Ειδήσεις

Καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ εξηγεί το φαινόμενο της υπερκαταιγίδας

Θόδωρος Καρακώστας: Σπάνιο φαινόμενο η υπερκαταιγίδα, αλλά όχι μοναδικό

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας η υπερκαταιγίδα στην Κ. Μακεδονία εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια - Είχαμε τραγικές συνέπειες, διότι χτύπησε μια τουριστική περιοχή, στην «καρδιά» του καλοκαιριού

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά όχι μοναδικό, αφού εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο, χαρακτήρισε την υπερκαταιγίδα -αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του- που χτύπησε τη Χαλκιδική, μιλώντας στο ethnos.gr, ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καρακώστας.

Κατά τον καθηγητή, το γεγονός ότι η υπερκαταιγίδα είχε τεράστιου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα και προκάλεσε την απώλεια έξι ζωών οφείλεται και στο γεγονός ότι έπληξε στην «καρδιά» του καλοκαιριού μία ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή, στην οποία ήταν συγκεντρωμένος πάρα πολύ κόσμος και είναι πυκνοδομημένη. «Στις 10 Μαΐου 2018 μία αντίστοιχης έντασης υπερκαταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το πολεοδομικό συγκρότημα και αυτό να γίνει γνωστό σε όλους.

Αν είχε πλήξει μία αγροτική περιοχή, ζημιές θα είχαμε κυρίως σε αγροτικές περιοχές και πιθανότατα να μη μαθαίναμε τίποτα ή το γεγονός να μην έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις. Αυτό συνέβηκε χθες. Επειδή το φαινόμενο έπληξε τη Χαλκιδική, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στο νομό, είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Η υπερκαταιγίδα αποτελεί ένα σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά έχει επαναληφθεί και η συχνότητά του είναι δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καρακώστας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 17.09
Σελήνη
18 ημερών
1821
Ψήφισμα για την σύσταση του Αρείου Πάγου από την συνέλευση της ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
1826
Νικηφόρος μάχη στον Ελικώνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»