altΑνακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Καρδίτσας

"Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το ζήτημα της επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης αποτέλεσε διαχρονικά μια ανοιχτή πληγή, καθώς είχε εγκαθιδρυθεί η λογική της συνδιαλλαγής και των πελατειακών σχέσεων.

Το σύστημα της αδιαφάνειας, της ανασφάλειας και του αυταρχισμού διαμορφώθηκε σε αγαστή συνεργασία μεταξύ πολιτικών ηγεσιών και κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΗ.ΣΥ-ΠΑΣΚ & ΔΑΚΕ) για να ευνοούνται «τα δικά τους παιδιά» μέσω της αλληλεξάρτησης και της βαρύνουσας σημασίας που είχε η συνέντευξη κατά το παρελθόν.
Στη σημερινή συγκυρία κι έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο επιλογής των διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων μέσω της ενεργούς συμμετοχής των Συλλόγων Διδασκόντων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επαναφέρει ουσιαστικά το παλαιό σύστημα επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.
Η μοναδική διαφοροποίηση που έχει να κάνει με τη γνωμοδοτική έκφραση γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων δεν αποτελεί ουσιαστική συνέργεια της εκπαιδευτικής βάσης στη διοίκηση των σχολικών μονάδων, καθώς: α) ο τρόπος συμπλήρωσης και οι άξονες που θέτει το πρακτικό δεν κατοχυρώνει την ποιοτική συναντίληψη των εκπαιδευτικών για τους υποψήφιους διευθυντές. β) η άποψη των συναδέλφων δεν είναι δεσμευτική για τα υπηρεσιακά συμβούλια παρά μόνο γνωμοδοτική. γ) Παράλληλα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση αλλαγών που αφορούν την κατάργηση του καθηκοντολογίου και τη θέσπιση νέου δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας του σχολείου, στο οποίο ο Σύλλογος θα έχει κυρίαρχο ρόλο σε παιδαγωγικά και διοικητικά θέματα.
Από την άλλη μεριά η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί γι’ άλλη μια φορά τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) να είναι δέσμια των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι κομματικές παρατάξεις είτε από τα δεξιά (ΔΗ.ΣΥ-ΔΑΚΕ) είτε από τα «αριστερά» (Παρεμβάσεις-ΛΑΕ) συναποφάσισαν τα παρακάτω:
•Με επίσημο κείμενο στις 30-3-2017 η ΔΟΕ εμφανίζεται χωρίς καμία πρόταση για το ζήτημα της επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων «Το θέμα της επιλογής των στελεχών δεν μπορεί να αποτελέσει για τη Δ.Ο.Ε. κατεπείγον ζήτημα που θα προταχθεί σε σχέση με όλα τα κυρίαρχα αιτήματά της.». Η απόλυτη ένδεια σε συνδυασμό με την απόλυτη ανευθυνότητα.
•Καλούν τους συλλόγους διδασκόντων σε απεργία-αποχή και να μη συμπληρώσουν τα γνωμοδοτικά πρακτικά, διότι συνδέουν τη γνώμη των συναδέλφων με την αξιολόγηση. Η υποκρισία στο μεγαλείο της.

Εύλογα διερωτόμαστε γιατί οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις φοβούνται τη γνώμη των συναδέλφων; Είναι προφανές πως το σύστημα της επιλογής διευθυντών μέσα από κονκλάβια σε άμεση συνεργασία με γραφεία βουλευτών, πρόταξη υποψηφίων μέσα από κομματικές-παραταξιακές διαδικασίες, με αδιαφανή (αλλά κατά τ’ άλλα πλήρως αιτιολογημένα) κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων είναι η πολιτική επιλογή των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΧΘΕΣ. Επιπλέον, γιατί όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται ψηφοφορία για την επιλογή των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία καμία συνδικαλιστική παράταξη ή η ΔΟΕ συνολικά δεν αντέδρασε; Η υποκρισία ξανά στο μεγαλείο της.
Η αντιφατικότητα των θέσεων που πλειοψήφησαν στη ΔΟΕ, η πολιτική σκοπιμότητα και η προσπάθεια της συνδιαλλαγής στο θέμα της μη συμπλήρωσης του γνωμοδοτικού πρακτικού από τους Συλλόγους Διδασκόντων φανερώνεται από το γεγονός πως οι παρατάξεις ΔΗ.ΣΥ & ΔΑΚΕ σιωπούν για τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στις συνεντεύξεις των υποψήφιων διευθυντών. Δηλαδή, σύμφωνα με εκείνους το γνωμοδοτικό πρακτικό είναι αξιολόγηση, αλλά η βαθμολόγηση από τους αιρετούς εκπροσώπους είναι κάτι άλλο. Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα πως ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν εθιστεί στην αδιαφάνεια και στη συνδιαλλαγή.
 
Παρ’ όλες τις παλινωδίες του υπουργείου παιδείας και την ένδεια των συνδικαλιστικών παρατάξεων σε προτάσεις πάνω στο θέμα, κομβικό ζήτημα για την Ε.Α.ΕΚ.Ε. αποτελεί η ουσιαστική συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις κρίσεις των στελεχών και η αποτύπωση της άποψής τους στις φετινές κρίσεις διευθυντών των σχολείων μας. Παράλληλα καλούμε τους αιρετούς του κλάδου, αφού το οργανωμένο συνδικάτο (ΔΟΕ) τους έχει αφήσει εν λευκώ στο τι θα πράξουν (!!!), να σεβαστούν και να θεωρήσουν δεσμευτικές τις απόψεις των συλλόγων διδασκόντων που έχουν τηρήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις για τους υποψήφιους διευθυντές τους.
Ως Ε.Α.ΕΚ.Ε., σταθεροί στις αρχές μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.38
Δύση: 19.14
Σελήνη
10 ημερών
1821
Επαναστατικά τμήματα εισέρχονται στην Αθήνα και υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως.
1919
Το Στρατηγείο Θεσσαλονίκης διατάσσει την I Μεραρχία να μεταφερθεί στη Μικρά Ασία προς κατάληψη της Σμύρνης και της περιοχής της.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική.
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον ισθμό της Κορίνθου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο πιο γρήγορος μπαμπάς...

Στην αυλή του σχολείου, τρία παιδιά συζητάνε για τη... μεγαλοσύνη των μπαμπάδων τους και τα κατορθώματά τους.
- Ο μπαμπάς μου, λέει το ένα, είναι τόσο γρήγορος, που πετάει ένα βέλος με το τόξο του κι αρχίζει να τρέχει και φτάνει στο στόχο πριν απ το βέλος.
- Αυτό δεν είναι τίποτα, λέει το δεύτερο. Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι κυνηγός. Πυροβολεί με την καραμπίνα του και αρχίζει να τρέχει προς το θήραμα και το φτάνει πριν το χτυπήσουν τα σκάγια.
- Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι πιο γρήγορος απ όλους. Είναι δημόσιος υπάλληλος και σχολάει στις 3:30, αλλά είναι σπίτι απ τις τρεις παρά τέταρτο.