή εικονογράφηση επεισοδίων του Αγώνα για το ανάκτορο του Όθωνα. Η προσωπικότητα και η δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό υλικό και βιβλία από τις πολύτιμες συλλογές της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα (σε ψηφιακές αναπαραγωγές), όλα μαζί δημιουργούν μία αφήγηση πυκνή και παραστατική όψεων του περιηγητισμού, της αρχαιολατρίας, του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του φιλελληνικού κινήματος και της εθνεγερτικής διεργασίας.
Σε αυτά και σε άλλα πολλά μπορούμε να περιηγηθούμε μαζί, όσες και όσοι ενδιαφερόμαστε, μέσα από την ανοιχτή ξενάγηση που θα γίνει το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017, στις 11π.μ. για την περιοδική έκθεση ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων που σχεδίασε το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

διάρκεια έκθεσης: 30 Δεκεμβρίου 2017
τηλέφωνο: 2441.0.79119 & 2441.0.79937
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. - 1μ.μ. & 5μ.μ. - 8μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. - 2μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.43
Δύση: 18.42
Σελήνη
10 ημερών
1807
Καρατόμηση από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη του Μεγάλου Διερμηνέα Αλεξ. Σούτσου.
1863
Ορκίζεται ως Βασιλεύς των Ελλήνων ο πρίγκηψ της Δανίας Γεώργιος.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός επιτίθεται αποφασιστικά κατά των τουρκικών δυνάμεων στα Γιαννιτσά.
Ελληνικό ναυτικό άγημα και διλοχία πεζικού απελευθερώνουν την Σαμοθράκη.
1943
Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Άγγλους καταδρομείς να εκκενώσουν τη Σάμο.
1944
Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης στην Ιταλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ελεύθερη Αθήνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: - Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»