του Φ. Αλεξάκου*

Είναι αλήθεια ότι η κρίση σε συνδυασμό με την ατολμία των τοπικών παραγόντων έχουν συσσωρεύσει προβλήματα δημιουργώντας κακό κλίμα στο νομό μας. Αποτέλεσμα του κακού κλίματος είναι να κυριαρχεί η μιζέρια, η γκρίνια και να απουσιάζει ο σχεδιασμός και η ιεράρχηση στόχων και διεκδικήσεων. Βάζουμε στο ίδιο καλάθι, τα ήσσονος σημασίας προβλήματα που είναι αποτέλεσμα αναγκαίων κινήσεων εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος μαζί με τα σημαντικά που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Πολύ συχνά βοηθούντων των εκπροσώπων μας στη Βουλή και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση που αναδεικνύουν τα «πιασιάρικα» κι όχι τα ουσιαστικά ζητήματα, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Για να γίνω πιο σαφής. Άλλο πράγμα είναι η συγχώνευση των σχολείων που στην πλειοψηφία τους απαντούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες και στην ανάγκη για εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους και άλλο η κατάργηση του Ε65. Άλλο πράγμα είναι η συγχώνευση των εφοριών και άλλο οι καταργήσεις σχολών ΤΕΙ και Αστυνομίας. Άλλου μεγέθους πρόβλημα συνιστά η συγχώνευση καταστημάτων του ΙΚΑ και άλλου η μη ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και η μη χρηματοδότηση των αρδευτικών Σμοκόβου.
Αν παρατηρήσει κανείς θα δει ότι για τα σχολεία, τις εφορίες και τα καταστήματα του ΙΚΑ προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση ενώ για τον Ε65, τις σχολές ΤΕΙ και τον Αχελώο πολύ μικρότερη. Ας είναι καλά οι φοιτητές που με τις πορείες τους στην πόλη, μας υπενθυμίζουν το πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση οφείλουν να ξεχωρίζουν τα σημαντικά να σχεδιάζουν και να προλαμβάνουν.
Παραθέτω συνοπτικά τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που η επίλυσή τους συνδέεται με την δική μας δουλειά και αντίδραση.
Για τον Ε65 αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά μέσα στο επόμενο 20ημερο το παιχνίδι θα χαθεί και θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Έχω ήδη γράψει τρία άρθρα για την αδικία εις βάρος μας. Απλά ξανατονίζω ότι είναι το πιο σημαντικό έργο υποδομής για τον τόπο μας που θα μας ξαναβάλει στο χάρτη της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό. Μεταφέρω όμως τι μου είπε πρόσφατα βουλευτής της Δυτικής Ελλάδας, «δυστυχώς δεν κάνετε και σεις τίποτα. Θα έκοβαν την Ιόνια οδό και δεν θα κλείναμε εμείς τη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο»;
Για τις σχολές ΤΕΙ χρειάζονται και κινητοποιήσεις και σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Διακηρυγμένη θέση μου είναι ότι το ΤΕΙ, δεν είναι ΤΕΙ Λάρισας αλλά ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της άρσης της ενδοπεριφερειακής ανισότητας σταδιακά πρέπει να ενισχύονται οι σχολές της Δυτικής Θεσσαλίας. Όποιες μειώσεις σχολών γίνουν στο πλαίσιο του εξορθολογισμού πρέπει να αφορούν την Ανατολική Θεσσαλία. Το έχω ζητήσει δυο φορές δημόσια, να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά ο Περιφερειάρχης κωφεύει όπως κάνει άλλωστε σε κάθε ζήτημα που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος. Ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.λπ. γιατί δεν πιέζουν; Μόνο η συγχώνευση των σχολείων τους απασχολεί; Παράλληλα θεωρώ ανεπίτρεπτο το Υπουργείο Παιδείας που μας λέει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ορθολογικά κριτήρια κι όχι πολιτικά, να στέλνει το ΤΕΙ Δασοπονίας που εδώ έχει πολύ καλή υποδομή και στελέχωση, στο Καρπενήσι που δεν καλύπτει κανένα κριτήριο. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν πολλά όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό με την παρουσία των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Το ζήτημα του Αχελώου αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι διαρκές και απαιτεί συνεχή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Δυστυχώς εμείς το θυμόμαστε κάθε φορά που ορίζεται μια δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή αλλαχού. Το μόνο θετικό είναι ότι η πλειοψηφία της αιρετής Περιφέρειας και οι ομοϊδεάτες της Βουλευτές, που μέχρι πρόσφατα είχαν κύριο μέλημα να εκμεταλλευτούν πολιτικά το έργο, προσχώρησαν στην άποψή μας ότι το έργο θα κατοχυρωθεί μόνο αν καταστεί συμβατό με τους νόμους της χώρας και της οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αρδευτικά Σμοκόβου ως κλειστά δίκτυα και η ηλεκτροκίνηση της  σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα είναι επίσης σημαντικά έργα υποδομής που απαιτούν πολύ δουλειά για να προχωρήσουν. Δεν ανησυχούμε όμως, τα έχει έργα "σημαίες" η αιρετή Περιφέρεια. Τι σημαίνει πρακτικά για την αιρετή περιφέρεια έργα σημαίες; Να τα θυμούνται αραιά και που. Αν κάνουμε καμιά ερώτηση η αντιπολίτευση, αν προκύψει καμιά συνάντηση με την ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα - Βόλος. Πριν ένα χρόνο μας απάντησε η αιρετή Περιφέρεια σε ερώτησή μας ότι θα διαθέσει 300.000€ για  επικαιροποίηση της μελέτης των αρδευτικών Σμοκόβου. Φυσικά και δεν έγινε τίποτα. Για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής δεν έγινε τίποτα κι αν συνεχίσουμε έτσι τίποτα δεν θα γίνει. Να με θυμηθείτε σε ένα χρόνο από τώρα.
Είναι πλέον ώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα σημαντικά ζητήματα, αφήνοντας πίσω μας τις επικοινωνιακές κορώνες και την πολιτική εκμετάλλευση των "πιασιάρικων" θεμάτων. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε αόρατους εχθρούς που μας επιβουλεύονται. Κανένας δεν μας βάζει στο στόχαστρο. Απλά υστερούμε στο σχεδιασμό, την ιεράρχηση, την τεκμηρίωση και τη διεκδικητικότητα. Ας επιλέξουμε το δρόμο της ουσιαστικής δουλειάς και ας μην αφήνουμε τα προβλήματα να μας κάνουν γκρινιάρηδες, απαισιόδοξους και εν τέλει να μας οδηγούν στον συμβιβασμό και την παραίτηση. Είναι στο χέρι μας να τα παλέψουμε και μπορεί να πετύχουμε πολλά. Άλλωστε η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και σχεδιασμένη δράση.

*Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:
Τοπογράφος Μηχανικός
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.46
Δύση: 19.09
Σελήνη
11 ημερών
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"