Η οικολογική γιορτή τελείωσε και άφησε όμορφες μνήμες και διάθεση σε συμμετέχοντες, επισκέπτες και συμπολίτες. Το διάστημα όμως της διεξαγωγής συνέπεσε με ένα από τα πιο σκληρά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην πόλη μας. Η μαζική δολοφονία τόσων ψυχών είναι κάτι που έχει σημαδέψει τα συναισθήματα όλων μας. Η οργανωτική επιτροπή καταγγέλει αυτή τη βάναυση συμπεριφορά και καλεί φορείς και συμπολίτες να βρούμε μαζί λογικούς τρόπους για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της ζωής μας. Η βία με την οποία εκφράστηκε η συγκεκριμένη ακραία συμπεριφορά αντανακλά την έλλειψη πολιτισμου που πια είναι εμφανής σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, ενώ ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία, την ασφάλεια των παιδιών (έχουμε σκεφτεί άραγε πως παραλήπτης του «θανατηφόρου σνακ θα μπορούσε να είναι κάποιο από τα εκατοντάδες παιδάκια που τριγυρίζουν στο Παυσίλυπο;) και βεβαίως είναι μια πράξη που προσβάλει την εικόνα της πόλης μας στο πανελλήνιο.

Οι λύσεις για τα αδέσποτα δεν μπορούν παρά να περνούν από την συνηδειτοποημένη σχέση συντροφικότητας με τα κατοικίδια, τον σεβασμο  στα δικαιώματα των ζώων και δεν μπορούν να είναι άλλες από την στείρωση, την φιλοξενία και την υιοθεσία. Ο Δήμος και η Περιφερειακή Διοίκηση οφείλουν να λάβουν δράση προστατεύοντας τα ζώα (ο Νόμος 3170/2003 ορίζει ένα πλαίσιο), ενώ η Αστυνομικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα κακοποίησης και δηλητηρίασης των ζώων αυτών καθώς οι συγκεκριμένες πράξεις εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο.  Επίσης η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σχετικές με την κακοποίηση και την δηλητηρίαση των ζώων αλλά και με την διαχείριση των καταγγελιών. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ευαισθητοποίση των κηδεμόνων των ζώων τόσο όσο αφορά τις συνθήκες υγιεινής αλλά και την διαμόρφωσης μια υγιούς φιλοζωικής κουλτούρας. Ας μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα αδέσποτα είναι προιόντα εγκατάλειψης από τους κηδεμόνες τους.

Για το συγκεκριμένο γεγονός έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών. Είναι όμως χρήσιμο όποιος γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, που μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση των δραστών να το γνωρίσει σε φορείς που σχετίζονται με την προστασία των ζώων όπως ο Φιλοζωικός όμιλος. Η Οικολογική γιορτή και η Οικόσφαιρα προωθούν ένα πλαίσιο αξιών στο οποίο τα δικαιώματα των ζώων έχουν κύριο ρόλο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως σε κάθε διοργάνωση φιλοξενούμε φορείς που έχουν δράση σχετική με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων όπως ο Αρκτούρος ή ο Φιλοζωικός όμιλος παλιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.01
Δύση: 19.50
Σελήνη
10 ημερών
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, απελευθερώνει την Ιερισσό.
1854
Τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1917
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξαναγκάζεται από την Αντάντ να παραιτηθεί.
1941
Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις.
1952
Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β΄ των Μυκηναίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».