Ειδήσεις

Εξοδος τραπεζών στις αγορές για άντληση 2 δισ. μέσα στο 2017

Η αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch διευκολύνει τις υπό κυοφορία πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες.Ιδιαίτερα θετικά επιδρά στις τράπεζες η αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από την Fitch, στην προσπάθεια επιστροφή τους στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αναβάθμιση της χώρας ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού περιβάλλοντος, στοιχεία απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα. Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου από την Fitch, αν και το «βουνό» των προβληματικών δανείων, που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, και οι επιφυλάξεις για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν του στόχους μείωσής τους αποτελούν μεγάλη εστία αβεβαιότητας.
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook) ανοίγει τον δρόμο και για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η τραπεζική έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να προηγηθεί μία ακόμα ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο. Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση, ενώ η επιτάχυνση των ρυθμών στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.19
Δύση: 19.19
Σελήνη
6 ημερών
1687
Οι Ενετοί βομβαρδίζουν την Ακρόπολη των Αθηνών, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη στον Παρθενώνα.
1821
Παραδίδεται στους Έλληνες η τουρκική φρουρά της Μεγάλης Τάπιας της Τριπολιτσάς (Τριπόλεως).
1916
Ο Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζεται στο λιμάνι της Λέρου, μετά από ομαδική επίθεση 25 γερμανικών Στούκας.
1944
Υπογράφεται το Σύμφωνο της Καζέρτας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Tα κοσμήματα

Μια ηλικιωμένη κυρία αποφάσισε να πληρώσει έναν καλό ζωγράφο να της φτιάξει το πορτρέτο της. Και του λέει:
«Ζωγράφισε και μερικά σκουλαρίκια με διαμάντια, ένα περιδέραιο με διαμάντια, βραχιόλια με σμαράγδια, ρουμπίνια καρφίτσες, και ένα χρυσό ρολόι Ρόλεξ».
«Μα αφού δεν φοράς τίποτα από όλα αυτά γιατί να το κάνω αυτό;» είπε ο ζωγράφος.
«Το ξέρω,» είπε η γυναίκα. «Σε περίπτωση όμως που εγώ πεθάνω πριν τον άντρα μου, και είμαι σίγουρη ότι θα ξαναπαντρευτεί, θέλω η καινούργια γυναίκα του να κάνει άνω-κάτω το σπίτι ψάχνοντας για αυτά τα χρυσαφικά και να του κάνει την ζωή μαρτύριο».