«Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός καθώς εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έργα μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου. «Μετά από εικοσιπέντε χρόνια συνεχών αγώνων για το μεγάλο αυτό έργο και μετά την προσφυγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με 14 προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ε.Ε., δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο και δίνει το πράσινο φώς για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομικής μας Υπηρεσίας και όλων όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό».
Με τα κυριότερα σημεία της αποφάσεως εκρίθη ότι η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και η οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων έργων στο περιβάλλον δεν αποκλείει το επίμαχο σχέδιο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού».
Τέλος, το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η οδηγία για τους οικοτόπους, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα της αρχής της αειφόρου αναπτύξεως, επιτρέπει, εντός του δικτύου Natura 2000, τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα υπό τον όρο, ότι το κράτος μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000.
«Οι ως άνω κρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δημιουργούν απόλυτη αισιοδοξία ότι σύντομα το Συμβούλιο Επικρατείας θ’ ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου βάζοντας τέλος σε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, που εμπόδισαν τη μέχρι τώρα υλοποίησή του και στέρησαν από τη Θεσσαλία από κάτι που εδικαιούτο και που αναμένεται να αλλάξει θετικά τη φυσιογνωμία της και την τύχη των κατοίκων της», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε όλους όσους διαχρονικά βοήθησαν για να έλθει σήμερα αυτή η θετική απόφαση του Δικαστηρίου, την ΠΑΣΕ, τους Δημάρχους των θεσσαλικών πόλεων, τους π. Νομάρχες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και τους Νομικούς συμβούλους κ. Απόστολο Βλιτσάκη, Αντώνη Τίγκα, την κα Σιούτη και τον κ. Φλογαϊτη, που τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπερασπίστηκαν τη συνέχιση του έργου. Μάλιστα όπως σημείωσε οι Νομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για πρώτη φορά ενεπλάκησαν σε μια τόσο σημαντική υπόθεση στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια πετυχαίνοντας μια τόσο θετική απόφαση.
Κλείνοντας ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλούς, που στην μεγάλη πλειοψηφία, τους στηρίζουν το έργο αυτό. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι και έχουμε σχέδιο και επιχειρήματα, όταν έχουμε συνέργεια και ομοψυχία πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε. Και αυτό που πετύχαμε σήμερα είναι μια θετική προδικαστική απόφαση για να ξεμπλοκαρισθεί ένα έργο ζωής για τη Θεσσαλία, που θα δώσει θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και συμβάλλοντας στην αειφορία της περιοχής».
Απ την πλευρά του ο Νομικός Σϋμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απόστολος Βλιτσάκης δήλωσε τα εξής: «Υπήρξε ένας σκληρός αγώνας για να αποδείξουμε ότι πρέπει να επικρατήσει η απλή λογική των πραγμάτων. Τόσα χρόνια υπήρξε ένας αγώνας για το αυτονόητο και το αυτονόητο στην πατρίδα μας δεν είναι πάντα εύκολο. Και επειδή ο Νόμος αποτελεί έκφραση της κοινής λογικής, επιτέλους η κοινή λογική επικράτησε. Σκεφθείτε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβλήθηκε ο νόμος του κράτους, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να συνεχιστούν τα έργα του Αχελώου. Κάτι που μπλοκαρίστηκε στο ΣΤΕ, το οποίο για να μην προβεί σε ακύρωση του νόμου υπέβαλλε αυτά τα προδικαστικά ερωτήματα. Πλέον η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. αναφέρει ότι δεν μπορεί ο Έλληνας Νομοθέτης να μην μπορεί να υλοποιήσει τα απολύτως φυσιολογικά».
Πλέον μετά από 25 χρόνια και δαπάνη σχεδόν ενός δις ευρώ μέχρι σήμερα, ένα έργο τελειωμένο κατά 80% δεν είναι δυνατόν να σταματήσει, να πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού και η Θεσσαλία να στερηθεί πολύτιμων πόρων, οι οποίοι μάλιστα περισσεύουν και δεν βλάπτουν κανέναν μεταφερόμενοι προς τη Θεσσαλία. Ας αναλογισθούμε ότι η πιο πλούσια σε ύδατα περιοχή της Ελλάδας είναι η Αιτολοακαρνανία η οποία δεν θίγεται καθόλου από τη μεταφορά μιας μικρής ποσότητας νερού από την άνω ρου του Αχελώου, ανέφρε ο κ. Βλιτσάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.13
Δύση: 17.10
Σελήνη
17 ημερών
1800
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Ύδρα.
1821
Οι Τούρκοι πυρπολούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και σφάζουν πολλούς από τους κατοίκους του.
1827
Νικηφόρος μάχη στο Τρικέρι Μαγνησίας.
1848
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα.
1906
Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών.
1919
Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας.
1940
Απώθηση της ιταλικής μεραρχίας Φερράρα στο στενό Δελβινακίου από τον Ελληνικό Στρατό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»