Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προτείνει το ΤΕΕ και ακολούθησαν άλλες πόλεις της Ελλάδας

Με έγγραφο που απέστειλε στο ΤΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Χωροταξίας και Πολεοδομίας), ο Αντιδήμαρχος Πολεδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Μόσχος καλεί τους συγκεκριμένους φορείς να ορίσουν εκπρόσωπό τους, ο οποίος θα συμμετέχει σε ειδική επιτροπή εξέτασης των λύσεων που έχουν προταθεί για την χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου , σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολούθησε για το ίδιο θέμα η πόλη της Καβάλας.
Η μεθοδολογία αυτή προέκυψε κατά την συζήτηση του θέματος της χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου, εξετάζοντας τα παραδείγματα άλλων πόλεων. Την ίδια μεθοδολογία, εξάλλου, προτείνει και το ΤΕΕ, στην πρόταση που κατέθεσε στο Δήμο Βόλου, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, αφού καθηγητής του συμμετείχε στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας για την χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου Καβάλας, η οποία μάλιστα ακολούθησε την ίδια «συνταγή» και για την περίπτωση Μεγάρου Μουσικής και Συνεδριακού Κέντρου.
Η μεθοδολογία συνίσταται στον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων και την εκτίμηση της σχετικής βαρύτητας με την οποία τα κριτήρια αυτά επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) την αποδοχή ή την απόρριψη και γενικότερα την κατάταξη από άποψη βαθμού καταλληλότητας των ελεγχόμενων θέσεων. Τα κριτήρια που τέθηκαν στην περίπτωση π.χ. της Καβάλας ήταν α) το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου, β) κυκλοφοριακά κριτήρια, γ) περιβαλλοντικά κριτήρια, δ) κοινωνική αποδοχή, ε) ευελιξία λύσης. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε μια «μοντελοποίηση» της αξιολόγησης με αριθμητικό προσδιορισμό βαρύτητας κριτηρίων, βαθμολόγησης των κριτηρίων για κάθε εναλλακτικής λύσης και υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας κάθε εναλλακτικής.
«Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης των εναλλακτικών λύσεων, συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος και υπογράμμισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικές οι διαβουλεύσεις για τα σημαντικά θέματα της πόλης. Διότι, η συγκεκριμένη λύση προέκυψε κατά τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την εξέταση παραδειγμάτων άλλων πόλεων, ενώ είναι σημαντικό ότι την προτείνει και την υιοθετεί και το ΤΕΕ, με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω στη μεθοδολογία αυτή».
«Σε κάθε περίπτωση αντικείμενο της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων θα αποτελέσουν όλες οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, καθώς και κάθε άλλη πρόταση που μπορεί να προταθεί ακόμη και τώρα και δεν την έχουμε σκεφτεί. Σκοπός είναι να προκύψει το αποτέλεσμα με καθαρά επιστημονικά και τεχνοκρατικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Επίσης στην περίπτωση που αποδειχθεί πετυχημένη αυτή η μεθοδολογία και δεδομένου ότι το .Γ.Π.Σ. είναι ακόμη σε εξέλιξη, μπορούμε να την ακολουθήσουμε και σε άλλες περιπτώσεις χωροθετήσεων λειτουργιών της πόλης», κατέληξε ο κ.Μόσχος.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.13
Δύση: 18.10
Σελήνη
1 ημέρας
425
Ιδρύεται το Πανδιδακτήριο (Πανεπιστήμιο) Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
1913
Απόσπασμα της V Μεραρχίας απελευθερώνει την Κόνιτσα από τους Τούρκους.
1943
Διήμερη γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά κατά της πολιτικής επιστρατεύσεως.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»