Νέα στέγαστρα πρόκειται να αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος του Διμηνίου προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος στο σύνολό του. Αυτό έγινε γνωστό μετά την έγκριση δημοπράτησης που έδωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο: «Κατασκευή Μόνιμων Στεγάστρων στα Μέγαρα Α & Β του Μυκηναϊκού Οικισμού Διμηνιού», προϋπολογισμού 2.178.497,28 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. «Ο προϊστορικός οικισμός του Διμηνίου είναι ένας από τους πιο γνωστούς της Ελλάδας και ο σημαντικότερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως σημαντικό στοιχείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Το έργο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού ανακτόρου, καθώς τα υπάρχοντα στέγαστρα εργασίας είναι ακατάλληλα και ο χώρος δεν μπορεί να αποδοθεί ακόμη στο κοινό. Με την τοποθέτηση των νέων στεγάστρων ολοκληρώνεται το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να καταστεί πλήρως επισκέψιμο το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η έγκριση δημοπράτησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας για το εν λόγω έργο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από την Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι ο δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον 09/2011 και ήδη υλοποιήθηκε το υποέργο του που αφορά στην απαιτούμενη αρχαιολογική έρευνα για την έναρξη κατασκευής του έργου της στέγασης.

Ειδικότερα το έργο αφορά στα εξής :
Α) Κατασκευή στεγάστρου για το Μέγαρο Α : Το στέγαστρο θα καλύπτει έκταση 1.513τμ. και θα αποτελείται από 5 κλιμακώμενα μεταλλικά ανοιχτά υπόστεγα με επίσης μικρές κλίσεις της ίδιας τάξεως. Η επικάλυψη της στέγης θα γίνει με πανέλλα από χαλυβδόφυλλα με ενδιάμεσο διάκενο από πολυουρεθάνης, συνολικού πάχους 50mm. Στα σημεία κλίσεων των στεγών θα τοποθετηθούν υδρορροές από χαλκό. Οι κατακόρυφες στήλες των υδρορροών θα οδεύουν σε φρεάτια πολυουρεθάνης εντός του εδάφους, όπου με σωλήνες PVC 6at και ακολουθώντας την κλίση του εδάφους θα οδηγηθούν στο φυσικό αποδέκτη. Οι μεταλλικές επιφάνειες των υπόστεγων θα βαφτούν με αντισκωρικές βαφές.
Β) Κατασκευή στεγάστρου για το Μέγαρο Β : Το στέγαστρο θα καλύπτει έκταση 675τμ και θα αποτελείται από δύο επιμέρους στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τον μέχρι σήμερα ανασκαμμένο χώρο του Μεγάρου Β. Τα στέγαστρα VII VIII έχουν διαφορετικά ύψη και είναι αλληλοκαλυπτόμενα στην ανατολική και δυτική πλευρά τους αντίστοιχα. Η κατασκευή τους είναι όμοια με εκείνη του στεγάστρου στο Μέγαρο Α.
Το συνολικό ύψος των νέων στεγάστρων δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των υφιστάμενων πρόχειρων στεγάστρων (6μ. περίπου) ώστε να εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των νέων κατασκευών με τις υποκείμενες αρχαιότητες και τον περιβάλλοντα χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.10
Δύση: 19.56
Σελήνη
23 ημερών
1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
1824
Δύναμη 12.000 Τουρκαλβανών επιτίθενται εναντίον της Άμπλιανης Φωκίδος.
1907
Οι οπλαρχηγοί Δ. Γιουγκολάκης (Μητρούσης) και Θ. Τουρλεντές εγκλωβίζονται από τους Τούρκους στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών.
Ενδεκαμελές σώμα υπό τον Ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη) κυκλώνεται από τους Τούρκους στη Δόβιστα.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Κομοτηνή.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.
1942
Εκτέλεση Ελλήνων από τους Γερμανούς στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1944
Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει την γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης και της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».