Γιορτή η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για το Δήμο Καρδίτσας

altΣυμμετέχει με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των πολιτών στην χρήση του ποδηλάτου και την πεζοπορία για τις αστικές μετακινήσεις τους

Γιορτή θα αποτελέσει για το Δήμο Καρδίτσας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, καθώς από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ο Δήμος σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, την Τροχαία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς, προγραμματίζει να υλοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, συνοδευόμενα και από μόνιμες παρεμβάσεις με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των πολιτών στην χρήση του ποδηλάτου και γενικότερα στην επιλογή βιώσιμων εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην ασφάλεια.

Οι στόχοι της συμμετοχής του Δήμου Καρδίτσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου των Αντιδημάρχων κ.κ. Κων. Ξυλομένου και Βασ. Κουρκούνα, του Δ/ντη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Μιχ. Παπανούσκα και της Προϊσταμένης του Τμήματος Προγραμματισμού κ. Νατ. Τζέλλου.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή δίνει προτεραιότητα στην βελτίωση της αστικής κινητικότητας, υλοποιώντας δράσεις, αλλά και έργα που να ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο το ποδήλατο και το βάδισμα για τις μετακινήσεις τους αναδεικνύοντας το όφελος αυτών των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης για το περιβάλλον και την υγεία.
“Η συμμετοχή του Δήμου μας στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έρχεται να πλαισιώσει τον γενικό μας στόχο για λιγότερο αυτοκίνητο και περισσότερο ποδήλατο στην πόλη μας, την πόλη του ποδηλάτου δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Η περσινή μας συμμετοχή διακρίθηκε και επιβραβεύθηκε με μια χρηματοδότηση 10.000 € από το Πράσινο Ταμείο, με την οποία καλύπτουμε ένα σημαντικό μέρος του κόστους των εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε φέτος, καθώς και κάποιων από τα μόνιμα μέτρα που εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο. Ευελπιστούμε οτι και φέτος θα διακριθούμε για τη συμμετοχή μας, αλλά το σημαντικότερο είναι μέσα από αυτή να κάνουμε ένα ακόμα βήμα για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάκος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομάδα Εργασίας των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου που προετοίμασαν τη συμμετοχή του σ΄αυτό τον καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό.
Στην προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018 να βρουν απήχηση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ώστε η ενεργοποίηση φορέων και η συμμετοχή των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη
αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας & Δράσεων Νεολαίας κ. Βασ. Κουρκούνας, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομάδα Εργασίας για την προσπάθεια που κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφέρθηκε επίσης και στα μόνιμα μέτρα που προωθήθηκαν μέσα και από τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Ειδικότερα ο Δήμος προμηθεύθηκε ερμάρια φύλαξης ποδηλάτων που θα τοποθετηθούν στο χώρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, προχώρησε στην καταγραφή και την ανάρτηση όλων των θέσεων ΑΜΕΑ στην ιστοσελίδα του, ενώ μέσω αυτής θα προωθήσει και ηλεκτρονική εφαρμογή συνεργατικής μετακίνησης.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Κων. Ξυλομένος ευχαρίστησε τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους και κάλεσε τους συμπολίτες να παραβρεθούν το βράδυ της Παρασκευής 14/9 στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του διαγωνισμού του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη και να συμμετάσχουν μαζικά στην Ποδηλατοβόλτα της Κυριακής 16/9, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στις μόνιμες τεχνικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Τεχνική Υπηρεσία με στόχο την βελτίωση της αστικής κινητικότητας όπως είναι:
- Η κατασκευή των προσβάσεων ΑΜΕΑ στο κέντρο της πόλης
- Η δημιουργία χώρων στάθμευσης στι πρώην 1ο Λύκειο και στην γωνία των οδών Εμμανουήλ και Παλαιολόγου,
- Ο χρωματισμός των διαβάσεων
- Η τοποθέτηση αυτοκόλλητων παιδικών σχεδίων που να οδηγούν τους μαθητές προς τις διαβάσεις που βρίσκονται έξω από το 5ο και το 7ο Δημοτικά Σχολεία και το 7ο Νηπιαγωγείο της πόλης
- Οι παρεμβάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ύψους 7,5 εκατ. €
 που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα
- Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονείται.
Ο κ. Παπανούσκας συνεχάρη το Δήμο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίησης των μαθητών σε ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα όπως η βιώσιμης αστική κινητικότητα καθώς και η ασφάλεια των μετακινήσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών και τω μαθητών σ’ αυτή την προσπάθεια.
Τέλος η κ. Νατ. Τζέλλου που μαζί με τον κ. Βασ. Κουρκούνα είχαν την ευθύνη συντονισμού της Ομάδας Εργασίας κοινοποίησε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Παρασκευή 14/09/2018
20.00 Εγκαίνια της έκθεσης πινάκων ζωγραφικής, με θέμα «Δήμος Καρδίτσας και ποδήλατο. Η προσέγγιση μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη», των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό των βραβείων του Κληροδοτήματος των αδελφών Βαλταδώρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (η έκθεση θα διαρκέσει όλη την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας).

Κυριακή 16/09/2018

Πρωί
10.30 Ποδηλατικός δρόμος από τον ΔΟΠΑΚ & το Δήμο Καρδίτσας. Αφετηρία και τέρμα, η κεντρική πλατεία Ελευθερίας, διαδρομή 16 χλμ έως τον Κόμπελο.
- Δημόσια υπογραφή της Χάρτας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από το Δήμαρχο πριν από την έναρξη του ποδηλατικού δρόμου.
- Βράβευση από το Δήμαρχο, των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που προωθούν μηνύματα οικολογικής μετακίνησης στην πόλη μας μετά τον τερματισμό του ποδηλατικού δρόμου.
- Έκθεση με τις ζωγραφιές των μαθητών των 3ου, 13ου & 14ου Δημοτικών Σχολείων, με θέμα το Ποδήλατο, από την Ε.Ε.Κ. του 2017, στο χώρο έναρξης του ποδηλατικού δρόμου.

Απόγευμα
19.00 Φιλικό παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας, η ομάδα του οποίου αποτελείται από τον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους και Υπηρεσιακούς Παράγοντες και την ομάδα μπάσκετ της ΙΡΑ Καρδίτσας (Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας), στο Αθλητικό Πάρκο.
20.30 Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το μουσικό σχήμα Οκτάηχο, στην πλατεία Λάκκα Μαντζιάρα.

Δευτέρα 17/09/2018
Πρωί
09.00 Επιμορφωτικό Πρόγραμμα από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά της Β Λυκείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας
09.00 Επίσκεψη σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Καρδίτσας και ενημέρωση για την ασφαλή ποδηλατική μετακίνηση, από μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας & αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Παιδείας - Πολιτισμού του Δήμου
10.00-11.00 Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας

Απόγευμα
18.00 Παραδοσιακά παιχνίδια από ανθρώπους της 3ης Ηλικίας του ΚΑΠΗ Καρδίτσας και παιδιά της πόλης μας, με την επιμέλεια των ΚΔΑΠ του Δήμου, στην πλατεία Γιολδάση (Λάππα)
18.30-20.00 Παιχνίδι και άσκηση με τα παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας - Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, με τη βοήθεια της καθηγήτριας χορού Ξένιας Παπαθανασίου, στο άλσος Παυσιλύπου
20.00 Με το ποδήλατο στην Πλατεία Γιολδάση (Λάππα), για μια βραδιά γεμάτη με παραδοσιακούς χορούς από τους χορευτικούς ομίλους της πόλης μας "Εν Χορώ", "Θεσσαλικό Χοροστάσι", "ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ", "Μαίρη Ιωαννίδου", "ΧΟΡΙΑΜΒΟ"

Τρίτη 18/09/2018
Πρωί
09.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά της Β Λυκείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας
09.00-13.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για τα παιδιά της 6ης Δημοτικού σε σχολεία της πόλης
09.00 Επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου και μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου.
09.00 Δενδροφύτευση από μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σε κοινόχρηστο χώρο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου.
10.00-11.00 Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας.
10.00 Εκδήλωση στον Σταθμό του ΟΣΕ Καρδίτσας, από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας & υπευθύνους του ΟΣΕ, για παιδιά των πρώτων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, με ενημέρωση για την ιστορία του Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα & τα οφέλη της χρήσης του τρένου ως μέσου μετακίνησης, στον άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Απόγευμα
18.00-20.00 Γυμναστική για όλους στο Αθλητικό Πάρκο από τα γυμναστήρια Ευ Ζην, My Gym, Befit Training & Follow Me.
18.00 Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας, με έργο του Αντώνη Νικολάου, στους ηλικιωμένους της Κλινικής Κασταλίας Α.Ε.
19.30 Μουσικό απόγευμα με μελωδίες από τις χορωδίες του ΚΑΠΗ Δήμου Καρδίτσας και του ΦΟΚ και τη σολίστ Πηνελόπη Κοντοκώστα, με την επιμέλεια της Γιούλης Αγίωτη και της αρμόδιας υπαλλήλου του Δημοτικού Ωδείου, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Τετάρτη 19/09/2018

Πρωί
09.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά της Β Λυκείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.
09.00-13.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για τα παιδιά της 6ης Δημοτικού σε σχολεία της πόλης.
 09.00 Επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου και μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου.
10.30-12.30 Θεραπευτική Ιππασία για τα παιδιά του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες στο Ιππικό Κέντρο «ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ», υπό την επίβλεψη της Θωμαής Κούκου, φυσικοθεραπεύτριας παιδιών, Bobath, SI.
10.00-11.00 Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Γυμνασίων της πόλης, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας.

Απόγευμα
18.00-20.00 Έλεγχος τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) και έκδοση συμπερασμάτων, από τα παιδιά του ΚΔΑΠ EXELIXIS kids.
19.00 Ομιλία του κου Βασίλειου Γεροδήμου καθηγητή προπονητικής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για μεγάλους & φορείς, με τίτλο "Αστικές δράσεις προώθησης της φυσικής δραστηριότητας, με στόχο την Υγεία" στο Άλσος Παυσιλύπου.
- Αυτοκίνητο vs ποδήλατο, παρουσίαση αποτελεσμάτων χρονομέτρησης και συμπερασμάτων, της διάνυσης της απόστασης, από το ύψος της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας, έως το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας και τον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ.
17.00-20.00 Απογευματινό θεωρητικό και βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα από το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά της Β Λυκείου των Εσπερινών Λυκείων & Σχολών και κάθε ενδιαφερόμενο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.
18.00-20.00 "Κινητικότητα......Ίδια για Όλους;;;;;", "Βόλτα στην πόλη των παιδιών 9 έως 12 ετών του ΚΔΑΠ "Το Παιδικό Στέκι", παρατήρηση και καταγραφή των σημείων πρόσβασης ΑΜΕΑ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Πόλης μας και έκδοση συμπερασμάτων".

Πέμπτη 20/09/2018

Πρωί
09.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά της Β’ Λυκείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας
09.00-13.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για τα παιδιά της 6ης Δημοτικού σε σχολεία της πόλης
09.00 Επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου και μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου
09.00 Σχολική συνεργασία για το περιβάλλον του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, με το 6ο Δημοτικό Σχολείο, στο Άλσος Αγίας Παρασκευής, με κίνηση και χορό από την καθηγήτρια χορού Ξένια Παπαθανασίου και στη συνέχεια κατασκευή ταϊστρών για τα πουλιά
09.00-10.30 Ενημερωτική εκδήλωση για τα παιδιά των Γυμνασίων του Δήμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου, με θέμα «Τρέφομαι ισορροπημένα, κινούμαι τακτικά, αναπτύσσομαι σωστά», με ομιλητές τους Σιαματά-Κοτρώτσιου Φωτεινή, διαιτολόγο-διατροφολόγο, Φερεντίνου Ειρήνη, παιδίατρο και Χασιαλή Αθανάσιο καθηγητή φυσικής αγωγής, υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
10.00-11.00 Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Γυμνασίων της πόλης, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας
10.00-13.00 Συνεργασία των Παιδικών Βιβλιοθηκών Δήμου Καρδίτσας, με το Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες & με Δημοτικό Σχολείο της πόλης, με θέμα παραδοσιακά & αυτοσχέδια παιχνίδια εσωτερικού & εξωτερικού χώρου και το ποδήλατο και κίνηση και χορός από την καθηγήτρια χορού Ξένια Παπαθανασίου, στο Αναψυκτήριο του Άλσους Παυσιλύπου
10.00-13.00 Θεματικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας από τους υπευθύνους του Μουσείου, με θέμα «Προσεγγίσεις των τρόπων μεταφοράς και μετακίνησης στην αρχαιότητα, μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα», στα παιδιά της Β’ Γυμνασίου και σε ενήλικες

Απόγευμα
18.00-20.00 Βιωματικό παιχνίδι χορού - ζωγραφικής «ΧΟΡΟΧΡΩΜΑ» (μέθοδος διδασκαλίας Ιωάννη Τρούκη - Μαρίας Καραπαναγιώτη) για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία και μη, στην πλατεία του Εμπορικού Κέντρου.
 20.00-21.00 Χορευτική παράσταση από την επαγγελματική ομάδα σύγχρονου χορού Καρδίτσας Δρυάδες Εν Πλω και το φυτώριο της Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη, με τίτλο «DIVERSITY”, στην πλατεία του Εμπορικού Κέντρου.
21.00-22.00 Live με τους G.O.P. στην πλατεία του Εμπορικού Κέντρου

Παρασκευή 21/09/2018

Πρωί
09.00-13.00 Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» από τον ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για τα παιδιά της 6ης Δημοτικού σε σχολεία της πόλης
10.00 Επίδειξη απεγκλωβισμού από τροχαίο, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, για παιδιά της Γ’ Λυκείου στην πλατεία Ν. Πλαστήρα
10.00 Ποδηλατοβόλτα μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου
10.00-11.00 Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Γυμνασίων της πόλης, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας
10.00-11.00 Μάθημα παραδοσιακών χορών στα παιδιά του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες, από τους καθηγητές χορού, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καραγκούνα, στις εγκαταστάσεις, υπό την επίβλεψη της εργοθεραπεύτριας Γεωργίας Παππά και ενημέρωση για την παραδοσιακή καραγκούνικη φορεσιά της περιοχής μας, από την κα Μαίρη Θεολόγη, πρόεδρο του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καραγκούνα.

11.00 Ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας από το Karditsa Earthquake Project - Σχολεία Εν Δράση του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στην Κεντρική Πλατεία Ελευθερίας

Απόγευμα
17.00 Ποδηλατοβόλτα με αφετηρία την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στο ποταμό Καράμπαλη, καθαρισμός άλσους "Χίλια Δένδρα" και επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Καρδιτσομάγουλας με την επιμέλεια του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου, του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας και του Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας.
18.30 Άνοιγμα της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα: " Το Ποδήλατό μου - Το καλύτερό μου" στο Μουσικό Άλσος Παπαράντζας, με πίνακες που δημιούργησαν τα παιδιά- μέλη του Δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Καρδιτσομάγουλας.

Σάββατο 22/09/2018

Πρωί
10.30 Στίβος δεξιοτεχνίας με ποδήλατο, για παιδιά της πόλης, από 10 έως 15 ετών στην Κεντρική Πλατεία Ελευθερίας από το ΚΔΑΠ 1 και το Τμήμα Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας
11.00-14.00 Πολιτιστική διαδρομή με ποδήλατο σε Βιομηχανικά Μνημεία της Καρδίτσας από το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ομάδα Ανάδειξης Βιομηχανικών Μνημείων ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής, https://vida-omada.blogspot.com/). Σημείο εκκίνησης ο σιδηροδρομικός σταθμός.
10.00 - 13.00 Κλείσιμο της οδού Υψηλάντου από το ύψος της Οδού Μ. Αλεξάνδρου, έως τη διασταύρωση με την οδό Κουμουνδούρου
10.00 Διάφορες δράσεις με τη μουσική επιμέλεια του Dj Λάμπρου Μπεκιάρη και τη βοήθεια της καθηγήτριας χορού Ξένιας Παπαθανασίου
- Μουσική & Τραγούδια από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας
- Επίδειξη Ταεκβοντό από τον Αθλητικό Σύλλογο Ταεκβοντο Ολύμπια Καρδίτσας
- Επίδειξη Ρυθμικής Γυμναστικής για παιδιά από τα γυμναστήρια Befit Training & Follow Me
- Χορός για όλους, από τους Χορευτικούς Ομίλους & Σχολές : Εν Χορώ, Καραγκούνα, Μαίρη Ιωαννίδου & Cleopatra's Dance School
- Δραστηριότητες άσκησης σε παιγνιώδη μορφή για μικρά και μεγάλα παιδιά από ομάδα επιστημόνων του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Παιχνίδι Πινγκ Πονγκ για όλους γνωριμία με το άθλημα, από τον Αθλητικό Σύλλογο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Καρδίτσας
- Παιχνίδια Καλαθοσφαίρισης για όλους, από τον Αθλητικό Σύλλογο Καρδίτσας, με την παρουσία αθλητών του Συλλόγου, σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο Καρδίτσας ΑΜΕΑ
- Παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου για μικρούς & μεγάλους από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες & τα ΚΔΑΠ Δήμου Καρδίτσας

Παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα ενημέρωσης των Πολιτών :
- Του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την άσκηση, τη Διατροφή & την Υγεία
- Του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα
- Των 2 Φιλοζωικών Συλλόγων : Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας «ΦΙΛΟΚΑΡΔΙ» & Φιλοζωικό & Πολιτιστικό Σωματείο Διασώζω, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα διαχείρισης δεσποζόμενων & αδέσποτων ζώων
- Του Karditsa Earthquake Project - Σχολεία Εν Δράσει του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας σε θέματα αντισεισμικής προστασίας
- Του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, σχετικά με το σεβασμό και την αγάπη προς τη φύση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Θα γίνει παρουσίαση του νέου ηλεκτροκίνητου οχήματος Nissan Leaf από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Nissan Μπούκης Α.Ε.
- Έκθεση με τις ζωγραφιές των 3ου, 13ου & 14ου Δημοτικών Σχολείων, με θέμα το Ποδήλατο
- Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι Σύλλογοι Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Καρδίτσας θα προσφέρουν στον κόσμο κουλουράκια

Απόγευμα
17.30 Πρόγραμμα Kids Athletics σε συνεργασία με τον ΕΑΣ ΣΈΓΑΣ & τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Περσέα στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα
18.00 Περιήγηση ρετρό ποδηλάτων σε ιστορικά σημεία της πόλης μας με τη συνεργασία του αρμόδιου υπαλλήλου του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου, με αφετηρία την πλατεία Πλαστήρα και τερματισμό στο άλσος Παυσιλύπου. Διέλευση από τη Δημοτική Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το σταθμό του ΟΣΕ και τον υδατόπυργο.
19.30 Απογευματινή ποδηλατοβόλτα στην πόλη από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας & το Δήμο Καρδίτσας, με εκκίνηση από την πλατεία Δικαστηρίων
19.00-21.00 Κλείσιμο της οδού Μυρμιδόνων, από το ύψος της οδού Υψηλάντου, έως το ύψος της οδού Δ. Τερτίπη και παιχνίδια πετοσφαίρισης (βόλεϊ) και αντισφαίρισης (τένις) για όλους, από τον Σύλλογο Πετοσφαίρισης Καρδίτσας ΣΠΑΚ και τον Αθλητικό Όμιλο Αντισφαίρισης «Φαέθων», με την επιμέλεια του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, στην πλατεία Ν. Πλαστήρα.


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΣΒΑΡΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΞΥΛΟΜΕΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΥ  ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡ/ΚΩΝ & ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΠΟΛΙΤ. ΔΡΑΣΕΩΝ
ΚΟΛΟΚΥΘΑ  ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
ΓΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΡΙΤΣΙΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΖΕΛΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΣΔΡΟΛΙΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΤΣΜΟΥ
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΤΣΜΟΥ
ΤΙΓΚΑΣ ΒΑΪΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΤΣΜΟΥ
ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΕΟ)
ΝΤΑΒΑΝΑ ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΝΤΑΝΟΒΑΣΙΛΗ ΕΛΕΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΝΤΑΦΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΜΠΟΥΤΣΙΜΠΑΤΣΙΣ ΣΟΝΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΔΑΠ
ΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ
ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΧΑΒΡΟΥΖΑ  ΓΙΑΝΝΑ ΚΔΑΠ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΚΟΥΣΙΑ  ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΔΑΠ ΓΙΟΛΔΑΣΗ
ΒΛΑΧΟΥΤΑ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ
ΚΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ
ΛΑΠΠΑ ΕΛΕΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ
ΛΕΚΚΑ  ΦΩΤΕΙΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ
ΝΤΙΝΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΚ