«Ελασσόνα 1912-2012 – 100 χρόνια ελευθερίας»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου στη Μελούνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής. Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας, κ.κ. Βασιλείου.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η  εκπαιδευτικός κ. Λυδία  Αλεξανδρίδου – Νάτσιου.
Δύο μαχητικά αεροσκάφη διέσχιζαν τον ουρανό αποδίδοντας τιμές, ενώ κανονιοβολισμοί ακούγονταν όσο διαρκούσε το προσκλητήριο νεκρών.
Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ο Δήμαρχος Ελασσόνας πραγματοποίησε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου αποσπώντας το χειροκρότημα του πλήθους των παραβρισκόμενων, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί μαθητές των σχολείων της περιοχής. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Γιωρ. Σοφιανίδης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Ευαγγ. Τουρνάς, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασ. Χαλάτσης, ο περιφ. διοικητής  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Νικ. Λαθύρης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ελασσόνας
Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στα Ιερά τούτα Χώματα της Μελούνας για να αποδώσουμε τον ύψιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σε όλους αυτούς που πρόταξαν τα στήθη τους στον κατακτητή για να ζούμε εμείς σήμερα ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΗΦΑΝΟΙ.
Εκατό χρόνια μετά η Ελασσόνα θυμάται, αποτίει φόρο τιμής και κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες του 1912.
Είμαι βαθύτατα συγκινημένος και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή καθώς από τη θεσμική θέση του Δημάρχου Ελασσόνας σας απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου «ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912–2012    100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Σήμερα θυμόμαστε.
Την προσφορά της ζωής των γενναίων προγόνων μας προς την πατρίδα, που πρόταξαν το ύψιστο καθήκον και χρέος, τον αγώνα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Η μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη  προσφορά ζωής, όλων όσων μεγαλούργησαν  επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος και πίστη στο αγαθό της Ελευθερίας  προκαλούν τον θαυμασμό και την εκτίμησή μας, καθώς αψηφώντας τις κακουχίες, τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, πρόσφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, δίνοντας την Ελευθερία στα χώματα αυτά συντελώντας στην απελευθέρωση της περιοχής απ’ τον τούρκικο ζυγό και στην απαρχή της απελευθέρωσης της υπόλοιπης Ελλάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των συνόρων της χώρας μας.
Το μέλλον, για να είναι ευοίωνο, απαιτεί  οι μνήμες να διατηρούνται ζωντανές.

Σήμερα τιμούμε.
Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τη μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς στεφανώνοντάς τους με τις δάφνες  της δόξας, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας.
Τούτες τις ιερές στιγμές, από αυτά εδώ τα μαρτυρικά χώματα, αναπέμπουμε ύμνο δόξας και τιμής στους ήρωες του 1912, που αντιμετώπισαν την τουρκική θηριωδία με ανεπανάληπτο θάρρος και αγωνιστικότητα, χαρακτηριστικά της αδούλωτης Ελληνικής ψυχής.

Σήμερα ελπίζουμε.
Καθώς διανύουμε μια δύσκολη για  το Έθνος μας περίοδο, κατά την οποία  το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο.
Διανύουμε μία περίοδο που κυριαρχεί η αμφισβήτηση, η αβεβαιότητα, η καταπάτηση ανθρωπίνων αξιών, η απαξίωση των ατομικών δικαιωμάτων.
Διανύουμε μια περίοδο που πολλοί συμπατριώτες μας ζουν στα όρια της φτώχιας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης.
Οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Ο καθένας από μας ξεχωριστά από το πόστο του και η Πολιτεία από τη μεριά της.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε
η ιστορική μνήμη να σταθεί ικανή να τροφοδοτήσει την πολιτική σκέψη με σύνεση και ωριμότητα, με εμμονή και επιμονή σε στόχους δίκαιους, μα και συνάμα εφικτούς.
Η ιστορία μας μπορεί να αποτελέσει πυξίδα ορθού προσανατολισμού στον αγώνα που διεξάγει η χώρα μας.
Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βυθιστεί σε έναν σύγχρονο σκοταδισμό, σε έναν μεσαίωνα οικονομικό και κοινωνικό.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.
Έχουμε ανάγκη  σήμερα από πολιτικούς που θα μας εμπνέουν, που θα είναι ικανοί να σηματοδοτήσουν την πορεία προς το μέλλον, που θα αναστήσουν τη χώρα οδηγώντας την ξανά Ελεύθερη  σε μια πορεία Εθνικής Ανάτασης.
Αποτίουμε φόρο τιμής εκ μέρους όλου του Ελασσονίτικου Λαού τους ήρωες του 1912 , αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της 1ης Στρατιάς, που συνεχίζει μέχρι σήμερα την παράδοση προσφοράς στον τόπο με άξιους συνεχιστές.
Τους ευχαριστούμε κι αυτούς θερμά για την μεγάλη συμβολή τους στις εκδηλώσεις του εορτασμού των 100 Χρόνων.
Κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά στους νεκρούς των μαχών που πότισαν με το αίμα τους τα Ιερά τούτα Χώματα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.01
Δύση: 19.50
Σελήνη
10 ημερών
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, απελευθερώνει την Ιερισσό.
1854
Τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1917
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξαναγκάζεται από την Αντάντ να παραιτηθεί.
1941
Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις.
1952
Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β΄ των Μυκηναίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».