Απαιτητικά τα θέματα, λιγότεροι οι άριστοι φέτος

Σαφέστερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, η φετινή Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έκανε στροφή στη φιλοσοφία της επιλογής θεμάτων. Το μήνυμα προς τους υποψηφίους είναι ότι η ορθή επίλυση των θεμάτων για τις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες από το 16-17 και άνω, απαιτεί στέρεες βάσεις και συνδυαστική γνώση της ύλης και από προηγούμενες τάξεις του λυκείου.

Αυτό απαιτεί ενίσχυση της κριτικής σκέψης και όχι μόνο παπαγαλία. Ετσι, τα φετινά θέματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βαθμολογικές επιδόσεις να έχουν πτωτικό πρόσημο.
Η εκτίμηση είναι ασφαλέστερη για τα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία σχολών, καθώς για το πεδίο των επιστημών υγείας απομένει, την Τρίτη, η εξέταση στο κρισιμότερο μάθημα για τις πλέον περιζήτητες σχολές: η Βιολογία που οδηγεί στις ιατρικές. Πάντως, τα θέματα στη Χημεία, που εξετάστηκε την Παρασκευή, κρίθηκαν δυσκολότερα του 2017.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «φέτος διερευνάται το συνολικό υπόβαθρο των μαθητών που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς φοίτησής τους στο σχολείο και όχι μόνο το στενό πλαίσιο των γνώσεων της Γ΄ Λυκείου».
Από την πλευρά του, ο χημικός Δημήτρης Τακόπουλος των φροντιστηρίων «έλιξ-Θεσσαλονίκη», κάνει λόγο στην «Κ» για «θέματα με σωστή φιλοσοφία, που ζητούν από τους υποψηφίους να μην έχουν μόνο αποστηθίσει τη θεωρία αλλά να την έχουν αφομοιώσει ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν στην επίλυσή τους». Βεβαίως, σύμφωνα με τη φιλόλογο Αμαλία Τριπαμπούκη από το φροντιστήριο «Εκπαίδευση Θεωρητικό», πολλά θα κριθούν από τις οδηγίες που θα δοθούν στους βαθμολογητές.
Ειδικότερα, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, οι εκτιμήσεις είναι ευκρινέστερες για τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Στους υποψηφίους δόθηκε κείμενο του διακεκριμένου κλασικού φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη και τους ζητήθηκε να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα και να προτείνουν τρόπους για την αναβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας του. Μπορεί το θέμα να θεωρείται πως έχει διδαχθεί και άρα μελετηθεί, ωστόσο η εικόνα των πρώτων γραπτών δείχνει ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στη σύνταξη της περίληψης, καθώς και στην ανάπτυξη με ευκρίνεια και τεκμηρίωση επιχειρημάτων για τον παιδευτικό ρόλο του σχολείου. Ουσιαστικά, δεν αποκλείεται να υπάρχει μείωση των γραπτών με βαθμολογίες από 17 και πάνω (πέρυσι το ποσοστό ήταν 5,79%) και υπερσυγκέντρωση των υποψηφίων στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες από 17 έως και 10. Στον αντίποδα δεν διακρίνεται πανωλεθρία, με αύξηση του ποσοστού των γραπτών κάτω από τη βάση.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “kathimerini.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.12
Δύση: 17.11
Σελήνη
6 ημερών
1646
Κατάληψη της πόλεως του Ρεθύμνου από τις τουρκικές δυνάμεις του Χουσεΐν Πασά.
1681
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν μπροστά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον αγιορείτη νεομάρτυρα Δαμασκηνό.
1822
Μοίρα Υδραίικων και Σπετσιώτικων πλοίων αποβιβάζει στο Μεσολόγγι σώμα 1.500 ανδρών προς ενίσχυση της πολιορκημένης φρουράς.
1940
Οι Ιταλοί εκδιώκονται από τον τομέα της Πίνδου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: - Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»