Γράφει ο Δημήτρης Γελαλής Βουλευτής Ν.Λάρισας

Μερικές πρώτες σκέψεις για το προσχέδιο του προυπολογισμού που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στην οικονομική επιτροπή της βουλής. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ προσχεδίου ,σχεδίου νόμου,ψηφισθέντος νομοσχεδίου και εφαρμογής του προυπολογισμού. Θεωρήται βέβαιο πάντως ότι ο φετινός προυπολιγισμός θα είναι απο τους ποιό αντίξοους, τους ποιό αντιφατικούς, αλλά και ο προυπολογισμός που θα έχει τις μεγαλύτερες τελικές αποκλίσεις.
Πρόκειται για θλιβερό απολογισμό στο οποίο ομολογείται η αναμφισβήτητη αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων. Αποδεικνύεται το μάταιο των θυσίας του λαού καθώς και η έλλειψη πατριωτικού θάρρους  και αποτελεσματικού σχεδίου για την διάσωση της χώρας .
Σύμφωνα με το προσχέδιο το 2013 με την εφαρμογή των  νέων  υπό διαπραγμάτευση μέτρων η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ), την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ), τη μείωση της μισθολογική δαπάνης (1,1 δισ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (3,799 δισ. ευρώ), την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη (803 εκατ. ευρώ), την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα (304 εκατ. ευρώ), τη μείωση των δαπανών για την παιδεία (132 εκατ. ευρώ) και τον "εξορθολογισμό" στις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 492 εκατ. ευρώ από τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη (5 εκατ. ευρώ), τη μείωση των επιστροφών εσόδων (60 εκατ. ευρώ) ,προφανώς μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών  .
Για το 2013, το προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ (από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% εφέτος). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 48,952 δισ. ευρώ εφέτος και σε 46,742 δισ. ευρώ το 2013, μετά τα πρόσθετα μέτρα (χωρίς τα μέτρα θα ήταν 49,109 δισ. ευρώ).
Είναι ενδεικτικό ότι από τις περικοπές των εισοδημάτων των συνταξιούχων θα εξοικονομηθούν 3,8 δις  και από τους μισθούς 1,1 δις. Οι συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν σχεδόν το μισό από το συνολικό βάρος των 7,8 δις της περιστολής των δαπανών . Επομένως φαίνεται καθαρά ότι το μαχαίρι μπαίνει στο κόκαλο και  στις συντάξεις μετά στους μισθούς που ήδη μειώθηκαν σε ποσοστό 30-50%. Οι επιπτώσεις μόνο από τα παραπάνω μέτρα είναι βαθύτερη μείωση στην κατανάλωση και στην επένδυση αλλά και άμεση μείωση στα δημόσια έσοδα.
Με αποτέλεσμα εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα τα προβλεπόμενα έσοδα είναι υψηλότερα κατά 2,4 δις. Έχουμε λοιπόν μια  παραδοχή από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών για την αποτυχία της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής ,την οποία πολλές φορές έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που υπολογίζονται περίπου 7 δις ,ενώ ήδη πλησιάζουν τα 8 δις ,δεν αναμένεται να πληρωθούν φέτος παρά μόνο 3,5 δις και  τα υπόλοιπα το 2013, ανάλογα με την καταβολή των δόσεων. 
Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο προσχέδιο το 2012 ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο -6,5% και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πέφτει κάτω από 200 δις.
Είναι γεγονός και έχει αναφερθεί επανειλημμένα ότι πρόκειται για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας με συνέχιση της βαθιάς ύφεσης, παρά τις προβλέψεις της Κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης -3,8 %, το 2013 . Εκτίμηση που είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς η ύφεση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα θα φθάσει σε 6 με 6,5 %. Επίσημα σε δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ αναφέρθηκε ότι φοβούνται ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι 5 %.
Η ανεργία εκτοξεύεται στο 24 % επίσημα και με την πρόβλεψη για συνέχιση της ύφεσης θα ξεπεράσει το 30% το 20013. Άλλωστε και μόνο ο αριθμός των ανέργων που ανέρχεται επίσημα σε 1.216.000 είναι τρομακτικό γεγονός.
Σε ότι αφορά τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό ,θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,2% επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση ,αλλά για εκατομμύρια δοκιμαζόμενα νοικοκυριά οι τιμές θα θεωρούνται ακριβές ,λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα εισοδήματα τους .
Ομολογείται η συνεχιζόμενη φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό ,εφόσον απέτυχαν να οικοδομήσουν ένα σταθερό περιβάλλον και η απροθυμία των τραπεζών να ενισχύσουν την ρευστότητα της αγοράς με συνεχούμενη επιτάχυνση μάλιστα των ρυθμών μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα παρά την συνεχή ενίσχυση τους.
Το χειρότερο βέβαια από όλα αυτά είναι ότι φαίνεται καθαρά, με στοιχεία πλέον, ότι  το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο αφού θα εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ, από το 129% το 2009, (και αυτό είναι εκτίμηση…ίσως να φθάσει και περισσότερο αν η μείωση του ΑΕΠ  είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη), γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Βενιζέλου ότι το PSI + θα ήταν η σωτηρία της χώρας.

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τον πίνακα 1.3 του προσχεδίου και δείχνουν ανάγλυφα την καταστροφική πορεία που βαδίζουμε τα τελευταία χρόνια. (εδώ)

Η συνεχής αύξηση του δημόσιου χρέους σε δις ευρώ σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος  έχουν σαν αποτέλεσμα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχώς να αυξάνεται. Έτσι από 113% που ήταν το 2008 έφτασε το 169,5 φέτος και αναμένεται να προσεγγίσει το 180% το 2013. Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο στόχος που έχουν βάλει είναι το 2020 το χρέος να είναι το 120% του ΑΕΠ. Μετά δηλαδή από μια δεκαετία κοινωνικής εξαθλίωσης το χρέος να είναι 7 μονάδες πάνω από εκεί που ήτανε.
Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι οριστικά περιμένουμε τα νούμερα να επιδεινωθούν, καθώς η «διαπραγμάτευση» με την τρόικα είναι ακόμα σε εξέλιξη, και -επί της ουσίας- αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το επικοινωνιακό «σερβίρισμά» τους στον ελληνικό λαό.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».