Από την Αριστερή Μεταρρύθμιση Παράταξη Πανεπιστημιακών

Η εκπαίδευση και η έρευνα αποτελούν τα ισχυρότερα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ελλάδα αποκτά συνεπώς τεράστια σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η ταχύτατη διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως και η γενικότερη «ανάπτυξη» της χώρας, ξέφυγε πολύ γρήγορα από την επιλογή ενός διπολικού συστήματος (πανεπιστήμιο και ΤΕΙ) ανώτατης εκπαίδευσης ανά περιφέρεια και κυριάρχησε η προώθηση πελατειακών ή τοπικιστικών συμφερόντων. Το αποτέλεσμα είναι οτι η διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης παρουσιάζει στρεβλώσεις σε διαφορα επίπεδα.
•η υπερβολική διασπορά των νέων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε πολλές μικρές πόλεις (έντεκα πόλεις με μόνον ένα Τμήμα) θυσίασε τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός ιδρύματος στην εξυπηρέτηση μίας αμφισβητήσιμης αντίληψης για την τοπική ανάπτυξη.
•η ακαδημαϊκή διάρθρωση του ν. 1268, σε Σχολές και Τμήματα που αντιστοιχούν σε αυτοτελή επιστημονικά αντικείμενα, σε πολλές περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκε για ιστορικούς λόγους ή διαστρεβλώθηκε για να εξυπηρετηθούν πελατειακά ή τοπικιστικά συμφέροντα τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ιδρύματα.
•Η έλλειψη συνολικής αντίληψης και ορθολογικού σχεδιασμού για την τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων προσαρμοσμένης στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στη διεθνή πρακτική, η υστέρηση στη λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων οδήγησαν σε στρεβλώσεις στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και υπονόμευσαν τις σχέσεις και την συμπληρωματικότητα με τα πανεπιστήμια.

Σήμερα σε πολλά Τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ προσφέρεται διδακτικό έργο και παράγεται έρευνα υψηλής ποιότητας. Η ολοκλήρωση των εξωτερικών αξιολογήσεων αναδεικνύει τα Τμήματα και τα Ιδρύματα που θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα για την αναδιάρθρωση.
Η διέξοδος της χώρας από την κρίση και η μελλοντική της ανάπτυξη προϋποθέτει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, εκτός από τα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωροταξικά δεδομένα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τις ανάγκες αυτού του παραγωγικού μοντέλου. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καταστροφική μία αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον, η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει σταθερή ροή αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα δημοσιεύματα λοιπόν περί δήθεν καταργήσεων συγκεκριμένων Τμημάτων παίζουν διαλυτικό ρόλο αφού είτε εντείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας στους φοιτητές, τις φοιτήτριες, το διοικητικό προσωπικό και τους διδάσκοντες είτε τους οδηγούν στην αδράνεια εν αναμονή πιθανής μετακίνησης.
Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων θεωρούμε απαραίτητη τη συγκρότηση επιτροπής, υπό την αιγίδα του υπουργείου, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, ειδικούς στις πολιτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπροσώπους διαφορετικών ιδρυμάτων, ειδικούς διαφορετικών κλάδων και επιστημονικών αντικειμένων και εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της ΕΕΕ, η οποία εντός αυστηρά συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου π.χ 3 μηνών, θα εκπονήσει τεκμηριωμένη μελέτη του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, και θα ορίσει τα κριτήρια στα οποία θα βασιστεί η αναδιάρθρωση του συστήματος.
4 Οκτωβρίου 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 19.54
Πανσέληνος
552
Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει την Ρώμη.
1821
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά των Ελλήνων των Κυδωνίων και προβαίνουν σε άγριες σφαγές.
1822
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στο λιμάνι της Χίου.
1854
Τουρκική επίθεση κατά των Θεσσαλών επαναστατών που υποχωρούν στην Καλαμπάκα.
1906
Στις φυλακές Μοναστηρίου φονεύονται οι Μακεδονομάχοι Οδ. Παναγιωτάκος, Εμμ. Επισκοπάκης και Ν. Τζόβελος.
1920
Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο δίνει την άδεια να προελάσει ο Ελληνικός Στρατός μέχρι την Πάνορμο.
1944
Ιερολοχίτες ανατινάζουν γερμανικό πολεμικό υλικό στον λιμένα της Χίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».