«Η οικολογία και η στροφή στα βιολογικά προϊόντα είναι στάση ζωής». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι διοργανωτές της 12ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας από το Μουζάκι όπου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτέμβρη, η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση. Με στόχο την ενεργοποίηση και άλλων Δήμων του Νομού σε όλη αυτή την προσπάθεια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και βιολογικά προϊόντα, η ΟικόΣφαιρα,  με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,  το Δήμο Καρδίτσας, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το Γεωπονικό Σύλλογο, το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, το Σύλλογο Δασολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΕΛΓΟ Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας (πρ. ΚΕΓΕ), το Europe Direct Καρδίτσας και την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά αυτή την καινοτομία των πρόδρομων εκδηλώσεων.
Το ξεκίνημα, λοιπόν, για φέτος έγινε από το Δήμο Μουζακίου όπου μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να ενημερωθούν, αλλά και για να διασκεδάσουν αφού το πρόγραμμα ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον και ποικίλο.
Η εκδήλωση «άνοιξε» με τον χαιρετισμό του δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού ο οποίος τόνισε την ανάγκη στροφής στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα χαρακτηρίζοντάς τον ως την πιο αξιόπιστη λύση. Γι ΄ αυτό και έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα στο οποίο αφιερώνεται η φετινή διοργάνωση και το οποίο δεν είναι άλλο από τη «Βιολογική παραγωγή και την κοινωνική της διάσταση».
Επίσης, εστίασε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και ο Δήμος Μουζακίου εδώ και πολύ καιρό ώστε να υποβοηθήσει στη δημιουργία νέων συλλογικών σχημάτων και να δείξει ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. «Χρειάζεται να δούμε τα νέα μοντέλα οργάνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος συμπληρώνοντας πως εκείνο το οποίο προέχει, μπροστά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα, είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη.
Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χρήστος Σταμούλης ο οποίος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας ο οποίος έχει σαν σκοπό την προώθηση της οικολογικής συνείδησης και την ανάδειξη της αξίας των βιολογικών προϊόντων. Πρόσθεσε δε, πως φέτος το ενδιαφέρον για συμμετοχή υπήρξε εντυπωσιακό και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις.
Ακολούθησε ομιλία με θέμα τη Βιολογική Γεωργία και την αξία της από τον γεωπόνο κ. Γιώργο Κορομπίλια.
Ο κ. Κορομπίλιας ξεκίνησε αναλύοντας την έννοια της Βιολογικής Γεωργίας και συνέχισε αναδεικνύοντας τα οφέλη της για τον άνθρωπο, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Όπως επεσήμανε ο κ. Κορομπίλιας, τα βιολογικά προϊόντα είναι ποιοτικότερα, ενώ και το κόστος δε διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτό των συμβατικών, ιδιαίτερα όταν ψωνίζουμε προϊόντα εποχής.
«Το σύνθημα είναι Αγοράστε από τους Βιοκαλλιεργητές» ανέφερε ο κ. Κορομπίλιας λίγο παρακάτω, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορές στη σχέση γεωργίας και κοινωνίας. «’Όταν παράγουμε και αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές και υπεύθυνοι πολίτες» ήταν το συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας αυτής ομιλίας του κ. Κορομπίλια.

Σειρά είχε η προβολή φωτογραφιών η οποία περιλάμβανε τις εξής υποενότητες:
1) Πορτρέτα (ατομικά και ομαδικά) και αναμνήσεις από αυθεντικές
φωτογραφίες εποχής (αρχείο Ηλία Παγανού/ΛΕΦΚΚ), στις οποίες αποτυπώνεται η σφραγίδα μιας εποχής, μέσα από τις καραγκούνικες φορεσιές.
2) Ημέρα  του σουσαμιού: οπτική καταγραφή της ημέρας θερισμού του  σουσαμιού, από αναβίωση εθίμου στην περιοχή του Κέδρου (Καρδίτσα) (φωτ.: Μπρουζιώτη).
3) Ημέρα του Θερισμού: οπτική καταγραφή της ημέρας θερισμού του σιταριού, από αναβίωση εθίμου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας (Καρδίτσα) / (φωτ.: Θεόφιλου Μπρουζιώτη).
Ήταν ένα υπέροχο «ταξίδι» αναμνήσεων, αλλά και γνώσης για τους νεότερους μέσα από την Τέχνη της Φωτογραφίας.
Με ανάλογο ενδιαφέρον, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν και την προβολή δύο ταινιών (αποσπάσματα) με θέμα τα οφέλη της Βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας από την εκπομπή της ΕΤ1 «Μίλα μου πράσινα».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Μουζακίου που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα.
Οι πρόδρομες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κατα το εξής πρόγραμμα : Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στους Σοφάδες και την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στον Παλαμά, την ίδια ώρα (στις 7.00μμ), στις κεντρικές πλατείες και με ανάλογο πρόγραμμα.
Η επίσημη «αυλαία» της 12ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας θα «ανοίξει» στις 20 Σεπτέμβρη και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 23 του ίδιου μήνα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην καθιερωμένη Εκθεσιακή Αγορά βιολογικών προϊόντων, χειροτεχνίας και υλικού οικολογικών δραστηριοτήτων, που θα λάβει χώρα στο άλσος του Παυσιλύπου, και έτσι θα μπορέσουν να ενημερωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς για την αξία των βιολογικών προϊόντων. Το χαρακτηριστικό, εξάλλου, της εκθεσιακής αγοράς είναι ότι και σε αυτή, όπως πάντα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί των οποίων τα προϊόντα τους είναι πιστοποιημένα από οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Δεν θα λείψουν και άλλες δράσεις, όπως η ημερίδα που θα γίνει στην αίθουσα της ΤΕΔΚ την Παρασκευή το πρωί 21 Σεπτέμβρη καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις, με μια σειρά από άλλες δράσεις και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.
Στο μεταξύ, τα 50 περίπτερα που διαθέτει η Οικολογική Γιορτή συμπληρώθηκαν, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή δέχεται νέους εκθέτες σε πάγκους με ομπρέλα.
Για επικοινωνία: e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ιστοσελίδα: www.oikologikigiorti.gr  τηλ.:  6972851289, 2441021000,  6976017907

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 19.54
Πανσέληνος
552
Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει την Ρώμη.
1821
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά των Ελλήνων των Κυδωνίων και προβαίνουν σε άγριες σφαγές.
1822
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στο λιμάνι της Χίου.
1854
Τουρκική επίθεση κατά των Θεσσαλών επαναστατών που υποχωρούν στην Καλαμπάκα.
1906
Στις φυλακές Μοναστηρίου φονεύονται οι Μακεδονομάχοι Οδ. Παναγιωτάκος, Εμμ. Επισκοπάκης και Ν. Τζόβελος.
1920
Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο δίνει την άδεια να προελάσει ο Ελληνικός Στρατός μέχρι την Πάνορμο.
1944
Ιερολοχίτες ανατινάζουν γερμανικό πολεμικό υλικό στον λιμένα της Χίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».