Ειδήσεις

Πότε «έρχεται» ο ανασχηματισμός -Ποιοι υπουργοί κρίνουν τις αλλαγές

Μετά την τραγωδία στο Μάτι, το Μαξίμου σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τη ΔΕΘ όπου θα είναι και το ορόσημο. Γενικώς οι φωτιές, άλλαξαν ριζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα και όπως γράφουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», ως προς τον χρόνο των εκλογών, όλοι οι σχεδιασμοί γίνονταν με σημείο αναφοράς τον ερχόμενο Μάιο.

Ο ανασχηματισμός που θα αποτελούσε μήνυμα για πολιτική στροφή, εκ των πραγμάτων αποτελεί πρωτοβουλία για έξοδο από τη «διακεκαυμένη ζώνη» του Αυγούστου και άνοιγμα ενός νέου κύκλου για την κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν από τη ΔΕΘ (χρειάζεται ικανός χρόνος ενημέρωσης) για τους νέους υπουργούς πριν ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και μετά την τυπική ημερομηνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Συνεπώς στα 24ωρα μεταξύ της Τρίτης 21 Αυγούστου (λήξη Μνημονίου) και της Παρασκευής 24 του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Θεματικές αλλαγές
Ολες οι πληροφορίες, σύμφωνα πάντα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» υποστηρίζουν πως ο Πρωθυπουργός καταλήγει να προχωρήσει αυτή τη φορά σε θεαματικές αλλαγές αφού (σε αντίθεση με τον ανασχηματισμό του Μαρτίου) θα έχει «καθαρό» πολιτικά τοπίο (χωρίς αξιολογήσεις και νέα μέτρα) μέχρι την ώρα που θα επιλέξει να πάει σε εκλογές. Μελετά τις επιλογές των προσώπων ώστε να καταλήξει σε ένα σχήμα εκλογικής μάχης στο οποίο πρώτο ρόλο θα έχουν νέα πρόσωπα (από τη γενιά του) και κατά το δυνατόν άφθαρτα.

Ηδη σε θέσεις-κλειδιά έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, για το έργο των οποίων υπάρχει θετική εικόνα στο Μαξίμου και γι’ αυτό αναμένεται να παραμείνουν (και αναβαθμιζόμενοι κάποιοι) στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου οι πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνουν υπουργείο κι άλλοι νέοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης ή ο Χρήστος Στάικος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε την αντικατάσταση τουλάχιστον δέκα προσώπων ώστε να δώσει σημαντικό μήνυμα ανανέωσης, ωστόσο είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη του κάποιες προϋποθέσεις που δυσκολεύουν την επιλογή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν έχει «μηδενικό παθητικό». Εστω και «με την πλάτη στον τοίχο» εφάρμοσε το τρίτο Μνημόνιο και ακολούθως φορτώθηκε πολιτική φθορά, η οποία – σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις – ήδη τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση.

Προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει βάρος στο κόμμα και με αυτό να δώσει συντεταγμένα τη μάχη. Οπότε οι εσωκομματικοί συσχετισμοί θα παίξουν τον ρόλο τους.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Αυτό σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (παρά το ότι δεν ενθουσιάζει ούτε ενθουσιάζεται με την ομάδα του Μαξίμου) θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών (όπως επιθυμεί) μέχρι τις εκλογές, καθώς βάση του αποτελεί τουλάχιστον η μισή ομάδα των 53. Η άλλη μισή λέει «παρελθέτω απ’ εμού» η μείωση στις συντάξεις, ακόμα κι αν έχει υπογραφή Τσακαλώτου.

Εκτός της δυσανεξίας με τον Νίκο Παππά, ο Τσακαλώτος αντάλλαξε πυρά στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Τζανακόπουλο, όταν κατά πληροφορίες αμφισβήτησε τον τρόπο που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στήριξη των πληγέντων, προκαλώντας την έκρηξη του κυβερνητικού εκπροσώπου. Λίγο αργότερα έριξε βέλη για την ανάληψη ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν στη διαχείριση της τραγωδίας, διερωτώμενος αν όλα αφήνονται στο «κισμέτ».

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει συγκρουστεί και με τον Νίκο Φίλη και με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο ίδιος πιστώνεται σε μεγάλο μέρος την επίτευξη του βασικότερου στόχου της κυβέρνησης, της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Οταν ο Τσίπρας μιλά για έξοδο από τα Μνημόνια, βασίζεται στη δουλειά Τσακαλώτου, ακόμα κι αν αυτός επιλέγει να απουσιάσει από τις εκδηλώσεις. Απών στο Ζάππειο, μένει να δούμε αν θα είναι παρών στην ερχόμενη εκδήλωση.

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ. Η περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών είναι ξεχωριστή και η συγκυρία επιβάλλει την παραμονή του. Ανοιχτό το Μακεδονικό μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, ανοιχτή και η διαπραγμάτευση με τα Τίρανα, οπότε ο Κοτζιάς στη θέση του, ακόμα κι αν «δεν αντέχει ούτε τα ρούχα του», κάτι που ξέρουν στο Μαξίμου.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Ο υπουργός Αμυνας ως κυβερνητικός εταίρος μετακινείται μόνο αν το θέλει. Τώρα ή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών;

Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα παραμείνει. Ανέλαβε προσωρινά τις αρμοδιότητες Τόσκα, ενώ έχει και τις εκλογές μπροστά του. Εχει αποδοχή στη βάση του κόμματος, έχει όμως και κακή χημεία με κάποιους. Τυχόν μετακίνησή του, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζει παραμέτρους και ευστάθειες. Δεν ήταν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό αρνήθηκε να μπει όταν τον πρότειναν άλλοι. Διατήρησε ωστόσο ειλικρινή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν «κάηκε» στις φωτιές της Ανατολικής Αττικής. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να μετακινηθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “aftodioikisi.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.38
Δύση: 20.26
Σελήνη
3 ημερών
717
Έναρξη της δεύτερης πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως από τους Άραβες.
718
Οι Βυζαντινοί καταστρέφουν με υγρό πυρ πολλά πλοία του αραβικού στόλου, ο οποίος προσπάθησε να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη.
1002
Οι Βούλγαροι, υπό τον τσάρο Σαμουήλ, καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη, λεηλατούν την πόλη και σφάζουν χιλιάδες κατοίκους.
1118
Θάνατος του Αυτοκράτορος Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Τον διαδέχεται ο υιός του Ιωάννης Β΄.
1185
Ο νορμανδικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Μαργαριτόνη, εισέρχεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
1261
Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη και στέφεται για δεύτερη φορά Αυτοκράτωρ.
1461
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής καταλαμβάνει την Τραπεζούντα και καταλύει την ομώνυμη Αυτοκρατορία.
1500
Τουρκικές δυνάμεις υπό τον σαντζάκμπεη της Πελοποννήσου Αλή πασά κυριεύουν την Κορώνη και την Πύλο.
1821
Νίκη των Ελλήνων επαναστατών επί των Τούρκων στο Κούτσι Αργολίδος.
1882
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά χωριών της Θεσσαλίας.
1904
Ανταρτικό σώμα υπό τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παντελή Κόκκινο εισέρχεται στην Δυτική Μακεδονία.
1909
Κίνημα αξιωματικών ("Στρατιωτικός Σύνδεσμος") στο Γουδί με επικεφαλής τον Σχη (ΠΖ) Ν. Ζορμπά.
1940
Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει στο λιμάνι της Τήνου το καταδρομικό "Έλλη".

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Στο ίδιο βαγόνι

Στο ίδιο κουπέ ενός τρένου βρίσκονταν ένας Έλληνας και ένας Γερμανός. Απέναντι τους κάθονταν μια γριά 80 χρόνων και μια γκομενάρα 20. Την λιγουρεύονταν ο Έλληνας με τον Γερμανό αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν η γριά μπροστά. Κάποια στιγμή το τρένο περνάει μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ και ξαφνικά ΣΠΛΑΑΑΤΣ!! Ακούγεται μια σφαλιάρα που έπεσε. Σκέφτεται ο Έλληνας:
- "Ατιμος ο Γερμανός πήγε να βάλει χέρι στην κοπέλα και αυτή τον χαστούκισε."
Σκέφτεται ο Γερμανός:
- "Εγώ την σφαλιάρα κατά λάθος."
Σκέφτεται η κοπέλα:
- "Αυτοί οι δυο μαλάκες πήγαν να μου βάλουν χέρι αλλά κατά λάθος το έβαλαν στη γριά."
Σκέφτεται η γριά:
- Γερμανέ απ' την Κατοχή στη χρωστούσα!"