Γράφει ο Νίκος Μιχαλάκης*

Είναι η Πέμπτη χρονιά που η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση που ολοένα βαθαίνει και που εξουθενώνει τον ελληνικό λαό. Ξεκίνησε ως συνέπεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από τότε όμως, η περαιτέρω ύφεση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται από την πολιτική της Τρόϊκας. Μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και τώρα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει σε αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία καταστρέφει βίαια τον ελληνικό λαό, ειδικά τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και την νεολαία. Είναι μια άλλη μορφή βίας, σκληρή απάνθρωπη και ανεξέλεγκτη, μια βία που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός εξαπολύει εναντίον του κόσμου της εργασίας.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε τουλάχιστον κατά 22% Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από 35% του εισοδήματος τους . Και η ανεργία που σήμερα ξεπέρασε το 25%, με την ανεργία στους νέους πάνω από 55% ,γιγαντώνεται καθημερινά. Κάθε μέρα απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι, καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Η πολιτική της λιτότητας έχει επιβάλει περικοπές σε επιδόματα, την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και έχει ήδη οδηγήσει στην περαιτέρω κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς περιορισμένου κοινωνικού κράτους. Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι, βρίσκονται σε απελπισία.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης η πολιτική της λιτότητας είναι η μοναδική που εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Όμως συμβαίνει το αντίθετο και ευθύνεται αυτή η πολιτική που εμποδίζει την ελληνική οικονομία να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Η πολιτική της λιτότητας οδηγεί τη χώρα μας σε αύξηση του χρέους και συρρίκνωση της οικονομίας . Γιατί επιμένουν σε αυτή την καθαρά ταξική επιλογή; Πιστεύουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι η επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού κοινωνικού πλαισίου σε όλη την Ευρώπη που να βασίζεται στη φθηνή εργασία, την απορύθμιση της αγοράς εργασίας, τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες και τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
Για να πετύχουν τους σκοπούς τους, ακολουθούν την πολιτική του φόβου και του εκβιασμού.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα επιλέχτηκε σαν το πειραματόζωο.
Το σχέδιο τους πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αμφισβητήσει τον νεοφιλελευθερισμό, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ανάκαμψη, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ είναι αφοσιωμένος σε αυτή την πολιτική και θα αγωνιστεί με  όλες του τις δυνάμεις με όραμα μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων με ισότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και  αλληλεγγύη. Αυτό θα γίνει πράξη μόνο με τους λαϊκούς αγώνες που στόχο θα έχουν να αλλάξουν  τις συνθήκες που μας έφεραν στην κατάσταση της ένδειας, να αλλάξουν ριζικά το συσχετισμό δύναμης υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων
Πιστεύουμε ότι αυτοί οι αγώνες έχουν ξεκινήσει και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημοκρατία, την ισοτιμία, την ελευθερία και τον σοσιαλισμό. Ο λαός ορθώνει το ανάστημά του και θα αντεπιτεθεί για να σταματήσει τις θυσίες χωρίς αντίκρυσμα που του ζητούν.

Νίκος Μιχαλάκης
Βουλευτής Καρδίτσας
ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.38
Δύση: 16.59
Σελήνη
9 ημερών
1657
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο Καραμάνο στην Σμύρνη.
1821
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουσταφά μπέη, νικούν τους Έλληνες στον Σταυρό της Κρήτης.
1915
Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.
1920
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επανέρχεται στην Ελλάδα και αποκαθίσταται στον θρόνο.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο.
1942
Ιταλοί και Αλβανοί εκτελούν στην Παραμυθιά Έλληνες πατριώτες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»