Η διαχείριση της λάσπης που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες λάσπης, που στην περίπτωση του Βόλου φθάνουν τους 20-25 τόνους ημερησίως , ενώ με την επέκταση και την υποδοχή αποβλήτων από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες και από το Δήμο Ρήγα Φεραίου, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν έως και τους 40 τόνους ημερησίως.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να καταθέσει αίτησης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υ.Π.Ε.Κ.Α., για το έργο: "Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Αξιοποίηση της Ιλύος των Ε.Ε.Λ. Βόλου", προϋπολογισμού 9.595.000,00 € πλέον του ΦΠΑ. Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα λήγει στις 31.10.2012. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ προβλέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση της λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου και αναμένεται να αποτελέσει κορυφαία περιβαλλοντική παρέμβαση για την περιοχή. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία μονάδας στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, σε έκταση ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία θα γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση της λάσπης μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησής της, με τελικό σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η λάσπη που παράγεται στις εγκαταστάσεις Βιολογικών Καθαρισμών αποτελεί οργανική ύλη, με σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και αζώτου, που με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για την παραγωγή ενέργειας, είτε ως υλικό λίπανσης στις αγροτικές καλλιέργειες.

Με την υλοποίηση της πρότασης αναμένεται να δοθεί λύση στο σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη διάθεση της λάσπης στον ΧΥΤΑ,  δεδομένου ότι σύμφωνα με τις επικείμενες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, επιβάλλεται έως το 2020 οι ΧΥΤΑ να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των οργανικών φορτίων που δέχονται.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.19
Δύση: 19.47
Σελήνη
6 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!