Η έντονη γεωργική δραστηριότητα στον θεσσαλικό κάμπο οδηγεί σε επιβάρυνση των φυσικών υδάτινων πόρων της περιοχής με γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα. Η εκτεταμένη παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων γεωργικών φαρμάκων στα νερά επιφανειακών υδατικών συστημάτων της Θεσσαλίας όπως ο ποταμός Πηνειός, έχει διαπιστωθεί από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία έτη στην περιοχή. Για τον περιορισμό της σημειακής ρύπανσης των φυσικών υδάτινων πόρων με γεωργικά φάρμακα από σημειακές εισροές έχουν αναπτυχθεί συστήματα που ονομάστηκαν βιοκλίνες (biobeds). Αποτελούν απλά και χαμηλού κόστους συστήματα, τα οποία στην απλούστερη μορφή τους είναι ορύγματα βάθους ως 1 m και επιφάνειας που ποικίλει (10-35 m2) και τα οποία πληρούνται με οργανικά βιομίγματα που αποτελούνται από άχυρο – έδαφος - κομποστοποιημένα αγροτικά υλικά σε αναλογίες που ποικίλουν. Τα βιομίγματα αυτά ευνοούν την ταχύτατη μικροβιακή διάσπαση και κατακράτηση των γεωργικών φαρμάκων  περιορίζοντας έτσι την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορώντας στήριξε την κατασκευή της πρώτης πειραματικής βιοκλίνης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καρπούζα , ο οποίος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία της βιοκλίνης.
Η βιοκλίνη έχει στηθεί και λειτουργεί στο τμήμα Βιοχημείας και είναι διαθέσιμη σε όλους τους δημάρχους της Θεσσαλίας για να ενημερωθούν για τη λειτουργία της και φυσικά να παρακινηθούν για να δημιουργήσουν στην περιοχή τους αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Το κόστος της κατασκευής και της λειτουργίας είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Η πρόταση για την δημιουργία της πρώτης βιοκλίνης εγινε από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλία» του Δημήτρη Κουρέτα, πριν ορισμένους μήνες. Στο συνολικό κόστος συνέβαλε ακόμη ο Δήμος Λαρισαίων καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.19
Δύση: 19.47
Σελήνη
6 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!