Ειδήσεις

Εξοδος τραπεζών στις αγορές για άντληση 2 δισ. μέσα στο 2017

Η αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch διευκολύνει τις υπό κυοφορία πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες.Ιδιαίτερα θετικά επιδρά στις τράπεζες η αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από την Fitch, στην προσπάθεια επιστροφή τους στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αναβάθμιση της χώρας ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού περιβάλλοντος, στοιχεία απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα. Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου από την Fitch, αν και το «βουνό» των προβληματικών δανείων, που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, και οι επιφυλάξεις για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν του στόχους μείωσής τους αποτελούν μεγάλη εστία αβεβαιότητας.
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook) ανοίγει τον δρόμο και για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η τραπεζική έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να προηγηθεί μία ακόμα ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο. Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση, ενώ η επιτάχυνση των ρυθμών στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.22
Δύση: 18.03
Σελήνη
3 ημερών
1914
Ο Συνταγματάρχης Κοντούλης εκκενώνει την Ερσέκα και την παραδίδει στους Αλβανούς.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Τα δίδυμα...

Ένα χρόνο τώρα μια ξανθιά ήταν παντρεμένη. όταν μια μέρα πλησιάζει τον καλό της και άρχισε να χοροπηδάει.
Ο καλός της χωρίς να ξέρει πως να αντιδράσει άρχισε να χοροπηδάει και αυτός μαζί της. «γιατί είμαστε ευτυχισμένοι;» την ερώτησε.
«Γλυκέ μου έχω θαυμάσια νέα, είμαι έγκυος και θα είναι δίδυμα» απάντησε αυτή «πως το συμπέρανες αυτό;» ρωτάει ο καλός της «ήταν εύκολο» είπε η ξανθιά «πήρα από το φαρμακείο δυο τεστ εγκυμοσύνης και, και τα δυο βγήκαν θετικά»