Του Δομήνικου Βερίλλη

Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
-Όταν πέθανε ο Πλαστήρας στις 26/7/1953 δεν άφησε πίσω του σπίτι, ακίνητα ή καταθέσεις σε τράπεζες. Η κληρονομιά που άφησε στην ορφανή πρόσφυγα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλαρο και μια λακωνική προφορική διαθήκη: «Όλα για την Ελλάδα!». Βρέθηκε επίσης στα ατομικά του είδη ένα χρεωστικό του Στρατού (ΣΥΠ 108) για ένα κρεβάτι που είχε χάσει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία και 8 δρχ. με σημείωση να δοθούν στο Δημόσιο για την αξία του κρεβατιού, ώστε να μην χρωστά στην Πατρίδα».
Μάλιστα το νεκρικό κοστούμι, το αγόρασε ο φίλος του Διονύσιος Καρρέρ – γιατί ο ίδιος τον μισθό του τον πρόσφερε διακριτικά σε άπορους και ορφανά παιδιά – ο δε γιατρός, που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου, μέτρησε στο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα.
-Δυστυχώς σήμερα στο δημόσιο βίο, με την πλουτοκρατία να ηγεμονεύει παντού και τη σκέψη της στις τράπεζες της Ελβετίας και τα ακίνητα του Λονδίνου…., πρωταγωνιστούν , σε μεγάλο βαθμό, η διαπλοκή και τα παρασκήνια

ΤΟ ΕΥΖΩΝΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ

-Χωρίς τη δράση και την αποτελεσματικότητα του δυτικοθεσσαλικού 9ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ και γενικότερα  του 1ου   ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ ,στο οποίο ανήκε, είναι βέβαιο ότι δεν θα γιορτάζονταν  εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912.
Υπήρξε, δε,  το 9 Τ.Ε. το στρατιωτικό τμήμα, του ελληνικού στρατού, το οποίο εκτός των άλλων άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ενώ με τις καθοριστικές νίκες στη  κατάληψη των Ιωαννίνων  και τη Τζουμαγιά ,στα στενά της Κρέσνας, σημείωσε το νικηφόρο τέλος και του 1ου και του 2ου Βαλκανικών πολέμων που έδωσαν στην Ελλάδα τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης είναι οι θυσίες αυτών των ανθρώπων. Από τους 18 η19 χρονους  στρατιώτες αυτού του τάγματος, οι οποίοι είχαν επιστρατευθεί στην περιοχή μας, ελάχιστοι –ίσως και κανένας –επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς. Συγκεκριμένα όπως αριθμητικά ανέφερε ο διοικητής του Συντάγματος, μετά την τελευταία μάχη τού πολέμου και μετά από συνεχείς νίκες και συνεχείς απώλειες …το τάγμα έμεινε μόνον με 75 στρατιώτες και 1 ανθυπολοχαγό. Και αυτό παρά τη συνεχή αναπλήρωση των απωλειών μετά από κάθε μάχη!!!
-Σήμερα όμως, παρόλο ότι είναι η εκατοστή επέτειος από την απελευθέρωση Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας και της Ηπείρου, κανένας δεν ασχολείται  με αυτούς τους ανθρώπους ,έστω για να αποτελέσουν κάποιο ιδανικό, κάποιο σημείο αναφοράς , για τις νεότερες γενιές.Ίσως γιατί το μόνο ιδανικό της πλουτοκρατίας πού ελέγχει τα πάντα πλέον είναι ο συνεχής και εύκολος πλουτισμός έστω και πάνω στα ερείπια της χώρας και του λαού. Για τον ίδιο λόγο και χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση τα  μεγάλα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται και προμηθεύοντα, φθηνά, τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές οι οποίες κατευθυνόμενες από την τουρκική προπαγάνδα προβάλουν και ωραιοποιούν την τουρκική κουλτούρα. Έτσι λοιπόν αυτές τις μέρες έρχεται και το επόμενο βήμα .Ο ελληνικός λαός «ενημερώνεται» πλέον  από την τουρκική προπαγάνδα και για το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή (ο οποίος υπήρξε σημαντικό ιστορικό πρόσωπο της Οθωμανών Τούρκων), τα κατορθώματά του και ,έμμεσα, την παραποιημένη τουρκική ιστορία…

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.22
Δύση: 18.03
Σελήνη
24 ημερών
1914
Ο Συνταγματάρχης Κοντούλης εκκενώνει την Ερσέκα και την παραδίδει στους Αλβανούς.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»