Συνεδρίαση της Πανελλαδικής γραμματείας ΠΑΣΥ

Συνεδρίασε στην Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και συζήτησε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά καθώς και πρόγραμμα παρέμβασης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα διεκδικώντας λύσεις στα άμεσα προβλήματα. Εκτιμήθηκε ότι πιο αποτελεσματικά πρέπει να αντιμετωπιστεί το ιδεολόγημα ότι οι αγρότες δεν πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση όσο πλήττονται τα άλλα στρώματα. Είναι ιδεολόγημα που καλλιεργείται και  προπαγανδίζεται κατά κόρον από παράγοντες αλλά και κόμματα, προκειμένου να φρενάρουν οποιοδήποτε βήμα  ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας.  Η αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση  εκδηλώθηκε  ένα χρόνο νωρίτερα  στον αγροτικό τομέα και οι αγρότες ήταν από τα πρώτα τμήματα που είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται συνεχώς από τις αρχές του 2000 ενώ αντιμετωπίζουν την ίδια άσχημη κατάσταση και ακόμη χειρότερα στην υγεία και πρόνοια, στην παιδεία, στο επίπεδο ζωής, στις εξευτελιστικές συντάξεις. 
Τα άμεσα προβλήματα παραμένουν σχεδόν τα ίδια που είχαμε αναδείξει στην συνεδρίαση του Ιούλη, ενώ σε κάποια  από αυτά υπήρξαν εξελίξεις. (πχ προχώρησε η διάλυση-συγχώνευση της ΑΤΕ, μπήκε στην τελική ευθεία για ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ κ.α).
Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τον νόμο 4061 Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων − Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις. Αγροτεμάχια που ανήκουν στο υπουργείο και που δινόταν σε ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφους με συμβολικό ποσό ενοικίασης τώρα θα τα βγάζουν σε δημοπρασία και βεβαίως οι μεγαλοαγρότες θα συγκεντρώνουν την γη. Είναι βαθιά ταξικό μέτρο. . Παράλληλα με όρους κινήματος, ενημέρωση στα χωριά, συσκέψεις, να προχωρήσουμε σε μαζικές παραστάσεις καταρχήν στις Περιφέρειες και σε κινητοποίηση/παράσταση στο υπουργείο απαιτώντας την αναστολή εφαρμογής του νόμου.
Πολλοί αγρότες που δεν έχουν πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ λαμβάνουν σημειώματα από τον ΕΛΓΑ οτι θα στείλει την οφειλή στις ΔΟΥ και ότι θα υπάρχουν κρατήσεις από εισφορές, αποζημιώσεις κλπ. Επιμένουμε στην αλλαγή του αντιδραστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση ως τέλος Οκτώβρη με τον Υπουργό Γεωργίας για αυτό το ζήτημα και κυρίως να σταματήσει η αποστολή των σημειωμάτων και ο εκβιασμός του ΕΛΓΑ.
Αντικειμενικά υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης νέων αγώνων στο φόντο αυτών των εξελίξεων στους οποίους πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση και ανάπτυξη τους, να δώσουμε σωστό προσανατολισμό και να αλλάξουμε συσχετισμούς στο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   ΣΤΟ   ΚΙΝΗΜΑ
Χρειάζεται στην βάση των οξυμμένων προβλημάτων, με αποφασιστικότητα οι γραμματείες της ΠΑΣΥ και οι Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν δραστηριότητα σε δυο άξονες.
- Διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των αγροτών με βάση το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά.
- Ανάδειξη της αναγκαιότητας ρήξης με την πολιτική της Ε.Ε, της συγκυβέρνησης, συνολικά ανατροπής αυτής της πολιτικής και αλλαγής των συσχετισμών στο κίνημα και γενικότερα.
1) Θα βγει προκήρυξη που θα βάζει το γενικό πλαίσιο και την προοπτική αγωνιστικών κινητοποιήσεων και οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών στους Α.Σ.
2) Συνεδριάσεις των Γραμματειών της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών μέσα στον Οκτώβριο που θα συζητήσουν αυτά τα προβλήματα και ότι άλλο προκύπτει ανά περιοχή στην βάση σχεδιασμού πρωτοβουλιών ανάδειξης.
Επιδιώκουμε σε αυτές τις συνεδριάσεις να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία 18 Οκτώβρη για τα νέα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση στην Βουλή.
Χρειάζεται με το κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών για την απεργία να διοργανωθεί ένα πλατύ άνοιγμα στα χωριά. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να φτάσει το κάλεσμα σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και να εξασφαλιστεί η διακριτή και όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη με μπλοκ, πανό και τρακτέρ. Υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να το πετύχουμε αυτό, μιας που με τα νέα μέτρα επέρχεται επώδυνο και συνολικό χτύπημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. (φορολογία μέσω βιβλίων με 6%-10% επί του εισοδήματος, αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης και υποβολής των δηλώσεων, μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6%, μείωση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μείωση 30 ευρώ στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ και κατάργηση των δώρων, εξελίξεις στον ΕΟΠΠΥ κλπ).
Θα πραγματοποιηθούν πλατιές συσκέψεις της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών σε κάθε Νομό για Οκτώβριο και αρχές Νοέμβρη με επικαιροποίηση των προβλημάτων και της παρέμβασης μας σε κάθε περιοχή. Σε αυτό εντάσσεται η μεγάλη σύσκεψη στο Σουφλί την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου με άξονα τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτές οι συσκέψεις να προετοιμάσουν την πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 25 Νοέμβρη στην Λάρισα που θα είναι και η αφετηρία των πρωτοβουλιών μας για μια σειρά ζητήματα.
Ειδική δουλειά και  παρέμβαση μας στους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά και άμεσα προβλήματα επιβίωσης. Τους τελευταίους μήνες το κλείσιμο του ΕΛΟΓΑΚ(Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος Κρέατος), δημοτικών σφαγείων σε πολλές περιοχές, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των κτηνιατρικών κρατικών υπηρεσιών(μειωμένο προσωπικό) έχει δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ την επιβίωση. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και ήδη έχει αποφασιστεί μεγάλη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας στην γέφυρα Καλογήρου ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα όπως αύξηση των ζωοτροφών άρα και του κόστους με ταυτόχρονη μείωση της τιμής γάλατος και κρέατος.
Ανάλογη μεγάλη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Οκτώβρη στην Πελοπόνησσο που θα πάρει απόφαση για την πανελλαδική κινητοποίηση. 
Προχωράμε σε πανελλαδική κινητοποίηση για Κυριακή 4 Νοέμβρη, με μορφή που θα καθορίσει η κάθε γραμματεία και επιτροπή αγώνα.
Επιμένουμε στην αναγκαιότητα της Λαϊκής Συμμαχίας, των χαρακτηριστικών που χρειάζεται να έχει, πώς να δουλέψουμε και να δένει το επόμενο διάστημα στην δράση μας με κοινές πρωτοβουλίες των συσπειρώσεων ΠΑΜΕ – ΠΑΣΥ – ΠΑΣΕΒΕ- ΜΑΣ – ΟΓΕ(π.χ. ΕΟΠΠΥ,φορολογία κ.ά). Στόχους και μορφές πάλης που μπορούμε να δώσουμε στην ανάδειξη των αιτημάτων και των διεκδικήσεων. Ειδικά θα πρέπει να δούμε  τις μορφές πάλης. Βασικό κριτήριο είναι μορφές πάλης που να ενισχύουν την δυνατότητα συμμετοχής και να εξασφαλίζουν μαζικότητα.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1.Να πληρώσει ότι άμεσα οφείλει το κράτος στους αγρότες  από αποζημιώσεις (εξισωτική,  καταστροφές-ΠΣΕΑ, κά) και καμία μείωση  της επιστροφής του ΦΠΑ  του 2012 .
2.Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού  από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.
3.Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Λειτουργία σφαγείων σε κάθε περιοχή της χώρας.
4.Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.
5.Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.
6.Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς  για την οικογενειακή εκμετάλλευση , όπως γίνεται με τους εφοπλιστές.
7.Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.
8.Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
9.Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.
10.Να μην δοθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας για άλλες χρήσεις πλην της παραγωγής. Να μην ισχύσει ο νόμος 4061 που παίρνει την κρατική γη από τους ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφους και θα μοιράζεται με δημοπρασία δλδ θα την πάρουν μεγαλοαγρότες και μεγαλοκτηνοτρόφοι και θα συγκεντρώσουν γη και παραγωγή.
11.Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά).
12.Αφορολόγητο εισόδημα 40.000,00 € για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000,00 € για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.
13.Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
14.Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος.  ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο  100% της ζημιάς.
15. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.
16.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.
17.Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
18.Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.
19.Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη
20.Όχι στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων που στόχο έχει την εναρμόνιση με την νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Να μην ισχύσει η οδηγία 2000/60 της Ε.Ε που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής
21.Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (Βιομηχανία Ζάχαρης,  ΕΛΒΙΖ).
22.Απελευθέρωση ιπποδύναμης και χωρητικότητας στα σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας για δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους ψαράδες.
23.Κατάργηση των αυθαίρετων περιορισμών σε αλιευτικά εργαλεία με παράλληλη ρύθμιση και χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
24.Θεσμοθέτηση αποζημιώσεων σε μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό, εξαιτίας απρόβλεπτων φυσικών κινδύνων όπως έκτακτα καιρικά φαινόμενα, επιθέσεις από θαλάσσια θηλαστικά κ.ά.
25.Ριζική αλλαγή του προσανατολισμού και της κατανομής των κοινοτικών αλιευτικών κονδυλίων, έτσι ώστε να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι ψαράδες, η συλλεκτική αλιεία και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, όπως αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες, αλιευτικοί σταθμοί κ.ά.
26.Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων  που στόχο έχει να κάμψει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσει και ποινικοποιεί τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».