Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οργανώνονται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θεματικές ξεναγήσεις στο Κάστρο Βελίκας την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 -1:00 το μεσημέρι, κάτω από τον γενικό τίτλο «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Το Κάστρο Βελίκας είναι μια παλαιοχριστιανική οχύρωση 21 στρεμμάτων, η οποία διαδέχθηκε αντίστοιχη των κλασικών χρόνων. Με τις πρόσφατες εργασίες ανάδειξης, που γίνονται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, αναδύθηκε πλήθος στοιχείων για τη ζωή στο κρίσιμο διάστημα από τον 6ο έως τον 8ο αιώνα, οπότε διαφύλαξε τους κατοίκους του μέσα από αλλεπάλληλες περιπέτειες. Μία από αυτές αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στο νεκροταφείο της εκκλησίας, όπου διασώθηκαν τα ίχνη των εισβολέων που προκάλεσαν την εγκατάλειψή του. Η καλή διατήρηση των ερειπίων και τα πλούσια ευρήματα καθιστούν το κάστρο αυτό ιδανικό για την εκτίμηση της κρίσης του αρχαίου κόσμου και τη σταδιακή μετάβαση στη βυζαντινή κοινωνία, που έγινε και εδώ, όπως και αλλού, με διαρκείς μετατοπίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες.
Ώρες επίσκεψης: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 11:00-1:00 το μεσημέρι.
Για όσους το επιθυμούν, το λεωφορείο του Δήμου θα περιμένει τους επισκέπτες στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στα Πλατάνια Βελίκας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.08
Δύση: 18.54
Σελήνη
12 ημερών
623
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες στην Ατροπατηνή και τους αναγκάζει να εκκενώσουν την Μικρά Ασία.
1192
Επανάσταση της Κύπρου κατά των Λατίνων.
1801
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.
1821
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Γ. Μαυροκορδάτο στην Κωνσταντινούπολη.
1897
Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.
1944
Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της κοινότητος Κλεισούρας της Καστοριάς.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!