altΕντελώς απροβλημάτιστος φαίνεται να παραμένει ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος στα επιχειρήματα που παραθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο τόσο εμείς όσο και ο σύλλογος των υπαλλήλων ΟΤΑ νόμου Καρδίτσας, σχετικά με την μη νομιμότητα των ενεργειών που αφορούν την διαδικασία εκπόνησης νέου ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) στο δήμο Καρδίτσας.

 Του κάναμε μερικές πολύ απλές ερωτήσεις:
 1. Είναι νόμιμη η ψήφιση νέου ΟΕΥ χωρίς την ολοκλήρωση τοποθετήσεων υπαλλήλων με τον εν ισχύ ΟΕΥ βάσει του οποίου έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις προϊσταμένων?
2. Ποια σκοπιμότητα υποκρύπτει η λήψη απόφασης μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ τοποθέτησης προϊσταμένων τμημάτων μετά την κρίση και βαθμολόγηση των αιτούντων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο?
 3. Είναι νόμιμη η ψήφιση και δεύτερου Καλλικρατικού ΟΕΥ χωρίς την αξιολόγηση του προηγούμενου από εξωτερικό αξιολογητή με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του Υπουργείου Εσωτερικών?
 4. Είναι νόμιμη η παραπάνω ενέργεια χωρίς ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών και έκδοσης σχετικής απόφασης του?  
Αλήθεια ποιο όργανο που ελέγχει την νομιμότητα ενεργειών των ΟΤΑ θα δεχθεί να εγκρίνει ως νόμιμο έναν ΟΕΥ που δεν τηρεί βασικές προϋποθέσεις του νόμου ?   Θα έχει την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου?
5. Γιατί η προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου περί ενσωμάτωσης του ΔΟΠΑΚ στο δήμο (Μάρτιος 14) δεν συμπεριλήφθηκε, ως όφειλε, αφού παραμένει εκτελεστή?
Επίσης δεν είναι κατανοητό γιατί ο δήμαρχος έκανε την επιλογή να ονομάσει τον οργανισμό "νέο" ΟΕΥ και όχι "τροποποίηση" του πρόσφατου καλλικρατικού οργανισμού του δήμου που εκπονήθηκε κατά το πρότυπο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και με ευρύτατη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και παρατάξεων.
Κατά την άποψη μας: Δεν υπάρχει το νομικό έρεισμα τέτοιων ενεργειών οι οποίες αντικειμενικά δεν αντέχουν ούτε σε έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ, ούτε στον αυστηρότατο έλεγχο του Εκλεκτικού Συνεδρίου.
 Αν οι φόβοι μας επιβεβαιωθούν ο δήμος θα γίνει `` μπάχαλο`` με πολλές και επώδυνες συνέπειες. Σε μία τέτοια διαδικασία δεν θέλαμε να έχουμε την οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το βέβαιο είναι ότι στο κ. Αλεξάκο παραδώσαμε ένα δήμο πάρα πολύ καλά οργανωμένο και λειτουργικό σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα. Θα μπορούσε ενδεχομένως (με τη σύμφωνη γνώμη δημοτικών παρατάξεων και εργαζομένων) να κάνει κάποιες περιορισμένες αλλαγές- τροποποιήσεις στα πλαίσια του υπάρχοντος και εγκεκριμένου ΟΕΥ.
Αντ αυτού η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε μία άστοχη, ανεπίκαιρη και υψηλού (για το δημόσιο συμφέρον) ρίσκου ενέργεια. Πολύ περισσότερο τώρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την ΚΕΔΕ και την πολιτεία οι διαδικασίες για την μετεξέλιξη του ``Καλλικράτη`` με την έρευνα και την υιοθέτηση τελικά νέων προτυποποιημένων διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (με αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. κλπ) που θα έχουν ως  άμεση συνέπεια την αλλαγή του ΘΕΣΜΙΚΟΥ πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ.  Με την ψήφιση του ``ΝΕΟΥ`` ΟΕΥ (αποκλειστικά και μόνο από την δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας δηλ. μονοπαραταξιακά) πολύ φοβόμαστε ότι ``θα τιναχτούν όλα στον αέρα``.
Παρακολουθούμε λοιπόν με ενδιαφέρον τη συνέχεια του ζητήματος τόσο στα αρμόδια όργανα που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών της διοίκησης όσο και στην πραγματική λειτουργία του δήμου μας.
Υ.Γ. Στην ουσία του ``ΝΕΟΥ`` ΟΕΥ – όπως η κατάργηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (παρότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μελλοντικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και ο δήμος μας έχει έντονα αγροτικά χαρακτηριστικά) δεν εισερχόμαστε με το παρόν κείμενο γιατί θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως η όλη διαδικασία είναι ``στον αέρα``.

ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"