Ειδήσεις

Καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ εξηγεί το φαινόμενο της υπερκαταιγίδας

Θόδωρος Καρακώστας: Σπάνιο φαινόμενο η υπερκαταιγίδα, αλλά όχι μοναδικό

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας η υπερκαταιγίδα στην Κ. Μακεδονία εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια - Είχαμε τραγικές συνέπειες, διότι χτύπησε μια τουριστική περιοχή, στην «καρδιά» του καλοκαιριού

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά όχι μοναδικό, αφού εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο, χαρακτήρισε την υπερκαταιγίδα -αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του- που χτύπησε τη Χαλκιδική, μιλώντας στο ethnos.gr, ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καρακώστας.

Κατά τον καθηγητή, το γεγονός ότι η υπερκαταιγίδα είχε τεράστιου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα και προκάλεσε την απώλεια έξι ζωών οφείλεται και στο γεγονός ότι έπληξε στην «καρδιά» του καλοκαιριού μία ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή, στην οποία ήταν συγκεντρωμένος πάρα πολύ κόσμος και είναι πυκνοδομημένη. «Στις 10 Μαΐου 2018 μία αντίστοιχης έντασης υπερκαταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το πολεοδομικό συγκρότημα και αυτό να γίνει γνωστό σε όλους.

Αν είχε πλήξει μία αγροτική περιοχή, ζημιές θα είχαμε κυρίως σε αγροτικές περιοχές και πιθανότατα να μη μαθαίναμε τίποτα ή το γεγονός να μην έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις. Αυτό συνέβηκε χθες. Επειδή το φαινόμενο έπληξε τη Χαλκιδική, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στο νομό, είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Η υπερκαταιγίδα αποτελεί ένα σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά έχει επαναληφθεί και η συχνότητά του είναι δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καρακώστας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)
 

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 20.55
Σελήνη
16 ημερών
1203
Οι Λατίνοι της Δ΄ Σταυροφορίας ανεβάζουν στον ελληνικό θρόνο τον Αλέξιο Δ΄ Άγγελο.
1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας, 400 αιγύπτιοι αποκρούονται από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει το Παντζάρεβο και φθάνει μέχρι την Τζουμαγιά.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός νικά και εκδιώκει από το Ντεμιρτζί της Μικράς Ασίας τους Τούρκους ατάκτους.
1951
Η Ελλάς γίνεται επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».